Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Otroški dodatek

Otroški dodatek

Mene pa zanima zakaj mi še CSD nakazal otroškega dodatka. Hčerko sem rodila 27.3. in še jih zdaj nisem dobila. Odločbo pa že imam od 18.6.

Spoštovani,

vaše vprašanje takoj pisno naslovite na pristojni CSD, s katerega odločbo razpolagate.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Mene pa zanima ali lahko CSD zavlačuje z odločbo za OD?
Namreč vlogo za OD sem oddala v mesecu januarju, odločbe do danes še nisem prejela. V mesecu avgustu sem dobila poziv iz strani CSD-ja, naj dostavim dokazila, da nisem v izven zakonski skupnosti z bivšim parterjem s katerim imam otroka. Dokazila sem dostavila na pristojnem centru a odločbe nisem prejela. Prejšnji teden sem poklicala na CSD in po 15-ih min prepričevanja, da nimam nobenih dohotkov za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otrok, mi delavka le reče, da dokler ni zadeva rešena na sodišču, mi odločbe ne bojo poslali. Zdaj pa naj še povem, da živim kot najemnik v hiši, najemodajalec je moškega spola, ki občasno prespi tudi v tej hiši, ločenega gospodinjstva ne morem imeti, ker sem prijavljena začasno, tako so mi rekli na upravni enoti. CSD meni, da sem v izven zakonski skupnosti z najemodajalcem, jaz sem proti CSD-ju sprožila postopek na sodišču, zadeva še ni rešena. Zanima me kako me lahko pozivajo, da dostavim dokazila za bivšega partnerja in hkrati me obravnavajo kot, da sem v izven zakonski skupnosti z najemodajalcem in s tem Csd zaustavi postopek in čaka na odločitev sodišča? Zanima me ali je prišlo do kršitve? V korist otroka sem tudi razmišljala, da oddam ponovno vlogo za OD na CSD, zraven pa priložim podatke od očeta mojih otrok, ker to na sodišču lahko traja tudi dalj časa!
lep pozdrav

Spoštovani,

vaša situacija je zelo neprijetna – predlagam, da na CSD zaprosite za drugo vrsto denarne pomoči zaradi zavlačevanja CSD z odločitvijo o vaši vlogi + novo vlogo za OD. Poleg tega napišite CSD dopis, v katerem jih opozorite, da jih boste kot odgovorne tožili še za plačilo odškodnine, saj se zaradi svojega nevestnega opravljanja dela in napačnih odločitev ne morete preživljati, škoda pa da zaradi tega nastaja tudi vašemu otroku.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,
Decembra 2011 sem na CSD oddal vlogi za otroški dodatek ter za znižanje plačila vrtca.
V vlogi so ženi upoštevali dohodek iz leta 2009, ker dohodka za 2010 ni imela – nezapolena.
Ne razumem, zakaj niso upoštevali 3. alineje 15. člena ZUPJS (23. julij 2010).

Ali ne drži, da, če smo vložili vlogo decemra 2011, je preteklo leto 2010, ko je bila žena nezaposlena in morajo namesto 2009 upoštevati njen tekoči dohodek (od marca 2011 je zaposlena)?

Razlika v dohodku je znatna – od januarja 2012 do septemra 2012 imamo za 100 EUR nižji otroški dodatek, doplačati smo morali vrtec (400 EUR).

Tako odločba kot pritožba na odločbo sta zavrnjeni, kaj še lahko storim, če imam morda prav?

lep pozdrav

Spoštovani!

