Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ovseni kosmiči

ovseni kosmiči

Nikoli še nisem pripravljala ovsenih kosmičev, zato prosim tiste, ki jih pripravljajo, da mi napišejo nekaj osnov priprave.
Hvala

Če imaš instant ovsene kosmiče jih samo preliješ z vrelim mlekom in postiš par minut, da se napnejo. Če pa imaš klasične (po moje so boljšega okusa), pa jih jaz zvečer namočim v mleko, zjutraj pa samo segrejem. Ne prestraši se, če bo mleko na kosmičih malo sluzasto. To je čisto v redu.

Živijo!

Jaz pa jih samo prelijem z mrzlim mlekom in počakam 5 minut. Prvič pa slišim da bi obstajali instant kosmiči?! Kakšni pa so ? Zame so kosmiči pač kosmiči.

pozdrav

Kupla sem ovsene kosmiče iz celih zrn. Če dobro razumem, jih samo prelijem z mlekom in potem kar pojem? Nič kuhanja?
Ker sem na dieti bi jih vmešala v jogurt, sam prvo jih je vseeno potrebno namočit?, a to vela?

Lahko jih kar vmešaš v jogurt. Če pa ti bodo pretrdi, pa jih lahko tudi namočiš.
Eksperimentiraj, boš videla kako ti najbolj ustrezajo.

Meni so boljši z mlekom, 1,5 ali 0,5 % maščobe (tudi jaz sem na dieti, žal večino svojega življenja), z jogurtom pride vse skupaj preveč trdo, suho; verjetno jih je potem ze boljse namočit.
Drzi se in dober tek!

Lahko pa skuhas juho iz ovsenih kosmicev, kar je full dobro.
V lonec das vodo, notri kosmice, posolis oz. govejo kocko ali zacinko ter druge zacimbe (petersilj) in kuhas, da postanejo kosmici sluzasti. Dodas lahko tudi jusno zelenjavo za popestritev. Pazi koliko kosmicev streses, ker se zelo napnejo, najbolje 1-2 zlici za eno osebo.

Svetujem, da kupis ovseni rizek, ga zmeljes z mlinckom za kavo in kuhas v vodi (cca. 20min). Dobis okusno kasico, ki ji lahko dodas cimet ali pa skuhas z drugmi mletimi ziti ali semeni.

Ovseni kosmič so Oh, mleko in jogout pa sta beljakovinski živili. Uporabljaj raje sojino mleko. Seveda, če se želiš držati Montignacove diete.
Saj si tista ne, ki se javiš tudi na tistem forumu o hujšanju?

Sonja,
sojino mleko vsebuje tudi dosti beljakovin.

Drži, vendar spada po dieti pri katerem ločuješ beljakovine in OH med OH, ker se presnavlja tako kot se OH in ne kot beljakovine. Več v knjigi Zdravo kombiniranje hrane.

Ja Sonja držim se te knjige. Sam tam med predlogi za zajtrk je sadje, polnozrnat kruh in jogurt v istem obroku. (Njegov predlog zajtrka z OH za prvo fazo) Da ne jem vsak dan isto – ta kruh, bi občasno pripravila zajtrk s temi ovsenimi kosmiči, ker imajo tudi kar nizek GI.

Sonja,

“zdravo kombiniranje hrane” je malo drugačno kot prehranjevanje po Montignacu. Njegovo knjigo “Jem, torej hujšam” imam tudi sama in se je dokaj držim. Ovsene kosmiče mirne duše (in mirne vesti) ješ z navadnim mlekom – posnetim.
Lep dan!

Ovsene kosmiče najprej na malo olja, res malo, prepražiš, toliko, da spremenijo barvo, da so zlatorjavi in zadišijo. Šele potem jih zalij z mrzlo vodo in kuhaj, dodaj samo sol in zeleni peteršilj, zadnjega veliko. Kuhaj, kolikor pač želiš imeti gosto juho. Ne dodajaj nobene kocke ali vegete, ker uničiš okus prepraženih kosmičev. Kupiš ovsene ali pa ržene kosmiče, pa ne kupuj instant variante. Jaz dodam minutko preden juho odstavim in postrežem notri se pest ali dve neprepraženih, da izgledajo kot zakuha.

NAJLAŽJI RECEPT:

Ovseni kosmiči morajo biti namočeni čez noč. O razlogu je že veliko napisanega in najdeš invormacije na spletu.

Najlažja priprava je tako da jih zvečer namočiš in zjutraj zmiksaš z sadjem v blenderju al miskerju. Jaz okusa ovsenih kosmičev drugače sploh ne prenašam. Za zajterk jih zmiksam z goji jagodami, sokom ene limone, 2 žlice zmrznjenih gozdnih sadežev in žličko medu

Namočim jih, odcedim, zjutraj zalijem s toplim mlekom. Največkrat so še vedno malo trdi, predvsem neokusni.
Je še kakšen način poleg miksanja s sadjem?

meni so najboljši s sadnim jogurtom ali mlekom, pa še zelo zdravi so. jaz si ponavadi vmešam še otrobe

Odlična juha iz kosmičev, zelo preprosto za naredit-kosmiče prepražiš, da malo zadišijo, spremenijo barvo-največja finta je v tem, da ne daš NIČ OLJA, potem zaliješ z vodo, kuhaš par minut, dodaš petršilj, soliš, po želji še žličko kisle smetane. Hitro in zdravo…Poskusite pa dober tek!

Odlične palačinke za vegane in alergike:

skodelico kosmičev preliješ s štirimi skodelicami skoraj vrele vode, pustiš čez noč. Zjutraj zmiksaš s paličnim. Dodaš moko – količino težko povem natančno, ker delam po občutku.

Spečeš in so dobre palačinke. Pri nas so zelo dobre tudi neveganom in nealergikom, tako da pečemo samo še te.

Za ovseni napitek namočeno mešanico precedimo in po želji sladkamo.

Neprecejena mešanica je uporabna tudi namesto jajc v piškotih.

Poskusila sem jo tudi za vegansko majonezo, vendar žal ni uspelo.

Kalorična bomba iz ovsenih kosmičev:

kosmiče prelijemo s toplim mlekom, v katerem smo raztopili žlico medu (lahko tudi sladkor), dodamo mlete oreške po okusu, rozine ali drugo suho sadje, žlico grenkega kakava. Pustimo, da se shladi, okrasimo s sladko smetano. Teh dodatkov mora biti vsaj še enkrat toliko kot kosmičev.

Meni noro dobro, je pa to res kalorična sladica.

Sam kosmiče z goji jagodami in chia semeni namočim čez noč. Zjutraj odlijem ostalo vodo, dodam z vilicami potlačeno banano, suhe slive, rozine, žlico medu in skuto. Vse skupaj zmešam kar z vilicami. Zame odličen energijski zatrk.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close