Najdi forum

pastičo

Naprošam vas, da mi napišete, kako vi pripravljate pastičo. Zelo se trudim, toda ne rata in ne rata dober.
Hvala in lep pozdrav, Lara

Lara napiši kako ga ti narediš…potem bom pokomentiral tvoje napake….

Kaj pa je to?

Tudi mene zanima kaj je to?

Kaj je to?? Pijača ali jedača??

To je italijanska jed. Kot neke vrste zloženka iz testenin oz. testeninskih oblatov, ki jih kupiš v trgovini, mednje pa nadevaš mleto meso v omaki z bešamelom.

no ni čist tko……..pastičo je narejen iz špagetov, ki morajo biti obvezno z luknjo, torej cevasti špageti, bolj debeli……iz testeninskih “oblatov” pa naredimo LASAGNE, sicer pa je podobno začinjena……….
še vedno pa ne vem, kako LARA (ki se je nekam skrila) naredi pastičo, da bi to potem lahko pokomentiral……..no Lara, sedaj si vendarle ti na vrsti…………LAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRAAAAAAAAAAAAAAAA……………

mogoče je mislila gaspačo…

Ne, ne pastičo pa ni iz špagetov.

Mešano mleto meso narediš približno kot za na navadno pašto (malo čebule, začimbe, malo šalše….)

Posebej narediš testo za rezance, le zrežeš ga bolj na velike korpe. Za 4 osebe naredim iz 3 ali 4 jajc.

Posebej narediš bešamel z 1 rumenajkom.

Potem prevreš v slani vodi krpe za pašto in zložiš v pomaščen pekač. Na vrh daš 1 plast mesa, pa spet pašto, pa eno plast sira v folijah (sotilete), pa pašto, pa meso pa malo bešamela in tako do konca. Na vrh dam vedno bešamel. Namesto sotilet lahko daš parmezan na meso. Potem zapečem pol ure v pečici, najprej malo pokrito, na koncu pa odkrito. In to je pastičo.

Moji pravijo, da naredim specialnega. Če ti kaj ostane ga lahko drugi dan pogreješ je še skoraj boljši.

Sedaj pa jaz ne vem kaj je gaspačo?

Če se prav spomnim je gaspačo španska ali celo latinoameriška hladna juha iz paradižnika paprike in kumar. (za sestavine ne dam roke v ogenj) – je se pa sigurno zelo hladno.

Pastičo pa jaz poznam v večih izvedbah – v grških (turistično prilagojenih) oštarijah ti prodajo zloženko iz tadebelih špagetov (z luknjo) in mletega mesa, zapečeno s parmezanom v pečici. Najboljši pa je meni osebno v gostilni Na ravni v Senožečah, kjer je zadeva narejena samo s testeninami (meni se zdijo kot listi od lasagne) in zelenjavo – dušene bučke, melancane, paradižnik v omaki. Zapečeno z bešamelom in sirčkom. Porcija je še nedavno stala 600 sit in je bila boooožanska.

Ali kdo ve kakšna je potem razlika med lasagno in pastičom? Primorci na plan!

lp tinca

Sem primorka in mi doma rečemo pastiču tisti zadevi kateri večina Slovenije govori lazanja.

isto kot lasagne torej

pri nas je pastičo z špageti+ polivka( meso, pelati,bučke, bazilika, čebulca, česen)+ mozzarela- popečeš in preden je pečeno preliješ z bešamelom in še eno plastjo mozzarele( v pečico še 10 min). Jst že špagete malo zmešam z omako tako da niso preveč izsušeni. Omaka obvezno na olivnem olju.

