Najdi forum

palmina mast

Kje dobiti palmino mast za cvrtje?

V trgovini Jablana – BTC tržnica.Kokosova mast je pakirana mislim da po 250 gr in košta okrog 450 sit.

Kalček – BTC, zraven trgovine s kolesi Bauer (na zahodni strani Cityparka)

palmina-kokosova mast se uporablja predvsem za cvrtje, vendar je zelo draga.en liter te maščobe (ali kg) stane skoraj 8 krat več kot rast.olje.Jaz ti predlagam, da je bolje uporabljati olje in ga vedno po uporabi zavreči-boš ceneje in bolj zdravo jedla.Ker nobena pregreta maščoba potem pa zopet ohlajena in pregreta…..ni dobra

kokosovo mast imaj otudi v leclercu pri bio hrani – sojino mleko itd…cene ne bi vedela iz glave…
p, m

Ali se prav piše palmina ali palmova mast?

Ali je palmina mast isto kot kokosova mast?
Res je, da kokos raste na palmi, ampak ali je to edina palma iz katere pridelujejo mast?

Kakšna je razlika med palmovim oljem in palmovo mastjo?

Hm, zanimivo. Za kokosovo mast (ali kokosovo maslo, je to isto?) je bilo v drugem postu rečeno, da lahko s tem maslom zamenjamo margarino oz. navadno maslo v pecivu. Menda kar tako: če piše 20 dag margarine, daš v piškote 20 dag kokosovega masla.
Je to kdo že tako naredil?

Po drugi strani sem brala, kako bi naj bilo kokosovo maslo dobro oz. menda “edina zdrava maščoba”. Če bi v piškotih, mafinih, biskvitih res lahko zamenjali tisto maslo in olje…

LP Mimi

Vprašanje, ali imata palmino/palmovo olje in kokosova mast kaj skupnega, se mi je porajalo ob izjavah:
na eni strani, da je kokosovo maslo dobro oz. menda “edina zdrava maščoba in na drugi strani, da je palmino olje med rastlinskimi olji najslabše, ker ima 81 % nasičenih maščob. Palmino olje je zelo podobno živalskim maščobam.

Sklepam, da sta palmovo olje in kokosovo olje/mast popolnoma različna proizvoda, in da jih pogosto zamenjujemo.

Živalsko maslo lahko zamenjaš s kokosovim maslo v vseh pecivih, ki niso zelo “delikatna” za pripravo in rahlost testa. Mafine običajno delam z oljem in ne z maslom, zato sklepam, da lahko vzameš tudi kokosovo maslo namesto živalskega masla.

Mimi, jaz s pridom nadomeščam margarino s kokosovo maščobo. In ljubljančaka ima prav, palmova mast ni isto kot kokosova.

Pa še to prilagam – kopirano s spletne strani Inštituta za preventivno medicino:

Tropska olja.

Palmovo olje iz koščic vsebuje približno 82 odstotkov nasičenih maščobnih kislin (spet precej srednjeverižnih), 12 odstotkov enkrat nenasičenih in 6 odstotkov večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Koristi, povezane z uporabo tega olja, razlagajo predvsem z vsebnostjo vitamina E. Problem pa je, da se ta vsebnost precej razlikuje med posameznimi proizvajalci palmovega olja.

Kokosovo olje vsebuje veliki delež srednjeverižnih maščobnih kislin, predvsem miristinske in lavrinske maščobne kisline. Lavrinski se pripisuje antibakterijsko delovanje, saj se v telesu lahko iz nje tvori monolavrin, ki lahko uniči viruse z lipidno ovojnico (virus prehlada, herpes, Helycobacter pylori…). Hkrati naj bi vplivala na dvig holesterola HDL. Miristinsko kislino pa raziskujejo v zvezi s slabim vplivom na raven holesterola v krvi. Zaradi visokega deleža nasičenih maščob je olje stabilno pri toplotni obdelavi.

No, super, sedaj moram samo še enkrat prebrati stare poste, kje se to kupi, potem se pravi čas spomniti in…
Hvala, Mimi

Kje se kupi palmovo mast ?
(ali ni nobenega slavista, ki bi napisal, ali je prav palmina ali palmova mast?)

Mogoče pa “tišina” pomeni, da je oboje prav !!??

Palmova mast se kupi v Tušu (Cash&Carry) v kantici od 20l, stane cca 4500 SIT. To je žal edino pakiranje.

Kokosova mast se dobi povsod (Špar, Tuš, Mercator….) stane cca 450 SIT za 250 gr. V Hofru pa je 159 SIT za 250 gr. V LJ Hofer žal ni več. Ta teden sem bila v Kopru in imajo še vedno kar veliko zalogo.

lp
MartaKG.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close