ovseni kosmiči
Jaz jih včasih uporabim pri neke vrste palačinki. Zmešam nekaj beljakov (lahko daš seveda cela jajca), kosmiče in dodam čokoladne proteine ter vse skupaj spečem. Ker proteinov najverjetneje nimaš, lahko namesto njih dodaš malo kakava ali pa rozine, kokos… Masa ne sme biti tekoča – “palačinka” mora biti kar visoka.
Drugače pa jih skuham v vodi ali mleku ter dodam rozine, orehe,… seveda vse skupaj osladim. Obožujem jih tudi skuhane z žlico marmelade.
Uporabljam jih tudi v marsikaterem pecivu.
LP, Staša
Ovsene kosmiče jem vsak dan za zajtrk – tako kot Staša jih skuham v vodi ali mleku, sladkam z natrenom in malo posolim, kuhanim pa dodam še skuto in kaka semena (največkrat sončnična).
PIŠKOTKI IZ OVSENIH KOSMIČEV
Sestavine:
25 dag ovsenih kosmičev
15 dag margarine
15 dag sladkorja
25 dag moke
zavitek pecilnega praška
5 dag zmletih orehov
2 jajci
1/2 dl mleka
naribana limonina lupinica
Iz zgornjih sestavin zamesimo testo in ga dobro ugnetemo. Testo pustimo počivati v hladilniku 1/2 ure. Nato ga razvaljamo za nožev rob na debelo in zrežemo v piškotke različnih oblik. Pečemo jih v pečici pri 200 stopinj celzija 15 minut.
ZREZKI IZ OVSENIH KOSMIČEV
Sestavine:
25 dag ovsenih kosmičev
3,5 dl vode
10 dag masla
2 jajci
10 dag naribanega sira
1/2 žličke mlete paprike
malo soli
Ovsene kosmiče prelijemo z vodo in pustimo nekaj časa, da nabreknejo. Nato jih odcedimo in prepražimo na segretem maslu. Ohlajenim kosmičem primešamo jajca, nariban sir, mleto papriko in sol. Oblikujemo zrezke in jih pečemo na olju približno 4 minute (še bolje pa, če kar na teflomu brez olja).
Pri nas je zelo priljubljena juha, ki jo skuhamo iz krompirjevke (voda, ki jo odliješ pri kuhanju krompirja) in ovsenih kosmičev.
Naredimo jo pa takole: Na žlici masla prepražimo ovsene kosmiče, dodamo vodo v kateri se je kuhal krompir, kakšno kocko ali vegeto in nekaj časa kuhamo.
Na koncu dodamo še svež sesekljan peteršilj.
Poljubno lahko dodajaš razno zelenjavo. Jaz dodam korenček, grah, bučke….Njam, njam. Podobne polpete lahko narediš iz prosene kaše. Proseno kašo narediš kot rižoto z mnogo zelenjave in malo lahko dodaš puranjevega mesa. Nato dodaš jajce, prepraženo čebulo, petršilj in oblikuješ polpete, ki jih popečeš na olju. Zelo dobro!
Namoci jih v pomarancni sok( ali katerikoli drugi sok), dodaj kokosovo moko, zmeckano banano, drobljene lesnike, rozine…Prepusti se domisljiji..Vse skupaj vgneti v kompaktno maso, oblikuj poskote, rezine,in jo pocasi peci na 150°C priblizno pol ure…Tako dobis domace muslli rezine..Hraniti jih moras v hladilniku, ker zaradi vlage ne zdrzijo dolgo na sobni temperaturi…Ce seveda sploh docakajo naslednji dan:)
Forum je zaprt za komentiranje.