Panna cotta
dobiš ven 6 manjših lončkov:
2 sladki smetani
1 dcl mleka
7 vanilijevih sladkorjev
nekateri poleg tega dodajo še dve žlici navadnega cukra
polivko iz gozdnih sadežev imam jaz najraje zraven
Vrečko želatine (vrečka je podobne velikosti kot vanilijev sladkor, želatina je v prahu)
Zavreš mleko ter smetani + sladkor. Potem ko zavre, ogenj zmanjšaš in naj brbota 15 minut na čsito majhnem ognju – mora vret. Med tem pripraviš želatino: vrečko želatine streseš v eno posodico dodaš 4 žlice vode, pustiš da se želatina napije. Odstaviš smetano in vanjo zamešaš želatino. Zmeša do konca, da se želatina raztopi in NE daš nazaj na ogenj. Vliješ v skodelice in počakaš okoli 4 ure, da se strdi. Dober tek.
Vedno delam po receptu iz knjige Osnovna kuharija in vedno uspe:
6 dl smetane in
4 dl mleka (lahko tudi 1l smetane)
zlijemo v lonec in primešamo 1oo g sladkorja. Z nožem postrgaš sredico vanilijeva stroka (če ga nimaš pri roki lahko dodaš vanilijevo aromo ali vanilijev sladkor) in jo daš v smetanovo mleko. Dodaš tudi prazna stroka.
Pri nizki temperaturi zavreš in še 15 minut počasi kuhaš. Med tem daš v glabok krožnik 8 listov želatine, preliješ s hladno vodo in počakaš da se zmehča. Lonec odstaviš, odstraniš stoka vanilije in malo počakaš, da se smetanovo mleko nekoliko ohladi. Nekoliko ožete lističe želatine enega za drugim vmešaš v mleko, da se raztopijo.
Kremo natoščiš v modelčke, ki jih prej splakneš z mrzlo vodo. Kremo nato čez noč pustiš v hladilniku /oziroma toliko časa, da se strdi.
Ponudiš jo lahko z sadjem v kompotu, lahko pa daš zraven malo pokuhano jagodičje (toplo ali hladno, po želji) temu dodaš čisto malo sladkorja.
Jaz delam pa po receptu iz knjige Osnovna italijanska kuharija.
Za 4 osebe potrebuješ
500 ml smetane, 1 strok vanilje, 50 g sladkorja, 2 lističa bele želatine
Vaniljev strok po dolgem odpreš, izpraskaš sredico, jo zmešaš s smetano, dodaš še strok in sladkor, zavreš ter rahlo kuhaš 10 minut.
Želatino namočiš v vodo za 5 do 10 minut.
Iz smetane vzameš strok, lahko jo tudi precediš, v njej raztopiš rahlo ožeta lista želatine, natočiš v modelčke in počakaš, da se strdi.
Pri želatini moraš paziti, da smetana ni prevroča, pa ko je enkrat želatina v smetani, je ne smeš več segrevat.
Meni vedno rata.
Je pa ful razlika ali delaš s pravo vaniljo ali z vanilin sladkorjem, pa tudi ali je samo smetana ali pol mleka, pol smetane.
Forum je zaprt za komentiranje.