padec pri jahanju in odškodnina
Pozdravljeni,
v začetnem tečaju v jahalni šoli pred kakšnim letom sem padel s konja in se hudo poškodoval. Posledice poškodbe bodo trajne na desni nogi. Do poškodbe je prišlo, ker je konj ,ki je imel tudi sicer določene občasne čudne značajske poteze, nenadoma sam od sebe zagolopiral, galopa nisem zdržal (ker tega še nisem znal,bil sem nepripravljen) in padel sem na tla. Ob meni je bil inštruktor jahanja z licenco,ki po padcu ni poklical rešilca ampak me je postavljal na noge (ni mi verjel, da sem zelo hudo poškodovan) kar je bilo skoraj usodno zame,saj je malo manjkalo da nisem postal trajen invalid. Do urgence so me pripeljali domači. Sedaj ,ko sem z zdravjem bolje, sem se začel zanimati za odškodnino (eno leto bolniške, zmanjšan dohodek, dolgotrajno in boleče zdravljenje,strah…), pa mi je lastnik konja (ki ga drugače nisem spoznal)prek inštruktorja sporočil, da sem za padec kriv sam, jahanje je pač nevaren šport in to bi moral vedeti tudi takrat, ko sem se jahanja lotil. Inšrtuktor mi je sporočil, da lastnik konja ni imel zavarovanega, šolo jahanja ima še vedno kot dopolnilno dejavnost, inštruktor pa v času mojega padca pri njemu takrat ni bil uradno zaposlen in je delal na črno. Inštruktor danes ne dela več tam. Lastnik konja pravi naj ga tožim, če hočem odškodnino in da je pri vhodu tabla: jahanje na lastno odgovornost. Verjetno bi do neke odškodnine lažje prišel, če bi bil konj zavarovan, tako pa….Ne vem ali naj se odločim za tožbo in grem v dolgotrajno podoživljanje vsega skupaj na sodišču . V kolikor imate kakšno izkušnjo s poškodbami pri jahanju vas sprašujem za nasvet in kakšni so obeti, če se za tožbo odločim.
Spoštovani!
Do odškodnine ste vsekakor upravičeni, saj ste bili na organiziranem tečaju jahanja z inštruktorjem. Za konkretnejši odgovor bi morali razčistiti še par vprašanj, ki se nanašajo na organizacijo tečaja,prostore kjer je tečaj potekal, inštruktorja, inštruktorjevo licenco ipd. Predlagamo vam, da se za reševanje vašega problema in odškodnine obrnete na izbranega odvetnika, saj bo le ta lahko z vpogledom v listine in glede na opis dejanskega dogodka podal ustrezno mnenje in vas seznanil z možnostmi.
Lepo pozdravljeni!
Kako pa je v primeru, da se pred jahanjem podpiše izjava o jahanju na lastno odgovornost? V izjavi piše, da je jahač seznanjen z vsemi osnovami (katere se tudi razložene) konja in njihovega obnašanja, da se konj kdaj lahko tudi prestraši, odskoči in se takrat lahko nepredvidljivo odzove.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
menimo, da se z navedeno izjavo se imetnik ne more v celoti ekskulpirati odgovornosti.
S spoštovanjem
Forum je zaprt za komentiranje.