V mesecu septembru sem zaključila s porodniškim dopustom, v službi dobila premestitev na drugo delovno mesto z nemogočimi delovnimi pogoji, kjer praktično otroka cel dan ne bi videla. Zaradi tega sem se odločila, da si uredim delo s skrajšanim delovnim časom, torej 20 ur na teden. S tem se mi je seveda zmanjšala tudi plača, ki trenutno znaša 360 eur bruto. Otroškega dodatka imam 40eur, in oddala sem vlogo za znižano plačilo vrtca za otroka in so mi odobrili, da plačam 30% od celotnega zneska, torej vrtca plačam 145eur. Vlogo za otroški dodatek in za znižano plačilo vrtca sem oddala predno so me premestili in se mi je plača drastično spremenila. Sedaj pa me zanima ali je res, da gledajo le prihodke za nazaj in jih moje trenutno denarno stanje ne zanima, torej da mi otroški dodatek ne povečajo ali vsaj znižajo plačilo vrtca??
Naslednje kar me zanima pa je, mož ima nerešene zadeve z bivšo ženo za nepremičnino (hišo)…stvar je na sodišču, hiša oz.vrednost hiše pa je v celoti pisana nanj, kljub temu da tam ne živi in da nima od nje nič. Na CSD so mi rekli, da dokler ni vpisano v zemljiški knjigi 50%/50% oni tu ne morejo nič. Jaz pa naj se ta čas prebijam kako? Ali ne obstaja kakšno potrdilo s strani sodišča, da nam upoštevajo le polovico nepremičnine in ne v celoti, pri otroškem dodatku in plačilu vrtca??

Zahvaljujem se vam za odgovore in vas lepo pozdravljam!

Spoštovani!

V primeru prve oddaje vloge za znižano plačilo vrtca gledajo predpreteklo leto (prihodke iz zadnje veljavne dohodninske odločbe), torej leto 2009! Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev določa, da se pri ugotavljanju upravičenosti do pravice iz javnih sredstev primarno uporabijo podatki iz odločb o odmeri dohodnine in podatki iz davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti za preteklo leto. Če ti podatki med odločanjem še niso na voljo, se upoštevajo podatki iz odločb za predpreteklo leto, preračunani na raven preteklega koledarskega leta.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri ugotavljanju dohodka se glede dohodkov (otroški dodatek, varstveni…), upoštevajo tudi podatki iz uradnih evidenc centrov za socialno delo in drugih zbirk upravljavcev zbirk podatkov, ki vodijo uradne evidence o izplačanih dohodkih oziroma pravicah iz javnih sredstev, in druga dokazila, za preteklo ali predpreteklo leto, če podatki za preteklo leto še niso na voljo. Listino o lastništvu dobite le na Zemljiški knjigi, ko je urejeno lastništvo.

Lep pozdrav!

Spoštovani

enako kot gospodu Simek so tudi nam za odredbo za leto 2013 upoštevali dohodek za moža za leto 2010, ker je takrat nekaj zaslužil preko študentskega servisa (skupno okoli 3.500 €), ker v 2011 pa ni imel prihodkov, ki bi šli v dohodnino. Ker je tudi nam znatno povišalo plačilo vrtca in znižalo otroški dodatek, bi vas želela vprašati, ali je pritožba smiselna, sklicujoč se na 13. člen ZUPJS ter na 7. in 8. člen Pravilnika o načinu upoštevanja dohodkov… ?
Enak dohodek so nam namreč že upoštevali pri odrejanju pravic za leto 2012, torej gre enak dohodek dvakrat v osnovo (?), moj mož pa v letu 2011 ni imel niti več statusa študenta, prav tako je bil prijavljen na Zavod za zaposlovanje.
Kolikor berem 15.člen ZUPJS pa le-ta pravi, da se dohodki za predpreteklo leto upoštevajo, v kolikor niso še podatki iz preteklega leta še niso na voljo. Naši podatki na voljo SO, vendar so enaki 0. Ali bi pomagalo, če bi se pritožila z dokazi iz DURS (da ni bilo dohodkov), ZRSZ (prijava na borzo dela), študentskega servisa (da v letu 2011 ni bilo dohodkov, kdaj so bili izplačani v 2010 in da so bili dejansko periodični ali karkoli podobnega) … ?
Zanima me še, katero leto je sedaj pravzaprav preteklo oziroma predpreteklo? ODločba je bila oddana 28.12.2012, vendar odreja pravice za leto 2013? Jaz kot predpreteklo leto razumem 2011…

Hvala že vnaprej in lep pozdrav!

