Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Oyster card in travelcard LONDON

Oyster card in travelcard LONDON

Živjo!
Z družino se odpravljamo v London (jaz in 3 hčerke stare 16, 14 in 11 let) za 5 dni. Zanima me potovanje z podzemno železnico. Kako pravzaprav delujeta Oyster card in travelcard? Kakšna je razlika med njima in kaj se mi bolj splača vzeti? Potovale bomo samo po 1. coni, hotel pa imamo v bližini Victoria Station.
Najlepša hvala.

Sem jaz tud pred kratkim tole študirala, ker se v kratkem odpravljam v London.
Kolikor sem razumela in so mi drugi povedali, je čist vseeno, ker tud če imaš oystercard in se veliko voziš, ne presežež cene travelcard.
Če se boste pa bolj malo vozili (manj kot je cena za travelcard), se pa bolj splača vzet oystercard.
Bi bilo pa fajn kakšno konkretno izkušnjo izvedet. Jaz bom v Londonu 4 dni, se imam namen tud izven 1.cone vozit, mogoče celo ven iz mesta – kaj pa v tem primeru?

Tud mene to zanima. Bi pa jaz za daljše razdalje pa glede na število familije vzela renta car.

Ne bodo razdalje, da bi se splačalo rentat avto – do Windsorja in mogoče še Oxford, en dan izlet malo ven iz mesta. Za dva itak ne, pa še vožnja po levi … Je verjetno javni prevoz čist OK. Moram še mal raziskat 🙂

Na to kartico naložiš denar in potem lahko potuješ z katerikolim mestnim prometom po londonu, ker boste tam 5 dni je najboljše da vzameš za 5 dni, cona 1 in to je to in potem kamorkoli greš ali na podzemno ali avtobus samo se registriraš s to kartico in maš rešeno!

To se pravi,, da je Oyster card kot nekako Urbana (le da je še za vlak, podzemno ..)?
ALi lahko z njo prideš iz letališča Stansted do Victoria Station? Ali pa se za to najbolj splača rezervirati sedeže na avtobusu?
Hvala

Sem velikokrat v Londonu, tako da vam lahko povem iz prve roke: predlagam oystercard. Podobno je kot Urbana, le da ne moreš preseči cene dnevne karte. Se pravi, vsakič, ko se kam pelješ (podzemna, bus, vlak), se ti iz Oystra trga 1 vožnja. Ko dosežeš v dnevu ceno dnevne karte (travelcard), se ti tisti dan nič več ne trga in se voziš brezplačno. (sicer je prevoz v Londonu tako drag, da se mi zdi malo smešno napisat brezplačno, ampak denar se ti ne trga več dol).
Glede dnevne karte – če vzameš samo za 1. cono, si zelo omejen – še v Camden ne moreš priti. Naslednja stvar – tudi če se 1 dan bolj malo voziš, moraš plačati celodnevno karto. Npr. Oxford street, Carnaby Street, Covent Garden, Buckinghamska palača… je vse zelo blizu. Za ogled vsega boste potrebovali sigurno 1 dan in se ne boste veliko vozili. Če imaš Oyster plačaš samo 1 ali 2 vožnji in je.
Ne svetujem rentat avta – drago, veliko dlje časa boste potrebovali, da pridete kam. Javni prevoz je sicer drag, je pa zelo učinkovit – hiter, nikoli ti ni teba čakat več kot par minut, tako da jaz nikoli ne bi rentala avta. Pa še v mestu je treba plačati nek davek, če greš z avtom not. Večina domačinov sploh nima avta ali pa imajo najeto garažo nekje izven Londona, da ga imajo samo za na morje ipd.
Iz Stansteda ne moreš priti z Oyster card. Moraš kupiti karto za vlak ali bus, ki vozi iz letališča.
Upam, da vam je kaj pomagalo, sicer pa uživajte v Londonu, ker je res fajn.

