Najdi forum

pasteta

Se enkrat hvala za lososa. Imam ravno priliko priti do racunalnika pa bi vas prosila se za en nasvet.Kot vidim,se vse vrti okoli strecanj,a upam,da mi bo katera kljub temu lahko pomagala. Rada bi naredila pasteto-po moznosti ribjo (losos!? ). Lozdrav Ina

Pašteta ni moja jed, vem pa ko je mama delala jetrno vem, da so notri začimbe, maslo in jetra…..če ti vsaj malo za namig…povem, naj ti pa katera napiše postopek…..

Na pamet sicer nisem čisto prepričana, gre pa nekako takole:
Z lososovega fileja odstraniš kožo in morebitne koščice in sesekljaš. Dodaš rdečo ali zeleno papriko (ne preveč), čebulo, limonin sok in poper. Mislim, da je to vse. Jaz sestavine zmeljem kar v multipraktiku ampak ne preveč na drobno. Pazi pa, da bo losos res čisto svež. Vem, da je recept v Osnovni kuhariji. Bom doma preverila, če sem še kaj izpustila.

Hej,je to pasteta brez kuhanja? Jaz pastete delam tako,da kuham na pari.
Ribje pa se nisem delala,samo namaz iz prekajenih ali konzerviranih.
Lp Babi

avena, to bi bil ribji namaz za “en dan”…v hladilniku,seveda! imas izkusnje,da bi to dalj casa stalo!? lp petra

Moja pašteta se imenuje “Pospravljanje hladilnika”.
Potrebuješ ostanke mesa in/ali jetrc: kuhano, praženo, tenstano, surovo-če ti je všeč :))…, trdo kuhana jajca, kisle kumarice, majonezo, senf, masla, sira za mazanje, trdega sira, parmezana, kaper, kisle smetane, limonineg soka… Enom besedom pospraviš hladilnik in oropaš shrambo, ni nujno vse našteto. Vse kaj si našla na drobno sesekljaš, zmelješ, naribaš ali zmiksaš – odvisno o trenutnem stopnju osebnega počutja, potem dobro premešaš in deneš v hladilnik. Količine so odvisne od količine osnovne sestavine, najboljše da konzultiraš proverjeni autoritet – lastni jezik.
Zdaj za res, ko delam pašteto (namaz) od tune ali kakšne druge ribe sem bolj previdna z ostalimi sestavinami, da ne ubijem osnovni okus. Sigurno denem masla, malo majoneze, kaper in lim. soka.
LP Nančika

Hej,Inas!

Imam recepte za razlicne pastete.Mesne so kuhane na pari(dobre),se tudi nekaj dni ohranijo.Ribja je bolj namaz,toda iz rib v konzervi ali prekajene ribe.Ni sicer lososova,toda recept bi mogoce lahko uporabila tudi zanj.

20 dag surovega masla,2 rusa(to je v bistvu surova riba ze nekoliko preparirana),lahko bi nadomestila s prekajenim lososom,5 sardel,5 sardin(incunov),3 v trdo kuhana jajca,olje od sardin(to raje nadomestim z malo olivnega olja),v vodi namocena in ozeta zemlja(veliko boljsa je skorja polnozrnatega kruha),limonine rezine

Maslo penasto umesamo,mu dodamo ociscen, sesekljane in pretlacene ribe,pretlaceno zemljo,jajca in olje.Vse zdobro zmesas(lahko z multipr.).Pasteto licno zlozimo na kroznik in okrasimo z rezinami limone.

K osnovnemu receptu dodam tudi malo kaper.

Ce koga zanima na pari kuhana pasteta,jih imam kar nekaj,tudi iz gosjih jeter:

mesna,telecja jetra,srnina,maslena z mozgani,ruska,jetrna za na kruh in se ena jetrna.

Dodatek,ki naredi dobro,je: panceta,gnjat,razna zelisca.. Lp Babi

Ja, petra, tale namaz je res za en dan, maksimalno za dva. Je pa res, da ga pri nas vedno naenkrat zmažemo, tako da problem shranjevanja odpade. Ni pa pašteta v pravem pomenu besede. Ker je pa Inas želela nekaj iz lososa, mi je pa pač to padlo na misel.

