PALAČINKE
Skrivnost rahlih palacink?
Jaz delam tako: ne prevec jajc;lahko tudi kasneje vmesas sneg,cesar jaz vec ne delam; 2/3 mleka -1/3 vode(lahko tudi radenska). Pustim stati pol ure. Lahko pa stopis malo masla in vlijes v maso.To nadomesti pocivanje.
Posodo imam neko svicarsko litozelezno prav samo za palacinke,ki je nadomestila staro litozelezno.Ima samo 2 mm visok obod(kupila za steklokeramicno plosco) in rabi samo zacetno namazanje z oljem,potem ne vec. Zato pa malo olja ali masla v testo. Lp Babi
Pri nas gredo v slast palačinke, narezane na trakove, dodana šunka, narezana na trakove, peteršilj. V namaščeno jensko posodo daš plast (polovico) palačink, posuješ s parmezanom ali drugim naribanim sirom, dodaš drugo polovico mase, po vrhu pa poliješ z jajčno- smetanovo polivko in naribanim sirom. Pri nas je to glavna jed, zraven jedo otroci kečap ali tatarsko, midva pa solato.
P.s. Idejo sem pobrala iz foruma na Kuliniriki.
Ko smo že pri palačinkah: Rada bi izvedela, kako se delajo palačinke, ki se servirajo kot priloga k mesu – izgledajo kot kakšna kruhova klobasa ali štrukelj
Lep dan še naprej!
Ne vem, ce je kateri omenil, da lahko iz palacink naredis tudi lazanjo, isto kot z testom. Namrec, v pekac das plast palacink, gor das mesno omako, polijes z besamelom, ponovis postopek 2-3 krat, na vrh das samo palacinke, prelijes z besamelom in potreses s sirom ter zapeces v pecici.
Ali pa naredis mesne kanelone, ki jih lahko dunajsko spaniras in ocvres ali pa prelijes z besamelom in sirom ter zapeces v pecici.
Ali pa, ko delas skutne palacinke, jih pred tem, ko jih nadevas s skutnim prelivom, premazes z domaco slivovo marmelado (zelo dober je tudi Podravkin pekmez) in na koncu, ko jih ze “zgratiniras” jih posujes z mletimi orehi.
Hojla,
Včasih naredim malce debelejšo palačinko, ki jo spečem na eni strani, in ko je obrnem palačinko raztrgam in popražim še z druge strani. Stresem v skledo, posipam z malo sladkorja in zalijem z borovnicami, jagodami ali malinami (sadje dam v kastrolco, dve žlici vode in akšno ćlico sladkorja – to na ognju zavrem in vre naj kakšno minutko, pa polijem po natrganih palačinkah9. Joj, kok je to dobr..
Tajna
Pr nas se šmoren pripravlja tako kot palačinke, le gostejše testo, se vlije v pekač 8prej ga namastiš) in porine se v pečico in jo pečeš. Je tudi zelo dobr!
Zgoraj opisano, kar jaz večkrat naredim (palačinke natrgam) prihaja iz štajerske, in me prej spominja na caaarski praženec, le da je še dodano sadje.
MOgoče pa vi to imenujete šmorn???
Samo za pojasnilo. :)))))
lep večer!
Tajna
Definitivni jih jutri speče. Tako ste me razdražile, da je kaj. Že sami nasveti so dobri, joj kako bodo šele palačinke jutri. Bom kaj noveg sprobala.
Imejte se lepo!!
Jaz jih večkrat napolnim z borvnicami, kakšnimi goznimi sadeži . Borovnice , gozne sadeže ali kaj podobnega pregrejem v posodi, da spusti sok, nato pa dodam sladkor(po okusu) in na koncu zgostim z vanili pudingom ali gustinom( mal vode in potem gustin ali pudin odvisno kaj imam doma).malo prevrem in napomim palaćinke ter serviram s sladko stepeno smetano. včasih pa še z vanili sladoledom. Je pa fajn da so palačinke tople, preden jih napolniš z nadevom, zato jih postavim v ogreto pečico. seveda jih takoj ponudim. Mi jih obožujemo.
LP,Nani
Jaz poznam dve varianti o nastanku smorna:
Nek avstrijski cesar je nekoc sel na lov, pa se je izgubil in po nekaj urah tavanja po hribih naletel na planinsko koco. Plansarje je prosil zavetja za cez noc, plansarica pa mu je za vecerjo postregla ponesrecene palacinke – smoren, kar je bilo cesarju zelo vsec. Tako je nastal Kaiserschmarrn. 😉
Druga varianta, ki je mogoce bolj resnicna, je pa, da je bila to tradicionalna jed plansarjev in sirarjev po planinah in se ji je reklo “Käserschmarrn”, potem pa je iz “Käser” nekako nastalo “Kaiser” in se je jed povisala iz sirarske v cesarsko.
Hej,
kaj pa slane palačinke? Od deda mi je ostal zvezek z receptom za odlične palačinke. Če mi ostane golaža vzamem koščke mesa in jih zmeljem na mesoreznici ali pa na drobno sesekljam, dodam eno jajce, malo skute ali kakšnega sira in dobro premešam. Z tim napolnim palačinke in poslažem v ognjevarno posodo. V omako ki je ostala od golaža dodam jajce in kisle smetane, prelijem čez palačinke in zapečem v pečici. Če mi pa ostane kuhanega ali pečenega piščančjeg mesa, ga začinim prema trenutnoj inspiraciji, napolnjene in zavite palačinke prerežem na pol in navadno paniram.
Lepo se imejte, Nančika
Forum je zaprt za komentiranje.