Padec na izpitu za avto
Da se malo obregnem ob ene “pametne” malce prej. Vsak inštruktor, ki ima s.p. in dela sam, ima končano tudi vsaj visoko šolo, saj drugače ne sme delati. Takšen je zakon! Ceno ure vam je posredno dvignila država, ko je ukinila možnost vsakomur opravljati poklic inštruktorja in s tem uničila komaj 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nelojalne konkurence, ampak dovolj, da se je cena dvignila, butlji pa še vedno lahko učijo vozit. Govoriti koliko inštruktorjev je pri svojem delu umrlo je pa najbolj idiotski komentar, kar ga lahko kdo poda. Koliko je pa policistov lani umrlo pri svojem delu? Pa baje da dobijo dodatek za nevarno in nočno delo, ki ga lahko inštruktor samo sanja! Ja, dokler frizerju za pol ure dela odštejete 40€ in več, do takrat so ure vožnje, kjer te vsak trenutek ogroža tisti za volanom in vsi okoli tebe, ki se ne znajo obnašati, ZASTONJ!
Sori, da ti to rečem, ampak si pač analfabet za vožnjo. Eni enostavno niso za to. Eni pridejo not brez da bi prej vozili že po 15. urah, večina po 30. urah, eni pa še po 70. ne.
Po 68. urah bi dejansko morala vedeti, kdaj prestaviti v višjo/nižjo prestavo. Na pamet se učiš, glede na ceste??
Sploh pa, ali voziš novejši avto? Če je star vsaj 8 let (verjetno še več), ima tisto lučko, ki zasveti, ko naj bi prestavil v višjo oz. v nižjo. Pa to lučko glej!
Se pa dejansko sliši mašina, kdaj moraš prestavit. A voziš v 2., ko bi morala že v 4. ali 5. prestavit, al kako?:)) Tako je ena moja stara teta vozila. Smo se vsi režali, kdo ji je dal izpit. Avto je tulil, ko zmešan, ona pa mrtvo hladno na AC vozi v 2. Jo je bilo treba ves čas opominjat, naj že prestavi. Itak da ji je vedno kaj crkovalo v avtu. Ali pa je vozila v 4. brzini (takrat je bila to najvišja) 20 km na uro.:))) Enostavno ni bila za vožnjo. Pa bala se je tudi iti na cesto, itak. Pa ni imela 90 let, takrat je bila stara okoli 60.
[/quote]
za avtorico posta
rocna je pa tako… meni je prvic na poligonu ta orvo uro, ko me je instruktor postavil v hrub, sedemkrat crknil avto. potem pa je slo in od tajrat naorej ne vec..vaja dela mojstra in dahe potem tudi samozaupanje za samostojno voznjo…. lepo pocasi spustis sklopko zraven dodajas pocasi gas… rahlo z obcutkom a toliko da ima avto moc, da bo potegnil ob speljevanju, da ni premalo gasa in da ni preveč da masina ne tuli… in zraven spustis rocno. nauci se poslusati masino avta… ta ti veliko pove tudi sicer jo miras slisati, ce bi slo kdaj kaj narobe, da vidis ce ima avto dovolj moci ob speljevanju, da ne cuka itd… ne uci se na pamet ker se ti bo sfuzlalo in ne bos si upala sama na cesto, ker ne mires biti pozorna aktivno in varno na vse na cesti zraven pa se studirati o prestavah, sklopki…. voznja ti mora v prrstavah, speljevanju postati avtomatizem. ti zelim da ti uspe
No, ne vem, če res zaradi najmanjših napak pomečejo. Meni so po vožnji povedali, da sem naredil manjšo napako, ker sem dal malenkost prehitro žmigavec v križišču in bi lahko kdo mislil, da bom že pri prejšnjem izvozu zavijal, ampak sem vseeno opravil. Tako da ti lahko iz prve roke povem, da obstajajo neke manjše napake, zaradi katerih te ne vržejo.
Takšna trema vseeno ni v redu.
V Rožni dolini je en klanec za speljevanje in takoj nato križišče, da niti ne moreš videti, kam pelješ … tisti klanec je bil tudi meni nočna mora.