Babi, mene zelo zanimajo te pastete kuhani na pari. Ko boš imela čas, se priporočam za recepte. Hvala in lep sončen pozdrav, oli

Hej,Oli,dobis enkrat zvecer! OK?! Lp Babi

Seveda je Ok Babi, zlata si.
pozdravček, oli

Hojla, recept je v originalu od Nives, ampak ga z veseljem podelim z vami, ker ta pašteta je faaaaaaaaantastična…… Sicer ni ribja, ni pa tudi jetrna in iz svinjarij… Ja, pa meso je pečeno, kar je tudi velik plus.

TELEČJA PAŠTETA
1/2 kg kakovostne teletine
3 velike korenčke
2 čebuli
2 zrni celega česna
malo majarona
sol
poper

20 dag pečene slanine
125g margarine ali masla
3 kisle kumarice
1 žlica kaper
sok 1/2 limone
3 žlice majoneze
1 žlička gorčice

Meso, čebulo (narezano na 4 kose), korenje, celi česen, majaron in sol popečemo ter dušimo v pokriti posodi, na malem ognju, 1 uro in pol.

Postopoma dodajamo v mešalnik na kose narezano ohlajeno meso, omako, narezano slanino, margarino, kumarice, kapre, limonin sok, majonezo, gorico, poper, sol in zmiksamo v gladko maso.

Maso damo v zarto posodo, v hladilnik. Lahko jo tudi damo v manjše posodice in zamrznemo.

Postrežemo kar iz posode, s popečenim (domačim) kruhom, lahko namazanim z maslom.

Ker je teletina precej draga, tale pašteta kar precej udari po žepu, ampak je boooožanska in vredna posebnih trenutkov…. Možne pa so tudi naslednje variacije: namesto mesa skuhana leča ali soja, namesto teletine piščančja meso ali jetrca, tudi iz navadne govedine smo jo že naredili,…

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hej,Oli! Nadaljujem k zgornjemu postu(Karmen) in bom prepisala se kaksen recept kar iz moje kuharice.So res dobri in nic v njih svinjarij,kot je rekla Karmen.

V tej mesni pasteti je se nekaj sestavin in je kuhana na pari;tako je pripravek trajnejsi(ce ne bo kdo prej pojedel).

Najprej disave:pripravimo si nekaj zrn pimente,malo ingverja,janeza,kumine,musk.orescka,popra,3 stroke cesna,2-3 liiste lovorja,nekaj vejic timiana,precej zelenega petersilja.Vse dobro sesekljamo oziroma stolcemo v moznarju ali zmeljemo.
Disave primesamo po okusu,kar nam je vsec.Lahko naredimo zalogo za veckrat,da jih posolimo in spravimo v zaprtem kozarcku v hladilniku.

1/2kg svinjine,1/2kg teletine,8 dag mascobe(mast ali olje),10 dag slanine,2 zemlji,malo mleka ali vode,pastetne zacimbe,sol,3 rumenjaki,15 dag slanine

Polovico obeh vrst mesa(manjsi kosi- na hitro in malo zdusimo)specemo,ostali polovici uporabimo surovi.
Obe vrsti mesa zmeljemo v multipraktiku z namoceno zemljo,dodamo cesen in na kocke zrezano slanino,rumenjake,vse pastene zacimbe in sol.

Posodo,v kateri bomo kuhali pasteto(pastetni model),oblozimo s tankimi plastmi slanine in ga napolnimo z opisano zmleto maso,ki jo spet pokrijemo s slanino,zapremo ter kuhamo v vodni pari 3/4 ure.

Kuhano obrnemo iz posode in narezemo na rezine. Zelo primerna za predjedi bolj slavnostne vecerje(lepa oblika,obloga)

Divjacinska pasteta

Katerokoli meso divjacine(slabsi deli) 1kg,5 dag surovega masla,cebula,pol zemlje,10 dag telecjih jeter,2 jajci,1 do 1 1/2 dl mrzle juhe,pastetne disavnice,strok cesna; surovo maslo in 15 dag slanine za pripravo modela; hren,zelen petersilj,gorcica za garniranje

Na maslu preprazimo zrezano cebulo,pridenemo soljeno meso in ga specemo.Potem pridenemo se sredico zemlj in na listke zrezana jetra ter vse skupaj preprazimo.Ko vse lepo zarumeni,shladimo zrezemo prav na kar na tanko in zmeljemo(nekaj mesa bolj na grobo,da se bo cutilo vmes-terrina),pridenemo jajci,zelen petersilj in zdrobljene zacimbe ter zalijemo z juho,da je vse skupaj primerno gosto.Po okusu se dosolimo,popopramo in stlacimo v posodo,oblozeno z rezinami slanine.Kuhamo na pari 3/4 ure.

