Najdi forum

Panna cotta

Že 2x sem delala po dveh receptih panna cotto pa se ni dovolj strdila. Koliko želatine daste (lističev). Mi poveste najboljši recept prosim (za 6-10 ljudi) Lep pozdrav

Nekaj dobrih receptov je na

Spomnim se, da sem jo včasih delala po enem izmed njih, vendar sedaj ponavadi delam skutino strjenko – podobno, le da sladko smetano nadomestim s skuto.

LP

dobiš ven 6 manjših lončkov:

2 sladki smetani
1 dcl mleka
7 vanilijevih sladkorjev
nekateri poleg tega dodajo še dve žlici navadnega cukra
polivko iz gozdnih sadežev imam jaz najraje zraven
Vrečko želatine (vrečka je podobne velikosti kot vanilijev sladkor, želatina je v prahu)

Zavreš mleko ter smetani + sladkor. Potem ko zavre, ogenj zmanjšaš in naj brbota 15 minut na čsito majhnem ognju – mora vret. Med tem pripraviš želatino: vrečko želatine streseš v eno posodico dodaš 4 žlice vode, pustiš da se želatina napije. Odstaviš smetano in vanjo zamešaš želatino. Zmeša do konca, da se želatina raztopi in NE daš nazaj na ogenj. Vliješ v skodelice in počakaš okoli 4 ure, da se strdi. Dober tek.

Mogoče je bolš dat dva deci mleka…, je pa res, da pol ne gre v modele za mafine.

Jaz dam na liter smetane 6 listov želatine.

Vedno delam po receptu iz knjige Osnovna kuharija in vedno uspe:

6 dl smetane in
4 dl mleka (lahko tudi 1l smetane)

zlijemo v lonec in primešamo 1oo g sladkorja. Z nožem postrgaš sredico vanilijeva stroka (če ga nimaš pri roki lahko dodaš vanilijevo aromo ali vanilijev sladkor) in jo daš v smetanovo mleko. Dodaš tudi prazna stroka.
Pri nizki temperaturi zavreš in še 15 minut počasi kuhaš. Med tem daš v glabok krožnik 8 listov želatine, preliješ s hladno vodo in počakaš da se zmehča. Lonec odstaviš, odstraniš stoka vanilije in malo počakaš, da se smetanovo mleko nekoliko ohladi. Nekoliko ožete lističe želatine enega za drugim vmešaš v mleko, da se raztopijo.

Kremo natoščiš v modelčke, ki jih prej splakneš z mrzlo vodo. Kremo nato čez noč pustiš v hladilniku /oziroma toliko časa, da se strdi.

Ponudiš jo lahko z sadjem v kompotu, lahko pa daš zraven malo pokuhano jagodičje (toplo ali hladno, po želji) temu dodaš čisto malo sladkorja.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Jaz delam pa po receptu iz knjige Osnovna italijanska kuharija.
Za 4 osebe potrebuješ
500 ml smetane, 1 strok vanilje, 50 g sladkorja, 2 lističa bele želatine

Vaniljev strok po dolgem odpreš, izpraskaš sredico, jo zmešaš s smetano, dodaš še strok in sladkor, zavreš ter rahlo kuhaš 10 minut.
Želatino namočiš v vodo za 5 do 10 minut.
Iz smetane vzameš strok, lahko jo tudi precediš, v njej raztopiš rahlo ožeta lista želatine, natočiš v modelčke in počakaš, da se strdi.

Pri želatini moraš paziti, da smetana ni prevroča, pa ko je enkrat želatina v smetani, je ne smeš več segrevat.

Meni vedno rata.

Je pa ful razlika ali delaš s pravo vaniljo ali z vanilin sladkorjem, pa tudi ali je samo smetana ali pol mleka, pol smetane.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close