Spoštovani!

Predlagam vam, da vložite pritožbo. Glede na to, da je stanje zapleteno je najbolje, da to vložite preko izbranega odvetnika, ker boste lažje in uspešnejše prišli do pravične odločitve. V primeru, če se pa odločite sami vložit pritožbo, priložite čim več dokazov, ki vam bodo prišli v poštev pri izkazovanju dejanskega stanja. Odloča se za 2011.

Lep pozdrav!

Spostovani,
od 1.1.2013 sem nezaposlena oseba, predvidevam da bom upravicena do denarnega nadomestila za cas brezposelnosti, vendar se ne vem v kaksni visini. Soprog je bil do 1. novembra 2013 polno zaposlen, po tem datumu pa samo se za polovični delovni čas. V 2012 nisva bila uporavicena do otroksega dodatka, ker sva presegala cenzus. Sedaj je situacija dramatično drugačna in sem 10.1.2013 vlozila na CSD vlogo za novo določitev otroškega dodatka in pravice do subvencionirane šolske prehrane zaradi spremenjenih razmer.
Zanima me, ali bodo na CSD upostevali realno situacijo in nam omogocili pridobitev otroskega dodatka ter subvencionirane solske prehrane ali pa nam bodo poslali odlocbo na dohodek iz leta 2011 ali 2012? Ali lahko to storijo in mi odrecejo pravico do dodatka in subvencije kljub temu, da bo letos – dokler ne dobim zaposlitve – (predvideni) dohodek na druzinskega clana cca. 350 EUR bruto mesecno? Kaksne so pravne podlage za to, da mi pri pisanju odločbe upostevajo trenutno izredno stanje?
lp in hvala za odgovor
emama

Spoštovani!

S 1.1.2012 se za uveljavljanje pravice do socialnih transferjev uporablja Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ta določa postopek uveljavljanja pravic ter postavlja enotna pravila in pogoje za uveljavljanje posameznih pravic.
Pri ugotavljanju materialnega stanja prosilca se upoštevajo se dohodki, prejeti v preteklem koledarskem letu, na podlagi odločbe o odmeri dohodnine. Če podatki za preteklo leto med odločanjem še niso znani, se upoštevajo dohodki iz predpreteklega leta, preračunani na raven preteklega koledarskega leta. Če oseba v preteklem koledarskem letu ni imela dohodkov, ima pa jih v tekočem, se upoštevajo tekoči dohodki, prejeti v mesecu pred vložitvijo vloge in preračunani na raven preteklega leta. Od dohodkov se odštejejo dohodki, ki jih je oseba prejemala, vendar jih neposredno pred uveljavljanjem pravice ne prejema več (na primer: zaradi izgube zaposlitve se ne upošteva plača), in preživninske obveznosti.

S spoštovanjem!

Mene pa zanima od koga je odvisno kdaj so znani podatki o dohodkih za preteklo koledarsko leto, ki se upoštevajo pri ugotavljanju materialnega stanja prosilca.
Ali lahko oddam ponovno vlogo za enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka ,po tem ko mi je bila prvič zavrnjena, saj so upoštevali prihodke iz predpreteklega leta (2011), v letu 2012 pa so bili prihodki drastično nižji? Zato me zanima kdaj so običajno tej podatki o prihodkih na voljo inod koga je to odvisno?

lp, katy

Spoštovani!

Center za socialno delo prihodke upošteva na podlagi odločbe o odmeri dohodnine, ker bo Davčna uprava odločbe o odmeri dohodnine za leto 2012 izdala šele meseca junija, se do takrat upoštevajo dohodki razvidni iz odločbe o odmeri dohodnine iz leta 2011, preračunani na raven leta 2012. CSD dohodke, ki jih je oseba prejemala, vendar jih neposredno pred uveljavljanjem pravice ne prejema več, odšteje od dohodkov. Predlagamo, da jih na CSD opozorite, da določenih dohodkov ne prejemate več (npr. zaradi izgube službe ne prejemate več plače).

