Outlook za goste na pc
Outlok je nekak osebna zadeva, lahko bi rekel, da celo intimna. Kot za primerjavo naprimer – žena. Gost je pa gost, lahko vsak dan drugi… in tistemu ja ne boš ponudil… žene?
Tretja reč so pa uporabniki z omejenimi pravicami – recimo sosed. On je pa lahko ženin ljubimec, hkrati pa nima pravice prepleskat stanovanja. Torej… poleg administratorja ustvariš še uporabnika z omejenimi pravicami in tisti bo pa lahko imel svoj košček outlooka.
Ne vidim poante uporabljat Outlook na guest accountu. Če se nekdo prijavi enkrat, potem ne potrebuje mapi/pop/smtp dostopa do pošte ampak uporablja webmail.
Po moje bo bolje, da temu gostu dvigneš pravice na Restricted User (grupa Users) pa je. Če pa želiš malce bolj omejit pravice temu uporabniku, uporabi group policy editor (v ukazno vrstico vpiši gpedit.msc).
LP
Zdaj vidim da ima status Limited user, do Outlooka pa vseeno neposredno ne more.
Stvar je v tem, da ima v službi outlook in je prinesel na USB vso svojo osebno pošto domov, urejeno v mapah in to se v mojem outlooku odpre kot je bilo urejeno na službenem pc.
Ko doma na pc odpre služben e-mail, se odpre outlook samo ne more nič uvozit nanj, verjetno je onemogočeno na službenem strežniku.
Nekako bi mu moral omogočit dostop do Outlooka, prenašanje vsakega maila posebej bi trajalo, ker je vsega za 1 GB.
Hmm, sklepam da je tako, da je v službi povezan na strežnik prek MAPI protokola (po vsej verjetnosti EXCHANGE), od doma pa prek POP3 protokola.
Zadevo lahko reši tako, da si v outlooku naredi še en data file, kjer ima pošto, prenešeno iz službe.
Sicer pa se ob uporabi exchange mail serverja najbolj splača RPC over HTTP/S, ampak to je že bolj stvar njegovega admina.
Lahko se pa popolnoma motim z zgoraj napisanim, namreč podal si rahlo premalo podatkov.
LP
Ko gre na spletne strani podjetja za dostopanje do pošte, se odpre:
Outlook Web Acess
Microsoft Exchange server 2003
Samo večine pošte ni več na strežniku, je v mapah. Pošto j eadministrator prestavil na USB ključ, tako da z njim ni težav, težava je da ne more z omejenimi pravicami odpret Outlook.
Še eno vprašanje, to dat. 1,1 GB sem na prenosnik s procesorjem 1.8 MHz prenašal pol ure, na domač pc s procesorjem 2x 2.4 MHZ se je pa prenašala manj kot minuto, je stvar samo v hitrosti procesorja? kaže da je hitrost branja iz USB ključa v onovi velika, problemi so drugje.
Kot sem predvideval. Administrator je arhiviral vsebino poštnega predala v datoteko, s tem pa je tudi izbrisal ta sporočila iz predala.
Če govorimo o datoteki .pst, potem tu z uvozom ne bi smelo biti težeav (kvečjemu pravice na sami datoteki). Ampak, nazaj v poštni predal se lahko uvozi zgolj v primeru, da ima outlook MAPI dostop do predala (direktno na exchange, ali rpc/https). Sicer ne.
Hitrost prenašanja je odvisna od čuda enih stvari: fragmantiranega in hitrosti diska, čipseta na osnovni plošči, gonilnikih za usb,… Prenosniki so v osnovi nekoliko počasnejši, vendar taka časovna razlika vseeno namiguje na kak (po vsej verjetnosti) programski problem.
Datoteka je res .pst, samo v moj outlook sem jo uvozil brez težav, pojavile so se mape z vsebino, kot jih je imel v službi. Težava je v tem, kako mu omogočit enak dostop do outlooka kot ga imam jaz.
S prenosnikom sem dobil gonilnike tudi za USB, ko sem jih hotel naložit, je napisal, da so že gor ( v XP) in če jih hočem zamenjat in jih nisem.
Bi pa poskusil kaj naredit za večjo hitrost, ker te ključe kar precej uporabljam.
Forum je zaprt za komentiranje.