ovseni kosmiči??
Pri “taboljšmu” sosedu jih najdeš na policah, kjer imajo npr. zdrob, ješprejn… so v modro beli vrečki – pisani. Pakirano mislim da je po 500 g, cena pa je pod 200 sit. Druga možnost je, da pogledaš na police z zdravo prehrano – polno tistih rjavih vreč od Biotopa ali pa Žita (Natura). Pakiranja le teh ne poznam na pamet, cene tudi ne. Nazadnje sem kupila tisto modro belo vrečko, zato jo imam še v spominu.
Gotovo jih imajo v vseh ostalih trgovinah tudi.
LP
Damjana
Petra, takole je pri meni. Samih kosmičev z jogurtom ali mlekom ne jem, ker mi niso dobri. Jih pa pojem z mlekom toliko, kolikor jih je v raznih muslijih.
Če pa daš te kosmiče npr. v kruh, zraven moke (v kruhomatu pečen kruh gre nekako takole: 110g ovsenih kosmičev, 360 g moke – katerekoli, 4 dl tekočine, 2 žlički soli, 1 žlička sladkorja, 1 žlička suhega kvasa) ne bo nihče pogruntal,da so sploh notri. Očitno se tako napnejo in struktura tako spremeni, da so neprepoznavni. Probaj kdaj zamesit v kruh.
No, in zadnjič sem naredila tiste Zaline piškotke. Očitno druge sestavine toliko prevzamejo okus, da so tudi kosmiči čisto užitni. Tam se sama struktura tako zelo ne spremeni, so še razpoznavni.
Drugače pa jih jaz, kot rečeno ne jem. Toliko anti in prave propagande iz moje strani ;-).
Pa dobro jutro želim :o).
Damjana
Mnenja oz. okusi so seveda res različni. Jaz jih imam zelo rada, otroci niti v muslijih ne… Za mamo so pretrdi, zato jih skuha oz. raje vzame kakšne bolj mehke puhaste industrijske kosmiče… Meni je všeč ravno to, da so trdi, zato jih zamešam direktno v jogurt ali kefir, moti me že, če 15 minut stojijo…
Najboljši se mi zdijo v mafinih (biskvitih) in v piškotih. Zadnje čase pečem in pojem veliko tega. Ko jih pečeš, se praktično stopijo, v mafinih skupaj z jabolki izginejo, enako v piškotih. Mafine zamrznem in potem jemljem v službo za malico po 3 ali 4, ravno prav se odmrznejo (sedaj pozimi na radiatorju pa tudi pogrejejo, enako sem ugotovila za odmrzovanje pitulic, so skoraj kot sveže pečene, hihi). Piškoti mi pridejo prav v službi za rezervo, ko kakor koli zgrešim malico (vemo pa, da ni dobro, da prideš ob štirih domov na tešče…) ali doma, ko bi se rada brzdala, da ne segam preveč po pravih maslenih piškotih…
Da povem še hec s piškoti. Prejšnji vikend sem delala oboje, mafine in piškote z ovsenimi kosmiči. Vse sem imela hkrati na pultu in mudilo se mi je. Pa sem seveda v glavi zamešala recepte. Ovsene kosmiče sem zalila s kefirjem (kot za mafine), potem pa naprej delala testo za piškote. Ko sem videla, kaj sem naredila, je bilo prepozno. Kar bo, pa bo, naprej sem normalno naredila piškote. Rezultat: veliko bolj mehki piškoti in veliko bolj okusni. Topli so bili skoraj kot biskvit. Komur sem jih dala (v službi) za probat, je bil navdušen, se mi zdi, da ne samo iz vljudnosti. Poslej bom v testo za piškote dodajala tudi jogurt oz. kefir. Originalni recept sem sedaj že toliko spremenila, da razmišljam, da bi jih naredila za srečanje… Sicer ni fancy pecivo, otroci ga večinoma ne marajo, je pa zdravo in praktično. Piškoti za mamico, pravijo pri nas doma.
LP Tora
Tora, bi bila tako prijazna in ta tvoj spremenjeni recept za piškote (vključno s kefirjem) napisala?
Po katerem receptu pa delaš mafine? Katerem izmed tistih, ki si jih imela v svoji zbirki in si jo poslala tudi meni?
Ja, bi rekla da so ti piškoti res bolj za odrasle, kot za otroke :)). Jaz sem predvsem opazila to, da imam že štiri, pet piškotov iz ovsenih otrobov dovolj za potešitev želje, maslenih pa bi pojedla lahko tudi dvajset :)). Torej definitivno so boljši.
Prijazen pozdrav,
Damjana
Mafine delam po receptu iz Kulinarike, Mafini z ovsenimi kosmiči in sadjem, seveda so tudi v moji zbirki, ki sem ti jo poslala. Tudi Staša dela približno tako. No, sedaj sem bolj natančno pogledala in je nekaj razlik, še za druge bom prepisala vse skupaj.
1 skodelica ovsenih kosmičev (imam kar veliko, 2.5 dl skodelico, tisto s kravco od Eurokrema izpred nekaj let)
1 skodelica moke (jaz dam moko iz celega pšeničnega zrna)
1 žlička sode bikarbone (tega sicer ni v receptu na Kulinariki, vendar jaz jo dodam; če delaš z mlekom, lahko tudi pecilni, za jogurt svetujejo sodo)
2 jajca (v orig.receptu je samo 1 jajce, vendar meni se zdi premalo)
¼ skodelice sladkorja (šlo bi 2-3 žlice medu, naslednjič bom poskusila)
¼ skodelice olja (enkrat sem pozabila dodati olje, razen v silikonskem pekaču se za umret prime in vseeno je bolje z dodatkom malo olja)
1 skodelica jogurta (ali kefirja, ker ga sama delam in ga imam vedno doma; šlo bi tudi navadno mleko)
2 skodelici naribanih jabolk (oz. kolikor jih pač olupiš, raje več kot manj, je bolj sočno).
