Najdi forum

Na pomoč!

Stanje: računalnik dela velikokrat v ozadju nekaj po svoje, reset je velikokrat način, da mu dopoveš, da si ti šef in da naj se odziva na ukaze. Pri večini igic trese sliko in tako je padla odločitev, da povozimo Winse.

Dejstva: Winsov se ne da naložit, ker jim ni všeč nekaj s scandiskom – pregledane in defragane vse tri particije, po diplomiranju iz samogovorov pa naslednja ugotovitev: možna napaka v označitvi zadnje particije – nekaj v zvezi z LBA (upam, da se prav spomnim, ker zdaj nisem na tem računalniku).

Ker bi preizkusila še to možnost, me zanima, kje vidiš in popravljaš lastnosti particij.

Lp,

Jaz

P.s. za bolj točno diagnozo in pomoč: Athlon 1,7, disk 80 Gb, razdeljen na 3 particije, OS pa je Win98 SE.

Jaz v particije posegam s programčkom AEFDISK, ki ga imam na eni boot disketi. Z njim vidiš lastnosti particij, lahko jih brišeš ali pa zapišeš novo tabelo particij na disk. Program sem poiskal na spletu in je zastonj. Predno ga uporabiš (če ga) si sprintaj navodila.

Upam da ne nameravaš samo povoziti Winsow, na ta način bo problemom samo še več.

Moj predlog:

1. deinstaliraj morebitni antivirus;
2. boot disketa, restart;
3. fdisk, odstrani particije, določi na novo in
jih formatiraj (obvezno od zadnje nazaj proti c);
4. naloži OS ponovno (za tako zver bi dal raje kake druge Winse…)

2. korak mi štima, tretjega me je pa malce strah, ker particij še nisem delala in ne bi rada totalno sesula (že sesutega;) računalnika. Kakšen step by step za telebane:) prosim!

lp

Easy step 2:

ni se potrebno potem na ta način truditi, greva na enostavnejši način. Disketo noter in restart, potem pa formatiranje: formatiraš najprej zadnjo particijo, zatem srednjo in nazadnje C (npr. format e:, format d:, format c:, seveda vsakega posebaj).

So najbrž tudi lažje poti, v končni fazi je časovno vse isto. Pa srečno !

a je kdo pozabu povedat al se men samo zdi, da smo Njej pozabili povedati, da naj si nekam shrani važne podatke, saj po formatiranju na disku ne bo ostalo nič….? In bo treba vse postaviti na novo? Lahko pa se tudi motim.

Hvala Tebi, da skrbiš zame. Ja, ker mi je kristalno jasno, kaj pomeni zadeva format whatever že pač, me zanima še nekaj – particije sicer navidezno ločijo eno enoto na več delov – kaj če dam le format e in sformatiram le “tasumljivo” particijo? Bi bilo možno, da naredim le to, pa potem preverim, če je PC še živ ali pa če že formatiraš, moraš sformatirat disk kot celoto (kar bi bilo sicer logično, pa vendar – zakaj delat vse, če pa morda gre tudi tako…).

Thx za pomoč in lp

Jaz

Mare, od kdaj pa je formatiranje enako brisanju in kreiranju novih particij?
Za win 98 ne potrebuje drugega kot dobre stare zagonske diskete. Nakar s programom FDISK zbriše sedanje particije in kreira nove, če spet želi 3, velikosti so lahko drugačne – vse po želji.

lp Tajfun

O čem pa smo govorili Tajfun ? Menda se dela z zagonsko disketo, valjda. Lahko seveda formatiraš samo (npr.) C particijo, v primeru JAZ-a pa tudi samo “sumljivo” particijo. Mislim, da obstaja verjetnost da je to že narejeno medtem ko tu modrujemo…

V dosu je potrebno formatirat le particijo ,na katero se naloži OS ,druge pa potem formatiraš v Windovsih.Najlepše pa je delat s Partition Magic …

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Ker imam raje, da še kaj pomodrujete in ker imam trenutno malce lenitisa, format e še ni narejen;)
Pero, glede na to, da e ni sistemska particija, je potem bolj enostavno, da se pozabavam s partition magicom?

Lp

Ja ,če ga imaš seveda.Brezplačno verzijo je na netu nemogoče dobit.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Glede na težave, ki jih omenjaš v zvezi z računalnikom, ponovno priporočam brisanje vseh particij (razen, če imaš na kateri podatke, ki jih želiš ohraniti). Zgolj formatiranje obstoječih ali ene od particij vedno ne zaleže. Enostavno: računalnik ni postavljen popolnoma na novo.

Za Win98 ne potrebuješ nobenih posebnih programov za formiranje particij. Zakaj le? Stari Fdisk povsem zadošča.

Naredi pa kakor te je volja, glede na lenoritis, ki ga omenjaš, ti stari winsi očitno še dobro služijo.

lp Tajfun

Ja, kot ste ugotovili format ene particije ni dovolj in bo treba zarhivirat čeden kupček zadev, nato pa sformatirat alles totalles in postavit zadevo na nov.
Veselo na delo;) pa hvala vsem za pomoč!

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close