Kuhano zvrnrmo,ohladimo ,narezemo na rezine in garniramo.

Pasteta iz telecjih jeter

1/4 kg telecjiih jeter,8 dag surovega masla,2 jajci,1/4 kg kuhanega prekajenega mesa ali gnjati,8 dag slanine,10 dag drobtin,2 do 3 zlice mleka,sol,pastetne disave,3 dag cebule,2 dag masti,zelen petersilj,mascoba za model

Jetra dvakrat zmeljemo(ali v multipraktiku) in pretlacimo.Maslo umesamo,mu dodamo celi jajci,zmleto gnjat,na kocke zrezano slanino,z mlekom ovlazene drobtine,sol,past.disave,preprazeno cebulo in petersilj,nazadnje se pretlacena cetra.Zmes kuhamo v namascenem modelu v sopari 1 uro.Pasteto narezemo sele drugi dan.

To so opisi pastet,ki jih rezemo,niso toliko za namaze.Za praznicne dni v decembru naredim eno od teh.
Recepti so iz casov,ko ni bilo el.pripomockov.Mesnine so babice zmlele z
mesoreznico;zato 2x zmleto.Taka pasteta ima tudi malo vecje koscke.
Pravzaprav so ze terrine.Ce jih na pari kuhate v lepi stekleni ali glineni posodici,hermeticno zaprti,je tudi primerno darilo,saj je to konzervirana jed.

Ce pa ima kdo priliko dobiti prava gosja ali racja jetra,boste dozivele pohvalo,ce boste naredile dobro pasteto,celo v aspiku. Imam recept tudi za to .Imele boste res domaci ” foi gras”.

Kuhatei a pari veste,kako gre.Tudi priprava pastet ni nobena “kunst”.
Malo vec dela kot za polpete.
Kuha se pa itak samo.
Upam,da nisem cesa spustila,sicer sem pa se vedno tu,zdaj v veseli druzbi.

Moram nehati,ker mi nekdo gleda ze pod prste.Lep pozdrav Babi

Hej,pozabila povedati:

Namesto kuhanja na pari lahko izberemo pecenje v pecici.Dobro pokrijemo z rezinami slanine in pecemo v nizji ognjevarni ali glineni posodi pri 150 stopinjah eno uro. Lahko na dno damo plast tanko zvaljanega listnatega testa,prav tako oblozimo obod in pokrijemo tudi z njim.

Jaz imam poseben rostf.model s pokrovko,ki ga vlozim v lonec na reseto za
kuhanje na pari.

Ce pasteto zalijemo z malo svinjske masti in jo imamo v hladilniku,se ne pokvari.

K pastetam postavimo na mizo tudi sol in poper,da si vsak priredi svojemu okusu.

Kot je Nancika povedala,za pasteto lahko porabimo vse ostanke pecenk,kuhanega mesa in obreznine.

Ugotovile boste,kako dobre so doma narejene pastete,brez konservantov in packarij. Lp Babi

Babi, šele danes sem spet tukaj, zato se ti zahvaljujem za recepte.
V bližnji prihodnosti jih bom sprobala. Hvala še enkrat in lep dan ti želim.
oli

Hej,Oli! Se nekaj sem pozabila.Ce imam pri roki,dodam v mesanico tudi nekaj kapelj konjaka ali pac cesa podobnega.Se splaca.Lp Babi

Moj recept za ribjo pašteto je ful enostaven. Gre pa takole:

1 konzervo sardin
1 konzervo tune
1 konzervo inčunov
3 do 4 kom. slanih ( očiščenih filetov ) inčunov ali sardelic
3 kom zdenka sir ( lahko je Čardaš )
1 žlico margarine.
Vse to skupaj zmiksaš v multipraktiku ali pa z paličnim mešalnikom. Probaj in ti bo ziher všeč! Lp Nataly

Hm, meni nic ne najde, iz naslovov sodec pa tudi ni nic takega, kar bi sodilo na ta forum – prodaja zdravil??? Zalman, mislim, da si malo kiksnil – link ali pa forum :-))

LP!

Muša

Pa dobro, v čem je fora teh postov?????

Jaz bi rekla, da imajo nekateri preveč časa. Sicer v tem ne vidim nobenega smisla.

Julija

cheap ticket
cheap ticket[/url]

Hello, nice site look this:
pontiac montana
chrysler concept imperial
chrysler 300c
chrysler 300c
chrysler 300c
chrysler concept imperial
pontiac montana

End ^) See you