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,

danes sem dobila odločbo za otroški dodatek, na katerem je CSD upoštevalo partnerjeve dohodke iz leta 2011 ( odločbe o dohodnini ni prejel ne v letu 2011 ne v 2012, ker je imel prenizke dohodke ), v letu približno 1000,00 Eur v letu 2012 pa 600,00 oz. še to je bila inavalidnina. V letošnjem letu dobiva 50,00 Eur invalidnine na mesec (enako kot v letu 2012), sedaj pa me zanima ali je pritožba smiselna, kajti očitno so oni upoštevali, da podatkov oz. odločba še za preteklo leto ni na voljo (ampak je tudi ne bo) in so torej upoštevali podatke iz leta 2011 (ker so seveda višji – očitno)!

Hvala.

LP

Vesna

Spoštovani,

Če podatki za preteklo leto med odločanjem o pravici do otroškega dodatka še niso znani, se upoštevajo dohodki iz predpreteklega leta, preračunani na raven preteklega koledarskega leta. Če oseba v preteklem koledarskem letu ni imela dohodkov, ima pa jih v tekočem, se upoštevajo tekoči dohodki, prejeti v mesecu pred vložitvijo vloge in preračunani na raven preteklega leta.
Od dohodkov se odštejejo dohodki, ki jih je oseba prejemala, vendar jih neposredno pred uveljavljanjem pravice ne prejema več (zaradi izgube zaposlitve se na primer ne upošteva plača), in preživninske obveznosti. V tem primeru bi bilo ob vložitvi vloge smiselno predložiti odločbo/finančno kartico iz katere je razvidno, da vaš mož prejema le 50,00 EUR invalidnine na mesec.
Upravičenec mora centru za socialno delo sporočiti vsa dejstva, okoliščine in vse spremembe, ki vplivajo na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja, v osmih dneh od dne, ko je nastala taka sprememba ali je zanjo izvedel.
Spremembe se sporočajo na posebnem obrazcu, ki je na voljo pri centrih za socialno delo ter na spletnih straneh ministrstva in CSD-jev.
Upravičenec do otroškega dodatka mora centru za socialno delo v osmih dneh od dne, ko je taka sprememba nastala ali je zanjo izvedel, sporočiti samo naslednje spremembe, ki pri teh pravicah vplivajo na upravičenost do pravice iz javnih sredstev, njeno višino ali obdobje prejemanja:
sprememba števila oseb (npr. rojstvo otroka, sklenitev ali razveza zakonske zveze, nastanek ali prenehanje zunajzakonske skupnosti, smrt)
sprememba vzgojno-izobraževalnega oziroma visokošolskega zavoda
sprememba statusa učenca, dijaka ali študenta
sprememba kraja stalnega prebivališča
izguba ali začetek prejemanja dohodka iz dela (npr. plača, denarno nadomestilo za primer brezposelnosti pokojnina,…).
O dejstvih in okoliščinah, ki vplivajo na spremembo odločbe in za katere je center za socialno delo izvedel po uradni dolžnosti ali od upravičenca v osmih dneh od nastanka spremembe ali od dneva, ko je zanjo izvedel, odloči s prvim dnem naslednjega meseca po nastopu spremembe.

O dejstvih in okoliščinah, ki vplivajo na spremembo odločbe in ki jih je upravičenec sporočil po izteku navedenega roka, pa center za socialno delo odloči s prvim dnem naslednjega meseca po prejemu sporočila o spremembi, razen če gre za takšno spremembo, zaradi katere bi bilo treba določiti krajše obdobje prejemanja, nižjo višino sredstev ali drugačno odločbo o pravici. V tem primeru center za socialno delo odloči s prvim dnem naslednjega meseca po nastopu spremembe. V tem postopku izda odločbo, s katero razveljavi odločbo, s katero je bila osebi priznana pravica iz javnih sredstev, in ugotovi prenehanje upravičenosti do posamezne pravice ali določi drugo višino ali drugo obdobje prejemanja pravice iz javnih sredstev.