Lasanja- ena plast lazanje + ena plast nadeva+ plast sira in tako do neskončnosti-na vrhu bešamel in sir.
Razlika je samo v tem da je lazanja pri meni bolj” pospravljena” in narejena izključno z lazanjami.
Pastičo pa že prej premešan z omako in tako bolj pester.
Lahko pa ga naredite tudi iz več vrst testenin- malo špagetov, peresnikov, rezancev…. in je super
V pečico dam skodelico vode da se mi ne prepeče, ker pol je suho.
pa dober tek

KAROLINA,pastičo je iz cevastih špagetov….če ti in tvoja mama delate pastičo iz krpic,to še ne pomeni da se ga tradicionalno tako dela….ravno v tem je razlika med pastičom in lasagno, da je lasagna narejena iz zvaljanih plošč (lahko tudi iz krp-ic,večjih ali manjših)…..v osnovi pa sta lasagna in pastičo podobnih sestavin….lasagne je lahko mesna,zelenjavna, ali kombinirana, npr.bolobjska lasagna je narejena iz mletega mesa, korenčka,zelene gomolja, čebule,pelatov…itd….

Dopuščam, da imaš ti Jože mogoče prav, vendar pri nas čisto ob Italijanski meji rečemo LEZANJI domačim rezancem za na juho, vsem ostalim zloženkam (tudi z malancani in bučkami) pa PASTIČO. In to vsi domačini brez izjeme. Kje je pastičo točno doma in kako mu pravijo domorodci ne vem. Jaz sem mislila, da je to Italijanska jed in, da ji oni rečejo PASTIČO, ker tu na severu Italije to tako imenujejo.

Najboljsi pasticcio ,ki sem ga jedla, je iz malancan.Ni nobenih testenin,popecene malancane zlozimo v pekac,.nato nadev,gosta paradiznikova omaka,besamel,
,veliko naribanega parmezana in tako naprej.Navrhu pomazes z besamelomin paradiznikov omako,da se prevec ne izsusi i peces. Kdor rabi nujno meso,nekaj rezin pecene ali kuhane ali navadne sunke v nadev. V Grciji pravijo temu musaka, v Italiji pa pasticcio di melanzane..
Lazanja,pasticcio,,glavno je, da je dobro.
Saj je ze Preseren rekel:Al prav se pise ” kasha ali kacha” nekako tako.Napravite cimboljso jed! Kaja

Veste kaj, vsi imate pav ( probala bom pa Kajin recept, ker obožujem malancane).

Sem malo surfala za “PASTICCIO”-m, pa bi se po po rezultatih dalo sklepati , da je originalno bolj GRŠKI, kot ITALIJANSKI. Na Cuccina Triestina, sem pa našla pasticio s krompirjem? ????
Pa vedi kaj je prav ? važno je, da je dobro.

Q10 Beseda pasticio bi slovensko pomenila nekaj, kar sestavljas.Ce so osnova testenine,recejo Italijani lasania.Sicer varira od pokrajine do pokrajine.Kot capucino.Ze v Furlaniji je pod tem izrazom bolj bela kava z gosto peno v veliki skodelici,v Trstu pa je to mocan espreso v majhni skodelici s peno.Tako.
Krompirjev pasticio pa je nasa krompirjeva musaka.Meni ni prevec vsec.V Ljubljani sem jo jedla kot studentka: na plasti na rezine narezanega kuhanega krompirja nalagas omako iz mletega mesa,besamel in zadnjo plast polijes z v smetani,sladki ali kisli zmesano jajce.Vse mora biti dobro popoprano in se druge zacimbe,npr.muskatni orescek…
Sicer pa je pomembno,da je vsaka “zlozenka” socna ,ne prevec presusena.

Rezine malancan povlecem v moki i na hitro popecem na olju.Nekateri povaljajo se v jajcu. Ce nimam dovolj malancan,naredim nekaj palacink iz pivskega testa(pivo namesto mleka) in zlagam plast malancan in plast palacink.Sicer je sestavljenka s palacinkami socnejsa kot s testeninami.Al’ smo se razpisale.
Zacnemo temo KANELONI ? Dober tek! Kaja

karolina, zgleda, da sva iz enakih krajev. Pri nas doam je pomen lezanjev enak kot pri vas in prav tako pastičo. Ne vem kako je s tem samo vem, da ko grem v Italijo in naročim pastičo dobim točno to kar si ti nekaj postov zgoraj povedala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close