Pa smo tam – odpoved
Po nevzdržnih razmerah in igranju moči, češ, kdo bo dlje zdržal, me je delodajalec danes poklical in me odpustil. Ustno. Baje bo inventura konec oktobra, zato sklepam, da je to moj odpovedni rok. Ampak kot vem, bi mi moral to sporočiti tudi pisno, kajne?
In ker sem nova pri teh zadevah, mi ni povsem jasno na kaj naj bom pozorna.
OK, sem za nedoločen čas, v firmi sem 4 leta in pol. Mojega delovnega mesta ne bo več. Vem, da mi pripada odpravnina in nadomestilo na zavodu, zanima pa me, se lahko on temu kako izogne? Je kje v zakon kak “hakeljc”? Ker osebi ne zaupam in verjamem, da je sposoben se izogniti temu, ne vem pa na kakšen način. Rada bi bila le pripravljena, da me ne bi mogel imeti za norca.
Hvala za odgovore!
Odpoved mora biti podana pisno, sicer ne velja.
Plačilu se lahko izogne tako, da vam pač ne plača, kar pomeni, da boste svojo pravico morali iskati na sodišču.
Glede na to, da nimate nobenega pisnega dokumenta o odpovedi, kaj šele o najavi odpovedi, lepo hodite dalje v službo in čakajte na naslenjo potezo.
Vse pisno z razlogi. Drugo delovno mesto, odvetnik. Med tem naj on sestavi pisno odpoved na pravni podlagi. Če že.
V končni fazi lahko najavite tudi sama pri organih, da vas delodajalec odpušča ustno (kjer pismenega ne boste imela v rokah) ali pa mu sami poveste, da že najavljate, v kolikor vam to ne podaja pisno z utemeljenimi razlogi in da vam v primeru pravnomočnega pravnega pouka pripada tudi odpravnina, ki jo bo moral izplačati. Nikomur se ne gre za izplačilo odpravnine, če delavec ni kriv. Razen, če enormno dobro posluje.
Ampak, če sama ustno najavite, je tako, kot je najavil ustno delodajalec – kot da ni nič. Lahko ga le preverijo, kjer pa bo prišlo do vseh zanikanj, ker je pač ustno.
Pozdravljena “še ena”
če odpoved pogodbe o zaposlitvi ni izražena v pisni obliki, nima nikakršnega učinka (1.odst. 86.čl. ZDR določa, da morata biti redna in izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi izraženi v pisni obliki). Seveda pa lahko “ustno odpoved” vzamete kot znamenje, da bo kmalu sledila pisna odpoved, torej takšna, ki bo imela pravni učinek.
Lep pozdrav,
Forum je zaprt za komentiranje.