Predlagamo torej, da CSD sporočite spremembo na tem posebnem obrazcu ali vložite pritožbo. Pri tem naj vas opozorimo, da je čas reševanja tako enega kot drugega daljši, možnost za uspeh pritožbe pa majhna.

S spoštovanjem!

Mene pa zanima sledeče. Januarja smo iz pristojnega CSD dobili odločbo za otroški dodatek in znižano plačilo vrtca. Ker se s odločbo nisem strinjala, sem podala pritožbo. Pristojni CSD je obravnavo pritožbe odstopil ministrstvu za delo, družino, socilane zadeve in enake možnosti. Moje vprašanje v zvezi s tem se glasi: Ali ima ministrstvo določen rok do katerega mora na podano pritožbo odgovoriti oz. jo rešiti?

Hvala za odgovor

Spoštovani,

Odločba o pritožbi mora biti izdana in vročena stranki, brž ko je to mogoče, najpozneje pa v dveh mesecih od dneva, ko je organ prejel popolno pritožbo. Če je pritožba nepopolna in jo pritožnik po pozivu dopolni, začne teči rok za izdajo odločbe tedaj, ko organ prejme dopolnitev pritožbe.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.

Zanima me sledeče. Med letom sem se zaposlil in partnerica je na CSD sporočil spremembo, in sicer da nisem več brezposelna oseba, temveč imam zaposlitev za določen čas. CSD ji je izdal novo odločbo o otroških dodatkih in znižanem plačilu vrtca, pri tem pa upošteval partneričine dohodke iz preteklega leta in “moje prihodke”, iz leta 2014, ki pa so jih dobili tako da so mesečno plačo pomnožili z 12. Glede na to, da sem zaposlen le nekaj mesecev, in da je dandanes vprašanje ali bo pogodba o zaposlitvi v celoti držala (neplačevanje in s tem posledično odpoved del. razmerja), se mi zdi zelo neodgovorno, da upoštevajo nekaj kar še dejansko sploh nisem zaslužil in sploh ne bom zaslužil, saj nisem zaposlen od začetka leta. Prosim, za pomoč kako postopati naprej.

Lp
Kr en1

Spoštovani,

Upoštevajo se vsi dohodki in prejemki, in sicer neto razpoložljivi dohodek (po odštetju davkov in obveznih prispevkov ter normiranih oziroma dejanskih stroškov), razen tisti, ki so namenjeni kritju posebnih potreb (na primer dodatek za pomoč in postrežbo, dodatek za veliko družino,…). Upoštevajo se dohodki, prejeti v preteklem koledarskem letu, na podlagi odločbe o odmeri dohodnine.

Če podatki za preteklo leto med odločanjem še niso znani, se upoštevajo dohodki iz predpreteklega leta, preračunani na raven preteklega koledarskega leta. Če oseba v preteklem koledarskem letu ni imela dohodkov, ima pa jih v tekočem, se upoštevajo tekoči dohodki, prejeti v mesecu pred vložitvijo vloge in preračunani na raven preteklega leta.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!
Zanima me v koliko casa imajo na csd.,na razpolago,da izdajo odlocbo o otroskem dodatku?Jaz jo sicer cakam ze 2 meseca.
Lp.in hvala za odgovor

Spoštovani,

Kadar se začne postopek na zahtevo stranke oziroma po uradni dolžnosti, če je to v interesu stranke, pa pred odločitvijo ni potreben poseben ugotovitveni postopek, mora pristojni organ izdati odločbo in jo vročiti stranki čimprej, najpozneje pa v enem mesecu od dneva, ko je prejel popolno vlogo za začetek postopka, oziroma od dneva, ko je bil začet postopek po uradni dolžnosti. V drugih primerih, ko se začne postopek na zahtevo stranke oziroma po uradni dolžnosti, če je to v interesu stranke, mora pristojni organ izdati odločbo in jo vročiti stranki najpozneje v dveh mesecih.
Če stranka vloži vlogo, ki je nepopolna in jo po pozivu dopolni, začne teči rok od dne, ko je organ prejel dopolnitev vloge.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close