Naj te avto nauči poslušat kaka prijateljica, prijatelj, znanec, sorodnik … Speljevanje z ročno pa prav tako lahko vadiš sama oziroma z nekom drugim, magari po ravnem. Jaz sem imela tako dobrega inštruktorja … še danes se ga rada spominjam, žal je že umrl, ampak on je znal porihtat tudi najhujše primerke.
[/quote]
tole je dober nasvet. vaja speljevanja z rocno najprej na ravnem… tako dolgo, da ti oride v noge, v avtomatizem koliko spustiti sklopko in koliko hkrati dodajati gas… ko to mas v nogah potem oa v hrib, najorej manjsi, veckrat, potem se vecji in bo. vadi s kaksnim znancem, ki mu zaupas da je miren in potrpežljiv,, da to pokaze in bo… zagotovo bo… sam ne se na pamet uciti… ni dobro be za varnost ne za tremo in uspeh, ker xe se ti zdaj nekaj na pamet naucis glede prestav, potem se ti pa recimo znajde traktor pred tabo na cesti, ti to zagitiv vse nauceno podre in bos se bolj zivcna in panična in tako potem prej naredis napako in pades. za prestave se res nauci slisati masino, naj ti znanci pomagajo, za ročno pa kot svetovano zgoraj. zagotovo ti bo uspelo.
Ne, ni si plačal sam, ampak tudi zaslužil ni! Oziroma je zaslužil malo. In normalno, da je njegova ura, ko dejansko začne delati samostojno, potem zato vredna več. To so osnove.
Kakšen bolnik si, da v to temo vlečeš pedofilijo, veš pa samo ti. Kaj se ti mora motat po glavi.
[/quote]
Dolgujem opravililo. Je prišlo do nesporazuma zaradi mojega nespretnega izražanja. Nesrečno izbrana pedofilija kot metafora izjemne krivice, nečlovečnosti, zločine. Nimajo zveze konkretni poklici, zaneslo me je v komentar plačnih nesorazmerij, ki zame osebno niso vredna človeka, so vir neizmernega trpljenja posameznika, družin in celih generacij in so zame osebno zavržna dejanja. To, kar se dogaja že od pamtiveka, zame ni normalno, pa ne rabiš iti v sužnjelastniško daljo preteklost, niti v Indijo. Socializem nas je tega obvaroval, a sedaj je milni mehurček počil. Če nisi na socialnem dnu, si tega ne moreš predstavljati. Ne vem če razumeš, ker se ljudje v to ne poglabljajo. Se opravičujem za zdrs, je bila nepotrebna opazka, ki s temo nima skoraj nič, le to, da še vedno trdim, da je ura vožnje, glede na to kaj dobiš, poceni.
Dolgujem opravililo. Je prišlo do nesporazuma zaradi mojega nespretnega izražanja. Nesrečno izbrana pedofilija kot metafora izjemne krivice, nečlovečnosti, zločine. Nimajo zveze konkretni poklici, zaneslo me je v komentar plačnih nesorazmerij, ki zame osebno niso vredna človeka, so vir neizmernega trpljenja posameznika, družin in celih generacij in so zame osebno zavržna dejanja. To, kar se dogaja že od pamtiveka, zame ni normalno, pa ne rabiš iti v sužnjelastniško daljo preteklost, niti v Indijo. Socializem nas je tega obvaroval, a sedaj je milni mehurček počil. Če nisi na socialnem dnu, si tega ne moreš predstavljati. Ne vem če razumeš, ker se ljudje v to ne poglabljajo. Se opravičujem za zdrs, je bila nepotrebna opazka, ki s temo nima skoraj nič, le to, da še vedno trdim, da je ura vožnje, glede na to kaj dobiš, poceni.
[/quote]
Da nekdo, ki je 10 let dodatno vlagal v svojo izobrazbo, zahteva za svoje delo več kot nekdo, ki začne delat takoj po srednji šoli in za njegovo delo niso potrebna dodatna znanja, je zate zavržno dejanje? Ti je vročina stopila v glavo?
