OZNAKE NA MOKI-TIP…
Zanima me, kaj pomenijo oznake na moki, recimo tip 500. Ali je res, da višja številka pomeni, da je moka bolj polnozrnata kot tista z nižjo številko?
Ali je kdo že naredil pico iz polnozrnate moke? Kaj bi na to rekel Montignac?
Iz česa je črna moka? Iz česa pa je moka z visoko oznako (tip 1100?)
Hvala,
Teja
Jaz pri kuhi in peki uporabljam samo moko tipa 1100 in sojino moko. Okus je malo drugačen, nikakor pa ne slabši (še sploh, ko se navadiš).
Kadar pa delam torte in peciva iz moke 1100 pa še nikoli nihče ni opazil razlike in vedno hvalijo vse.
Pri polnozrnati moki pa se nekoliko bolj čuti drugačnost okusa. Ampak spet ne toliko.
pšenična moka je vsekakor iz pšenice…..koruzna moka je iz koruze…..ajdova iz ajde……..
pšenična moka je označena z 400….500…..850….1100 itd….polnozrnata moka pomeni, da je zmleto celo zrno in nič ni bilo odvzeto in nič dodano……
bolj ko je moka “črna” več ima v sebi otrobov…..
bolj ko je črna bolj bo testo pocasto….obenem pa bolj zdravo…
kruh iz črne moke, torej ne more biti tako rahel in visok kot iz bele moke….
imej se lepo in kaj dobrega speci….
Poznamo več vrst moke: belo gladko ali ostro moko (uporabljamo zlasti pri peki peciva, tip 500), polbelo moko (tip 800), večnamensko moko, moko iz celega pšeničnega zrna ali polnozrnato moko, rženo, sojino, graham, črno moko (tip 1100), koruzno, ajdovo, pirino, ovseno moko in še bi lahko naštevali….
Pri nas doma VSE pečemo s polnozrnato moko. Le za delikatne biskvite mešam polnornato moko in belo moko v razmerju pol-pol.
Če ste začetnica začnite najprej z mešanico večnamenske moke in polnozrnate (trde) moke (v razmerju 5:1). Z vajo se boste počasi naučile speči dober kruh ali pecivo tudi popolnoma brez bele moke. Tudi vaši družinski člani naj se na spremembo privajajo postopoma, če v gospodinjstvu polnozrnate moke prej niste uporabljali.
Uporaba >trde< moke pri peki kruha je dobra zato, ker taka moka vsebuje več beljakovin in je tak kruh tudi okusnejši. Žal pa so take moke dražje od navadnih belih obdelanih mok in je zato tak kruh večja obremenitev za družinski proračun. Okusa se hitro navadiš in ko enkrat spet poskusiš nazaj na belo moko, se ti zdi okus čuden in neprijeten.
Hojla!
Moj mož je po izobrazbi kuhar. Tega poklica sicer ne mara opravljat (v kakšni menzi ali gostilni), zelo rad pa stopi za štedilnik doma. Glede kuhe me je marsikaj naučil, med drugim tudi to glede moke:
Tip npr. 400 ali 500 kaže na velikost drobca (zrnca) moke – kako fino je zmleta. To pomeni, da je tip 400 bolj fino mleta (drobnejša zrna), rečemo ji tudi mehka. Tip 500 pa je “debelejša” moka – rečemo ji tudi ostra.
S temi tipi moke se strinjam in mislim, da ima najbolj prav Jože . Ostra moka res nima veze z tipom moke. Me pa zanima, katera polnozrnata moka se vam zdi najboljša? Jaz že kar nekaj časa pečem doma kruh. Včasih kupim moka iz celega pšeničnega zrna od Intesa, drugič pa Graham moka od mlinotesta. Nekaj časa sem mislila, da je pač v graham moki več otrobov, ampak na vrečki piše, da je to moka iz celega pšeničnega zrnja. Vendar je ta od mlinotesta svetlejša od intesove. Katero moko vi uporabljate, katera se vam zdi najboljša? Jaz ponavadi spečem kruh, da dam pol polnozrnate moke, pol pa tip 850. Takega mi otroci jejo, če dam pa samo polnozrnato, pa jim nekak ne gre. Na vrečki polnozrnate moke je recept za kruh, in piše, da bi naj dal zraven kislo smetano. Jaz je nikoli ne dam. Kaj pa vi? Zakaj bi bilo to potrebno? Hvala in LP!
