Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pa še malo razpravljajmo …

Pa še malo razpravljajmo …

Rada bi načela razpravo o nekem pravilu, ki se mi zdi zelo neživljenjsko.

V slovenščini naj bi blagovne znamke pisali z malo začetnico. Hm … Še ena reč, pri kateri moramo biti edini na svetu. Okej, zapišem “adidaske”, to mi gre zlahka izpod tipkovnice …

Ampak vse blagovne znamke, pa vsa tista čudovito eksotična imena parfumov, ki kar hlepijo po veliki začetnici???

Navsezadnje gre pri blagovnih znamkah za zaščitena imena. In ime zaščitiš natanko takšno, kot je. Če bi bil kdo pikolovski, bi lahko tožaril vso vesoljno Slovenijo 🙂

Če je med vami kak slovenist, ki se na te reči spozna, naj me, prosim lepo, razsvetli, zakaj je prišlo do tega. To vem, da ima slovenščina precej manj velikih začetnic kot nekateri drugi jeziki. Okej, ponedeljek od vekomaj pišemo z malo, tega smo vajeni, ampak od kod pri razmeroma novem pojavu mnenje, da so velike začetnice neustrezne.

Tudi meni gre na živce, ker se v vsakdanji rabi marsikaj po nepotrebnem piše z veliko, denimo že omenjeni dnevi tedna, pa Vi in Vaši za vsako figo, ampak tega z blagovnimi znamkami pa tudi ne razumem povsem.

Lep večer

Katja15

Katja15, razumem tvojo bolečino, ampak trenutno mi je zmanjkalo energije za razpravljanje:) Mogoče kakšno idejo dobiš na temle naslovu, ki se ukvarja s kokakolo in Coca-Colo …

Ali pa če se ti da poiskati kje na internetu pisanje podjetja Tetra Pak (ja, piše se narazen), ki se je v javnosti oglasilo, da mu preseda, kako se ime njihove patentirane embalaže piše kot občno ime z malo in skupaj (se pravi kot tetrapak).

Hvala, Jana, srce si …

Teorija je taka, da gre tu za vrsto ne za ime. Se pa globoko strinjam s tvojim razmišljanjem: avte, zdravila, praznike … vse to bi meni lepše izgledalo z veliko.
Vrsta avta je zame kombi-limuzina, kabriolet …, vrsta zdravila analgetik, antidepresiv, piuretik …, vrsta praznika verski, državni, osebni, družinski …
Ne pa, da mora biti z malo božič, calpol, civic.

Ja, tudi to sem imela v mislih …

New Report

Close