Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika paradiznikova mezga

paradiznikova mezga

Pozdravljeni,

zanima me, kako vi delate (ce sploh delate) paradiznikovo mezgo? Pri nas mama prov nic dolgo ne kuha in je zelo redka – a obstaja kaksen trik, da bi bla bolj gostejsa?
Hvala in lp

Pri nas doma so delali mezgo takole: paradajze majckeno naspikas z vilicami in zapres za 10 minut v ekonom, cisto malo vode na dnu. Ko se ohladi, pisker odpres, na dnu se nabere voda, paradajzi pa precej upadejo. Vodo odcedis in zavrzes, paradajze das na sito in pretlacis – stran grejo peske in luscine, mezgo pa se malo pokuhas z dodatkom soli in malce sladkorja. Zlijes v kozarce in steriliziras (pri nas so to delali v pecici). Po mojem od vitaminov in podobnega pri tem postopku kaj dosti ne ostane, zato jaz mezgo – oziroma se rajsi passato ali kar pelate v konzervi – kar kupujem.

Pozdravcek,

proxima

kar se mezge tice,se popolnoma strinjam. namrec,da ne ostane kaj dosti vitaminov. mi smo pred leti naredili “eksperiment” s pelati. ciste in zdrave pelate smo dali surove enostavno zamrznit. ko smo jih rabili,smo jih odtajali-pa se lupijo se zelo lahko. na tak nacin lahko potem naredis “svezo” mezgo kadarkoli. lp petra

Hej,Petra in Naettica!

Kovcki so (na zalost) ze pripravljeni.Imala sva lep 2 dnevni izlet na sever.
Imas prav,najbolje je pelate zamrzniti.Jaz se z vkuhavanjem na ukvarjam vec,ker lahko krasen sok kupim(tudi pijem ga rada),pelate pa zamrznem.Ce bi imela svoje ,ne recem.
Varianta:kupiti,pripravljati,rabiti elektriko – odpade.
Pelate razpolovim,da jih lazje stisnem v vrecke(manjsa povrsina) in v zamrzovalnik.

Naettica.Ce mami rada dela paradiznikovo mezgo(mislis prav gost koncentrat),je moja nona delala tako.Tisti sok,ki ga tvoja mami skuha,je vlila na cisto platno zavezala v nekaksno culo in obesila.Cez noc se je odtekla voda,v krpi pa je ostala gosta kasa(kot marmelada),ki jo je potem dala v kozarce,zalila z malo olja in zaprla.Ne spomnim se,ali je prej se pasterizirala.
Vem,da je po dvoriscu vel nic kaj prijeten kiselkast vonj.Bil pa je dvojni koncentrat.Po celi vasi je tako disalo,ker so to delale vse gospodinje.
Lep pozdrav v domovino Babi

Pozdravljena netica!

Vsako leto pripravim ogromno mezge in ti lahko povem kaj in kako. Pripravim jih v steklenici in tudi zmrzem je. Torej moj postopek je takšen:

Paradižnike operem in očistim (saj več muhe in če je kaj poškodovano, počeno) razrežem na manjše kose. Ves paradićžnik dam v velik lonec in ga kuham, da lepo vre in da se kar dobro razkuha. potem pa ga pustim, da se ohlaja. v času ko se ohlaja paradižnik se usede na dno posode, in voda pride na površje. V kolikor želiš gostejšo mezgo moraš to vodo z zajemalko odliti. Potem vzamem storjček za pasiranja in paradižnik prepasiram (paradajz pasirko lahko kupiš v Šparu, tako da loči luskine paradižnika in ostalo). nadaljni postopek pa je odvisen od tega kaj bom z njim. Če gre mezga v zmrzovalnik (v posodice od margarine ali jogurtov lonček) potem mezgo nalijem v posodice in dam v zmrzovalnik.

kadar pa mezgo shranjujem v kozarce, potem pasiranemu paradižniku dodam sol in sladkor – sladkorja je več kot soli, kar po okusu (probaj z žlico kot juho) in pustim ga vreti kakšnih 10 minut. Tako pripravljeno mezgo potem nalijem v ogrete kozarce, na vrh nalijem 0,5cm navadnega olja in zaprem. Zaprte kozarce dam v košaro ali gajbico, banjico – kaj imam pri roko, in jih zavijem v deko, da se ohlajajo počasi. čez dva dni nesem v shrambo. do sedaj mi niso se pokvarili.

Za boljši okus paradižniku lahko dodaš tudi rdečo papriko, ki bo mezgo še dodatno zgostila in dala svojstven okus. Tudi papriko moraš prekuhati, kar s paradižnikom skupaj. Preskušeno.

Aha, spomladi, ko sejem paradižnik že mislim na mezgo in sejem takšne sorte, ki imajo malo vode – volovsko srce in pa lulčki.

Veliko uspeha pri izdelovanju paradižnikove mezge, take v zmrzovalniku ali take v kozarcih.

LP! Tanya

Najlepsa hvala vsem za nasvete!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close