ovseni kosmiči
Lahko pa skuhas juho iz ovsenih kosmicev, kar je full dobro.
V lonec das vodo, notri kosmice, posolis oz. govejo kocko ali zacinko ter druge zacimbe (petersilj) in kuhas, da postanejo kosmici sluzasti. Dodas lahko tudi jusno zelenjavo za popestritev. Pazi koliko kosmicev streses, ker se zelo napnejo, najbolje 1-2 zlici za eno osebo.
Ovsene kosmiče najprej na malo olja, res malo, prepražiš, toliko, da spremenijo barvo, da so zlatorjavi in zadišijo. Šele potem jih zalij z mrzlo vodo in kuhaj, dodaj samo sol in zeleni peteršilj, zadnjega veliko. Kuhaj, kolikor pač želiš imeti gosto juho. Ne dodajaj nobene kocke ali vegete, ker uničiš okus prepraženih kosmičev. Kupiš ovsene ali pa ržene kosmiče, pa ne kupuj instant variante. Jaz dodam minutko preden juho odstavim in postrežem notri se pest ali dve neprepraženih, da izgledajo kot zakuha.
NAJLAŽJI RECEPT:
Ovseni kosmiči morajo biti namočeni čez noč. O razlogu je že veliko napisanega in najdeš invormacije na spletu.
Najlažja priprava je tako da jih zvečer namočiš in zjutraj zmiksaš z sadjem v blenderju al miskerju. Jaz okusa ovsenih kosmičev drugače sploh ne prenašam. Za zajterk jih zmiksam z goji jagodami, sokom ene limone, 2 žlice zmrznjenih gozdnih sadežev in žličko medu
Odlične palačinke za vegane in alergike:
skodelico kosmičev preliješ s štirimi skodelicami skoraj vrele vode, pustiš čez noč. Zjutraj zmiksaš s paličnim. Dodaš moko – količino težko povem natančno, ker delam po občutku.
Spečeš in so dobre palačinke. Pri nas so zelo dobre tudi neveganom in nealergikom, tako da pečemo samo še te.
Za ovseni napitek namočeno mešanico precedimo in po želji sladkamo.
Neprecejena mešanica je uporabna tudi namesto jajc v piškotih.
Poskusila sem jo tudi za vegansko majonezo, vendar žal ni uspelo.
Kalorična bomba iz ovsenih kosmičev:
kosmiče prelijemo s toplim mlekom, v katerem smo raztopili žlico medu (lahko tudi sladkor), dodamo mlete oreške po okusu, rozine ali drugo suho sadje, žlico grenkega kakava. Pustimo, da se shladi, okrasimo s sladko smetano. Teh dodatkov mora biti vsaj še enkrat toliko kot kosmičev.
Meni noro dobro, je pa to res kalorična sladica.
Forum je zaprt za komentiranje.