Ovsene kosmiče prelij z jogurtom in pusti približno ½ ure, da se dobro namočijo. Jajce in sladkor zmešaj in dodaj ovsenim kosmičem. Dobro premešaj, dodaj moko, olje in jabolka in spet premešaj. Peci v modelčkih za mafine, približno ½ ure pri 200°C.
Tista na Kulinariki piše, da originalen recept iz Amerike vsebuje še dvakrat več sladkorja in olja. Namesto jabolk lahko uporabite tudi kakšno drugo sadje, npr. maline, borovnice…
Ni presladko, primerno za malico (no, če ne dodajaš drugih sladkih dodatkov). Namesto sladkorja ali poleg njega se lahko doda malo narezanega suhega sadja (rozine, fige…). Cimet in limonina lupinica zelo pašeta k jabolkom. Enkrat sem morala porabiti mlete orehe, pa sem jih kar obrnila v tole maso, mafini so bili nepozabno dobri.
Nekdo je ob tem napisal komentar: Priporočam vsem, ki imajo radi sladko na zdrav način.
Piškote delam po receptu, ki je napisan na embalaži za ovsene kosmiče (tiste s temnozelenim napisom), tako da niti nimam prepisanega. Bom jutri pogledala in dopisala spremembe. In da se razdeli v dva dela, moji posti so tako predolgi…
LP Tora
Mafine ponavadi delam kar z jogurtom, bom pa probala tale tvoj recept definitivno kar s kefirjem (menda bo kupljen v redu?). Če sem prav razumela lahko olje izpustim, če pečem v silikonskem pekaču?
Za recept za piškote pa te tudi vseeno prosim, ker si ga, kot praviš, že sama toliko spremenila da so sedaj piškoti super dobri ;-).
Tenx že vnaprej.
LP
D.
Veš kaj, po moje sploh ne bo razlike med jogurtom in kefirjem, zato se ti ni treba posebej truditi s kupovanjem kefirja. Kefir sem omenila samo zato, ker ga doma sama delam s kefirjevo gobico, posledično navadnega jogurta sploh ne kupujem, kefir imam pa vedno. Da bi se za mafine posebej spomnila in kupila jogurt, pa saj veš, da se ne. To je edini razlog za moj kefir.
LP Tora
Hej! Meni so pa ovseni kosmici zelo vsec. Z njimi delam tudi narastek,namesto riza,sicer je v moji k.knjigi veliko receptov z njimi.
Tudi v zelenjavne in mesne polpete rada dam (namesto namocenega kruha) z vrocim mlekom prelite in napojene ovsene kozmice. Odkrila sem jih davno nazaj,ko sem svoji malcici delala vsemogoce kase z njimi.Ce dodas malo suhega sadja,lesnikov…je tako njami,bi rekli vi maldi!:)) Babi
In še obljubljeni Piškoti iz ovsenih kosmičev (z oziroma brez jogurta)
25 dag ovsenih kosmičev
(okoli 2 dl jogurta, jaz sem dala celo malo več)
15 dag masla/margarine (jaz dam pol manj)
15 dag sladkorja
25 dag moke (jaz dam polnozrnato)
1 pecilni prašek
5 dag mletih orehov (ali nekaj podobnega)
2 jajci
1/2 dl mleka (oz. po potrebi več)
naribana limonina lupinica
Vse skupaj zmešaš v testo. Če daš jogurt, najprej kosmiče preliješ z jogurtom, da se malo napojijo. Maslo ali margarino je dobro prej razdrobiti v moki, ko je vse grudasto in mokro, je to težje. V receptu so napisani mleti orehi, dobro je tudi, če so narezani, lahko so lešniki, kokosova moka, rozine ipd. Rozine je dobro prej malo nasekljati, cele rozine na površini piškota se bolj ali manj zažgejo. Limonine lupinice ali celo arome v tekočini je lahko veliko, zelo prijetno naredi. Testo nastane mokro, pocasto. Ne vem, kako lahko v originalnem receptu piše “razvaljate za nožev rob debelo in izrežete piškote”. Mogoče, če bi kosmiče prej drobno zmlela. Raje naredim bolj mokro testo, nič ne pustim počivati, jemljem za dober oreh velike kroglice, jih med dlanmi malo sploščim in polagam na peki papir. Pri tem je dobro imeti mokre roke, kar zraven imam skodelico z malo vode. Delala sem tudi tako, da sem zvaljala klobaso in rezala kolutke, kakor komu bolj odgovarja. Pečeš okoli 15-20 minut na 180st. Iz tega pride okoli 50 piškotov, tj. dva pladnja. Mimogrede so narejeni poleg drugih “normalnih” piškotov za otroke.
Jogurt ali ne? Z jogurtom so veliko bolj mehki, rahli. Bojim pa se, da so zaradi vlage tudi manj trajni. Brez jogurta so normalno trdi, trpki in zelo trajni, to je tudi njihova prednost, lahko jih pozabiš v omari, pa so še vedno enaki. Mislim, da bom glavnino še naprej pekla brez jogurta. Dejstvo je, da to niso uživaško dobri piškoti, ki jih pečeš zato, da se z njimi sladkaš. Kakšnega poješ zjutraj ob kavi, da ni na prazen želodec, z njimi bolj zdravo zapolniš luknje v prehrani. In seveda jih čisto fizično ne moreš pojesti dvajset…
LP Tora
Forum je zaprt za komentiranje.