Da nekdo, ki je 10 let dodatno vlagal v svojo izobrazbo, zahteva za svoje delo več kot nekdo, ki začne delat takoj po srednji šoli in za njegovo delo niso potrebna dodatna znanja, je zate zavržno dejanje? Ti je vročina stopila v glavo?
[/quote]
Ne bova prišli skupaj. Ti imaš pred očmi eno, jaz drugo. Spoštujem tvoje mnenje.
Iz družinskih in prijateljskih krogov imam izkušnje kaj se dogaja, kakšne dodatke si grebejo, da bi ti bilo slabo, če bi vedela. Brezveze. In na podlagi tega kar vem, berem, da se nekdo razburja, da je 26 na uro za inštuktorja preveč…kot sem rekla, brezveze, let’s agree to disagree.
Ne bova prišli skupaj. Ti imaš pred očmi eno, jaz drugo. Spoštujem tvoje mnenje.
Iz družinskih in prijateljskih krogov imam izkušnje kaj se dogaja, kakšne dodatke si grebejo, da bi ti bilo slabo, če bi vedela. Brezveze. In na podlagi tega kar vem, berem, da se nekdo razburja, da je 26 na uro za inštuktorja preveč…kot sem rekla, brezveze, let’s agree to disagree.
[/quote]
Nisem rekla, da je ura preveč, ampak da nabijajo preveč ur. Pri nas je 26 evrov. Ampak je razlika, če jih imajo 20 ali 40, kot je čedalje večja praksa. In od različnega vrednotenja dela si prišla do grabljenja tistih pri medicinskem koritu. Ne, ne bova prišli skupaj.
Grabljenje izbrancev poteka čisto v vseh poklicih.
Nisem rekla, da je ura preveč, ampak da nabijajo preveč ur. Pri nas je 26 evrov. Ampak je razlika, če jih imajo 20 ali 40, kot je čedalje večja praksa. In od različnega vrednotenja dela si prišla do grabljenja tistih pri medicinskem koritu. Ne, ne bova prišli skupaj.
Grabljenje izbrancev poteka čisto v vseh poklicih.
[/quote]
Saj vem, mene je zaneslo, oprosti.
Kar se tiče ur pa za druge ne vem, jaz, kot netalentirana (pa ne za upravljanje avtomobila, to sem vse poštekala in obvladala v treh, štirih urah) za promet, razvrščanje, gledanje vseh udeležencev, infrastrukturo v Ljubljani sem rabila 60 ur, a pri meni oseebno ni bila nobena brezvezna, na čisto vsaki sem se česa naučila, ker so bile situacije, ki jih ne moreš predvideti, ki se ti morejo zgoditi. V Murski Soboti ali Ajdovščini pa najbrž res ni toliko kompleksnih situacij.
Naredila sem izpit pred 15 leti. ( v prvo, 34 ur)
Sama se spomnem, da sem v klanec speljevala VEDNO na sklopko, brez ročne, tako da se danes vedno speljujem brez ročne. Moje instruktor je izgleda dal veliki poudarek na to.
Se spomnem, da ko me je na mojo zeljo prijavil na izpitno voznjo, da je hotel imeti se nekaj vozenj pa sama nisem “imela časa” cel teden.
Na vožnji pa rece iz komisije naj parkiram poleg avto. In sama parkiram na prazno mesto, kjer ni bilo poleg avta. In rece iz komisije rekel sem poleg.
Gledam kaj naredit, zapeljem ven iz par. mesta in se parkiram 5 metrov stran poleg avta.
ja ja saj za manjše hribčke in klančine ceste se itak vedno speljuje s sklopko samo. Vsaj meni je pa v strmih klančinah ročna bolj uporabna veliko bolj in bolje gre, se mi zdi da sem bolj ziher in še, če stojim pri takem na rdeči zategnem ročno in odmaram noge, dam v ler (to sicer ni po avtošolsko), ko se pripravlja zelena, pa lepo speljem z ročno. je pa vsekakor oboje treba znat, da se lahko gre samostojno na cesto.
