palačinke
Ne znam naredit dobrih palačink! Zadnjič sem jih jedla v menzi – pravzaprav eno samo, ampak hudo dobro.
Moje so tako puste, suhe, trde, nič okusne… skuta se kr zasiri…
Tam pa je bila tako debela, rahla. čvrsta, skuta ful dobra, ravno prav sladka, njami!
Kako naj tudi sama naredim take palačinke?
Moram uporabit kako posebno ponev (najbrš teflon in premalo maščobe naredi svoje?)? Kakšno, da se ne bo vse za poden zagrabilo?
Moram med skuto dat jajce?
Hvala!
A to govoriš o palačinkah, ki so potem še enkrat zapečene v pečici? V tisto skuto (ki jo prej čimbolj kremasto razmešaš) seveda daš jajce.
Če pa palačinke namažeš s skuto in potem kar takoj poješ, pa ne daš jajca. Skuto čimbolj zmešaj, da bo kremasta. Lahko dodaš malo kisle smetane (tudi sladke stepene, če imaš rada).
Za palačinke pa tako: če daš v maso malo olja, se manj prijemlje na ponev. Teflonasta je seveda čisto ok – nanjo kani par kapljic olja in speci palačinke. Pa v maso daj še kakšen vanili, bodo lepeš dišale. Če narediš pregosto maso, dobiš podplat, če pa je masa preredka, se delajo luknje. Malo poskušaj, pa bo! 🙂
Moje palačinke so bile trde, suhe, podplataste, dokler sem jih na vso silo hotela delati skoraj brez maščobe, ala saj za teflon ni treba nič olja. No, nekaj ga je vseeno treba, da so palačinke bolj podobne babičinim, ki so včasih kar plavale v olju. Moja tašča poleg osnovnega (obilnega) olja pred vlivanjem mase v ponev podlije še dodatno porcijo olja, ko palačinko obrne. No, to je res preveč, so pa njene palačinke lepo hrustljave, lepo zapečene, vabljive na pogled.
Menda se obnese, da olje vliješ v skodelico in ga pogreješ, tako v ponev vlivaš toplo olje, po moje ga tako manj steče, ker ni tako gosto.
Palačinke, ki jih zaviješ, poliješ s smetano in daš peč v pečico, se med peko navzamejo smetane in od znotraj skute, tudi tiste tanko spečene so potem debele in puhaste. V skutno maso pa vsekakor jajce, lahko celo rumenjak posebej in posebej stepen sneg iz beljaka.
LP Mimi
Masa ne sme biti pregosta, pa tudi čisto tekoča ne, ko uliješ palačinko na ponev s oljem (segreto), se mora ta lepo razliti, odvečno testo odliješ nazaj v posodo. Jaz pečem v ponvi od Tefala za palačinke, una s čisto nizkim robom, pa jo imam kar nekaj časa, preživela je celo napade otroka, ko se je igral z njo…………………..
Frajlica, če polniš palačinke s skutnim nadevom moraš skuti dodati jajce, vanilin slatkor, malo navadnega slatkorja in seveda kakšno žlico kisle smetane. lahko dodaš še malo ruma, ali pa limonino lupino in sok – pač odvisno od želje in okusa. včasih dam v takšno skuto tudi puding z okusom vanilije ali smetane – to naredi potem skuto bolj čvrsto.
Pecilni prašek rahlja in dviguje testo, tako da je to lahko trik tudi pri palačinkah. Meni se sicer zdi primernejši tam, kjer je testo bolj debelo, “bolj na kupu”, palačinke so tako tanke… Aja, pri tistih ameriških palačinkah, ki so manjše in debelejše kot naše (bolj omlete), se zlagajo na kup in prelijejo z javorjevim sirupom, tam bi bilo primerno.
“Naše” tanke palačinke menda rahlja voda. Enkrat je ena pisala, da so v gostinski šoli preizkušali palačinke hkrati iz več mas. Menda so bile tiste z vodo res rahlejše. Npr. pol mleka, pol vode. Vsi dajemo radensko, ampak menda je dobra tudi navadna voda.
Eni dajejo v palačinke tudi sneg iz beljakov, v maso torej samo rumenjake, posebej stepeš sneg in ga na koncu dodaš. Seveda je vse rahlejše, vendar meni se zopet zdi primernejše samo za debelejše palačinke.
In pa seveda, nekateri v maso za palačinke vlijejo malo olja, tako potem na teflonski ponvi ni treba nič več oljiti, saj bi naj bilo že testo dovolj mastno. Stvar okusa.
In še – kar spominjam se, kaj vse smo o palačnikah že pisali – namreč enkrat je bilo rečeno, da če nimaš čaša čakati, da testo malo počiva in se napne, da menda lahko daš v maso nekaj zmehčanega masla in tako pogojufaš, kot da je počivalo. Za palačinke in šmorn. Pri šmornu kdaj uporabim :-))
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.