Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis označevanje opomb k besedilu

označevanje opomb k besedilu

V besedilu so npr. posamezne besede označene (z zvezdico – *) in potem pojasnjene v opombah pod besedilom. Zanima me, če se označuje z zvezdicami (ali drugimi znaki), ali je ustrezno, da gredo označbe tako: *, **, ***, ****, potem pa spet ena zvezdica *, dve zvezdici ** – in to na isti strani. Oznake so sicer identične v opombah, a vseeno … Ali je treba število zvezdic povečevati? Upam, da ste razbrali, kaj me zanima, ker vem, da je napisano nerodno. Hvala!

Ne razumem, zakaj bi se na eni strani označevalo *, **, ***, ****, potem pa spet ena zvezdica *, dve zvezdici **, razumljivo pa je, da je na eni strani en niz zvezdic in potem na novi strani nov niz zvezdic, to bi pa šlo.

Vprašanje je le, ali so primerne zvezdice – če je pisanje daljše (npr. seminarska, strokovni članek, diplomska ipd.), potem so verjetneje primernejše arabske številke. Če pa gre za kakšno opombo v referatu ali navadnem članku, kjer je pisanje dolgo samo nekaj strani (recimo 1-5) in je opomb malo (po mojem občutku nekako do 5), potem ne vidim težav za označevanje opomb z zvezdicami.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Pozdravljena, ga. Nataša,

tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z označevanjem opomb. Npr., da želim v opombi pod črto pojasniti neko besedo, ki je zadnja v oklepaju, za tem pa dodati še eno opombo za navedbo vira. Torej nekako takole:

………. (tj. za časa življenja Krištofa Kolumba[sup]1[/sup]).[sup]2[/sup]

Je takšen zapis pravilen?

Z lp,
Dominik

Ja, zapis je pravilen. Opomba 1 bo pojasnila izrecno KK, opomba 2 pa se bo nanašala na celotno poved. Vprašanje pa je, koliko je smiselno kopičiti opombe. Eno je pravilen zapis, drugo pa je smiselnost pisanja – da torej bralec razume, kaj mu besedilo razlaga. Svetujem, da se katero od opomb v takem primeru odpravi, če je to seveda mogoče.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Se pravi, tudi če želimo pojasniti neko besedo, ki ji sledi vejica, je pravilen zapis: … lingua franca[sup]1[/sup], ki …

Ker sem navajen, da je vejica levostično ločilo, mi je ta praznina, ki zazeva med besedo in vejico, kar nekako moteča …

Hvala za vaš odgovor,
lp

Načeloma opomba res stoji za ločilom, toda v primerih, ko se opomba nanaša na izrecno besedo, stoji pri tej besedi – sicer nima pravega smisla.

New Report

Close