Pri nas imamo v centru mesta eno tako križišče, kjer iz ene strani pri rdeči stojiš ornk v hrib, tam je že prav, da je ročna vsaj meni. pa tudi v AŠ smo vedno speljevali z ročno, in tam so nas tudi najbolj preverjali direkt v prometu, če obvladamo. Sicer pa nikoli ne veš kdaj si v situaciji kot ti pride prav in je treba vse znat,da se sam počutiš varen in varno samozavesten pri voznji na cesti.
Primerjat izpit iz leta 97 z današnjim, lepo te prosim:) ni bilo nobenega resnega prometa, ni bilo obvoznic, krožnih križišč, širokopasovnic…večina folka, ki ima izpit iz prejšnjih časov in danes tako samozavestno vozi, bi po dolgem in počez padla na izpitu, v današnjem prometu, razvitih cestah in današnjih kriterijih.
poleg tega je bistvena razlika, ali ga delaš v Ljubljani ali kje drugje. Včasih je bila ta razlika še večja.
Primerjat izpit iz leta 97 z današnjim, lepo te prosim:) ni bilo nobenega resnega prometa, ni bilo obvoznic, krožnih križišč, širokopasovnic…večina folka, ki ima izpit iz prejšnjih časov in danes tako samozavestno vozi, bi po dolgem in počez padla na izpitu, v današnjem prometu, razvitih cestah in današnjih kriterijih.
poleg tega je bistvena razlika, ali ga delaš v Ljubljani ali kje drugje. Včasih je bila ta razlika še večja.
[/quote]
Ma ja, ne seeri! Promet je seveda bil in to bolj divji kot sedaj, seveda z manj hitrostnimi omejitvami, zato pa je bilo veliko več prehitevanja in hitre vožnje. Zdaj imaš npr. pred šolo omejitev 30 in potem pač voziš tistih 30 na uro, prej si pa moral voziti hitreje, če si vozil prepočasi, si hitro padel. Bilo je več semaforjev kot sedaj, ko je več krožišč. Ampak krožišča še zame, ki sem stara šola, niso neka težava. Na živce mi gredo tisti, ki na njih ne znajo vozit, pa so to velikokrat mladi, ki naj bi to znali. Ko ti skoraj celotno krožno vozi na zunanjem pasu, ko je jasno, da bi moral že prej zavit, če vozi po zunanjem. Ampak ne, oni lepo po zunanjem, da jim ni potrebno menjati pasu. Pač nesposobneži. Ti so pa bili tako takrat kot danes. Jaz sem v 80-tih delala izpit, naredila v drugo, ker sem prvič pred železniško progo samo upočasnila, ne pa ustavila. In že takrat so gnjavili s tistim, da je treba ves čas v ogledalo gledat itd. Moji dve sošolki sta naredili tretjič in petič. Pač takrat je bil promet dejansko bolj kaotičen kot danes. Je sicer več krožnih, več pasov itd. ampak po drugi strani pa se narod veliko bolj drži predpisov kot takrat. Da ne govorim, da je bilo takrat normalno, da si v avto sedel pijan, policaj ti je pa to spregledal, če te je slučajno ustavil.
[/quote]
si pa ti? 97 pri nas smo imeli krožišča, pa ac in obvoznice, tako da ne vem od kje ti vse to kar pišeš.
Stajerka344, 26.01.2022 ob 22:43
Pozdravljeni.
Na tak način sem tudi jaz padla, da sem preslabo pogledala. Padla sem 3tjic.
Pa z križišča sem malo prepočasi speljala..
Imam preveč treme.
Naj obupam?
Trema bo minila s kilometrino. Gledat pa vedno, čimveč, tudi preveč je bolje, kot premalo.
Stajerka344, 27.01.2022 ob 07:26
Pozdravljena.
Hvala za spodbudo.Z instruktrco vozim vredu, pred komisijo pa me Trema prime.
Jutri se grem prijavljat 4tic.
Jezi me, da moraš vedno 14dni čakat.
Upam, da mi bo uspelo
ga se nimam pri 30ih
vozila sem enkrat samkrat s kolegom 500m?
ceste pa me je strah
dvomim da ga bom kdaj imela
Forum je zaprt za komentiranje.