Paradižnikova omaka
Pozdravljena! Ker si poudarila dobra par.omaka,ti bo moj nasvet mogoce prisel prav. Ponavadi mislimo,da je to za hitro narejeno jed,pa ni tako.Stara istrska domacinka mi je ze pred leti povedala,kako Italijani delajo to svojo znamenito omako.
Dober zrel paradiznik(ali pelate,sveze,vlozene,zamrznjene…)vrzemo v vrelo vodo,da jih lazje olupimo.Razrezemo,odstranimo semena in zeleni del ter odcedimo vodo.Na olivnem olju prazimo na blagi toploti na drobno nasekljano cebulo kar 15 minut.Dodamo paradiznike,malo mesamo,dodamo sesekljan cesen in petersilj,baziliko, vejico zelene,solimo,popopramo in pokrijemo.Pocasi naj se kuha vsaj pol ure.(Tudi uro ali dve jo kuhajo pravi gurmani.)Proti koncu dodamo se nekaj listov bazilike.Ker imamo radi olive,dodam vcasih tudi te.Tako narejena omaka je polna arome in okusa.
Nekateri recepti priporocajo tudi na olju popecene koscke pancete.Vcasih narezem v paradiznik papriko ali jajcevce in skupaj dusim.
Omako lahko spasiras;sama imam raje nespasirano.V hladilniku se obdrzi v porcelanasti posodi nekaj dni.Jaz jo naredim za veckrat,tudi zmrznem jo.Isto naredis z ze kupljenimi koscki pelatov ali gostim sokom.Tudi dodatki so po okusih.
Variacij na to temo je veliko.Verjetno bos tudi ti nasla svojo.
Poudarek je na res zrelih p.,drugace ima omaka kiselkast okus.Sladkor tu ne pomaga.
Ko jes tako omako,imas pred sabo Mediteran.Mogoce ti bo vsec.
Se kolicine: 1,5 kg paradiznika,2 veliki cebuli,sol,poper,1dl olivnega olja(ce ga imas rada),vejica zelene,petrsilja,sopek bazilike,strok ali dva cesna
Lep pozdrav in dober tek Babi
Omako, ki jo predlagaš Babi jo mi navadno uporabljamo za polnjeno papriko, sarmo, juho…..za testenine ali omako k raznim lasanjam ali musakam jo delamo tako :
V posodi segrejemo 1 ž olivnega olja, damo 2-3 stroke narezanega česna in ko zadiši po nekaj sekundah zalijemo s 1 pločevinko ali 1/2 pasiranega paradižnika ali 4 narezane sveže paradižnike, dodamo 1 jušno kocko, origano in poper, če nismo dodali feferona. (damo ga na olje istočasno s česnom- če imamo radi pekoče) in kuhamo še toliko časa, da se testenine skuhajo, ki jih prestavimo predno začnemo s omako..(cca. 5 minut-počasi)…če kaj omake ostane (bolj redko) zalijemo in zakuhamo ulivance in začinimo po potrebi in dobimo lahko(redko) paradižnikovo juho.
Hej,seveda je tudi taka zelo dobra.
Poleti rada delam surove omake,ki jih bodisi pustim v kosckih ali pa zmiksam v multipraktiku.
.Setavine:zrel paradiznik-pelati,olivno olje,bazilika,origano,cebula,razkoscicene olive,cesen,feferon,sol,poper.
Vse zmesam in pustim v hladilniku 2 uri.Solim tik prd uporabo,feferon odstranim.
To jemo z zelenjavnimi zrezki,pa tudi prelijem cez vroce spagete.
Lep dan vsem Babi
Forum je zaprt za komentiranje.