Evita, vsaka moka-tudi polnozrnata, ki stoji na policah v trgovini več kot en mesec (pravzaprav lahko stoji tudi v skladišču) je skoraj brez vitaminov….torej če je od mletja do uporabe več kot en mesec se izgubijo skoraj vsi vitamini, ki so občutljivi na zrak-kisik….
zaradi tega sem si jaz umislil mlin za žitarice in žito kupim pri kmetu in sam meljem…..takšna moka lepo diši in je seveda sveža, ker pšenična ovojnica varuje svoje jedro do mletja…….
seveda tudi jaz dodajam malo bele moke 20% približno, je pa takšno testo potrebno malo bolj dolgo obdelovati in malo bolj dolgo vshajati….vse skupaj lahko traja tudi 3 ure, ker ga je dobro vmes 2x pregnesti in potem ga daj v vročo pečico na 240 st. C za 10 minut, potem pa zmanjšaj na 200 st.C…..ko bo skorjica lepa-zlata pa je peka končana, približno 40 minut se peče, sicer je kruh preveč izsušen….pa dober tek
Draga Evita,
tudi pri nas doma sami pečemo kruh. Ker za lasten mlinček kar ne uspemo spraviti skupaj (vedno so druge stvari potrebnejše), kupim pšenično zrnje v “bio-trgovini”, kjer mi ga tudi sproti zmeljejo in ga uporabimo v roku 1 meseca.
Moka, ki jo kupujemo v trgovinah je uležana in ponavadi z dodatki do 32 raznih umetnih sestavin, ki jo ohranjajo svežo, podaljšajo rok trajanja in preprečujejo napade >domačih živali
Jože in Karmen M., hvala za odgovor. Ali bi mi kdo še zaupal, kje točno kupi to žito ali moko. Jože, kako pa izgleda takšen mlin, katera firma in kako je velik? Moji starši imajo mlin s katerim meljejo ječmen in koruzo za živali, vendar je ta verjetno kaj majnši ali drugačen. Prosim za informacijo. Kje je kakšna takšna dobra trgovina na območju Celja? V savinjski dolini poznam en mlin, tja hodim po ajdovo moko, priznam da druge še tam nisem kupila, pa sama sploh ne vem zakaj. Jaz ajdovo moko uporabljam za žgance, ki jih imamo zelo radi. Ali je kdo že pekel ajdov kruh? Jaz nikoli , niti ga jedla. Ali ima kdo z njim izkušnje?
Jaz ne vem kaj vse je v kupljeni moki, gor ne piše nič. Vendar mislim, da je še vedno tak kruh , ki ga spečem sama, bolj zdrav in bolj dober kot kupljen. Kaj pa mislite vi?
Evita, na območju Celja imaš firmo MEDIACOR tel:03-5412-111…
oni imajo tako biološko pšenico kot tudi mlin za žito…..in še polno biološko pridelane hrane….
mlin, ki ga uporabljajo za živino, po vsej verjetnosti ni pravi, ker melje preveč na grobo….sicer pa se sama prepričaj na koliko se da nastaviti takšen mlin….
bio pšenico lahko kupiš v trgovini JABLANA v BTC-ju v pokriti tržnici…to je majčkena trgovinica, ki bo kmalu propadla, ker je zelo malo ljudi, ki se zdravo prehranjujejo…..škoda…..pojdi tja in še malo poglej po artiklih, verjetno boš našla še kaj zdravega….jaz grem tja enkrat na 14 dni in se založim, ker nisem iz Ljubljane….
Oznaka na moki,o kateri sprašuješ dejansko pomeni vsebnost pepela v moki po žarenju. Zadeva izhaja iz laboratorijske analize hranilnih snovi v živilih, pepel pa v bistvu predstavljajo snovi, ki ne zgorijo-torej snovi anorganskega izvora. Vsebnost pepela setorej določi tako, da določeno količino moke dajo v peč z visoko temperaturo,kjer vse organske snovi zgorijo. Ostane le pepel, ki ga po žarenju stehtajo in določijo tip moke. Višji ko je tip, več anorganskih ( mineralnih ) snovi torej vsebuje moka.
Forum je zaprt za komentiranje.