Oyster card pa ce gres veckrat lahko nalozis denar gor in uporabis oz. nalozis denar preko spleta in se nalozi na kartico na izbrani postaji na izbrani dan. Velja pa za podzemno, nadzemno, avtobuse in nekatere proge z vlakom (samo kratke). Do Victoria station gres lahko z Victoria line (podzemna). Stansted ima povezavo z vlakom in avtobusom vendar oyster card ne velja. Jst imam nalozeno za dalj casa, pa porabim kadar sem v Londonu. 🙂

mene pa zanima, kako “naložiš” denar na Oyster Card? fizično ali s svojega TRR na kartico…ker potem moraš imet na računu GBP-je…..nam, ki gremo prvič v London je vse neznanka…

Na postajah podzemne so blagajne – daš kartico, plačaš želeni znesek in ti naložijo gor.
Imaš tudi avtomate, kjer se da nafilat, z gotovino (mogoče tudi s kakšno kartico, se ne spomnim, ker jaz sem zmeraj zmetala kovance noter).
Pa v kakšnih malih trgovinicah kot npr. trafike in podobno ti jo ravno tako napolnijo, kolikor plačaš.
Če v google vtipkaš “oyster card”, pa najdeš spletno stran, kjer imaš en kup informacij…

“Sem velikokrat v Londonu, tako da vam lahko povem iz prve roke: predlagam oystercard. Podobno je kot Urbana, le da ne moreš preseči cene dnevne karte. Se pravi, vsakič, ko se kam pelješ (podzemna, bus, vlak), se ti iz Oystra trga 1 vožnja. Ko dosežeš v dnevu ceno dnevne karte (travelcard), se ti tisti dan nič več ne trga in se voziš brezplačno.”

Koliko pa stane ta dnevna vožnja z Oyster card? Koliko moram dati na Oyster card denarja, če bom tam 5 dni?

Odvisno, kje se voziš, če samo v 1. coni, je ceneje kot če se pelješ dlje iz centra, pa če se voziš v prometnih konicah, je tudi malce dražje… Tako da ni enoznačnega odgovora, koliko se porabi v 1 dnevu. Midva sva bila tudi 5 dni, sva se precej vozila tako s podzemno kot z busi in vlaki, pa je šlo cca 10 funtov dnevno na osebo. Kartico sva polnila sproti/dnevno, po potrebi. Napolniš, ko vidiš, da ti zmanjkuje.
Sicer imaš pa v podrobnosti razloženo na spletni strani.

Za 5 dni se sigurno splača travelcard. Vsakodnevna vožnja z Oyster pay as you go je 9 funtov, tedenska travelcard pa je 31 funtov, se pravi 6 funtov na dan (za 5 dni), kar je skupaj 15 funtov manj.

Cena dnevnega Travel carda je 8,90 GBP
To je za “day travelcard” off peak
Off peak pomeni, da karta velja od 09.30 zjutraj naprej cel dan.
Če se boste res 5 dni veliko vozili lahko računaš ,da boš porabil max 44,50 GBP

Seveda je še ceneje ..saj vzameš 5 dnevni travelcrad ,kot je dejala Lilka.
Velja pa za cono 1-6 ,kar je tudi zelo pomembno.
Torej če greš za 5 dni, se vsekakor spalča vzeti Travel card 5 days- off peak
Vzemite off peak, saj boste pred 09:30 tako ali tako redko odhajali na oglede.
Pa še tiste gužve ,ko odhajajo vsi na delo se znebite.

Če kdo potrebuje z veseljem prodam 3 Oyster kartice. Na vsaki je še po 2,20 £ dobroimetja. Vsako prodam za 7€.

Živjo, imate se kartice?😊

Z družino gremo v London.
Karte za letalo smo kupili preko agencije.
Možnosti plačevanja preko spleta nimamo.
Zanima me, kje kupimo Oyster card ali travel card?
Torej.
Z letalom priletimo na letališče in potem želimo v mesto, v apartma.
Naslednji dan bi potovali po mestu.
Kje kupimo te kartice?
Kar na podzemni?

Oyster card lahko kupite na avtomatu na postaji podzemne. Če se boste po mestu vozili samo z avtobusi, je precej ceneje, kot če uporabljate tudi podzemno. Za otroke do 10 let v spremstvu odraslih je pa avtobus zastonj in ne potrebujejo oyster card.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close