otroške doklade
Ja, vedno mi je težko, če je kaj napisano tako zelo moteče, kot tole. Če že govorimo o nečem, kar nam je “dano”, je to najbrž dodatek. Če gre za dodatek na otroka, menim, da je najlepše in najpravilnejše napisano “otroški dodatek”. Tudi pri pisnaju o aneksih raje uporabljam besedo “dodatek št. ___ k pogodbi št. ___” .
marija (1)
“… tudi če je prav spol …”
“tudi, če je spol pravilen”, bi bilo pravilno.
Glede dokladov se seveda strinjam, da so to dodatki oz. da je to dodatek. Seveda pa tam, od kjer je primer vzet, pišejo zelo tako tako, tukajšnji forum pa se imenuje – vemo kako – in preden začnemo obsojati nekoga drugega, moramo (vemo kaj).
Gospa Poletna 1, zakaj se niste oglasili na onem forumu in jih podučili?
In katera je micina točka 2?
LP
Filip,
nisem hotela reči “če je spol pravilen”, ampak, “če je (uporabljeni) spol ta prav(i) (in ne napačen)”. Mislim, da je obratno od napačen prav.
Ampak ali se glede tega motim, se mi tu ne zdi odočilnega pomena. Iskanje napak pa se mi zdi odločilnega pomena, še zlasti, ker je v večini postov današnjega jutra zaznati ost, ki si jo pridal ti, Filip. Po mojem mnenju ni potrebna taka ostrost in “picajzlarskost”.
Ja, glede foruma Starši… pa je tako: tam se ves čas nekaj usajajo glede stvari, pa občasno kdo kakšno reče tudi v zvezi z jezikom. Ko je enkrat nekdo drugega popravil, da se ne reče pidžama, ampak pižama, je bil potem vrišč do neba, češ da forum ni namenjen temu, da se vsako zadevo pregrizne, ampak nasvetom. Tudi sama dajem prednost vsebini. In mislim, da tvoj očitek o jezikovni ravni tistega foruma ni povsem na mestu in ta forum se mi ne zdi tako jezikovno svetniški. In tudi ni potrebe po tem, se mi zdi.
Če pa misliš, da imajo lahko dostop na forum le osebe, ki pišejo v povsem pravilni slovenščini in brez napak, potem forum lpo mojem mnenju ne bo služil svojemu namenu. Mogoče pa bi vseeno uvedli sprejemni izpit ali še bolje, bi kar ti povedal, kdo sme kaj reči in kdo ne? Kaj praviš, je bolje, da je to moj zadnji odziv na tem forumu, glede na to, kakšne neumnosti naj bi po tvojem stresala?
Lep pozdrav!
Poletna
Obratno od napačen je pravilen.
Verjetno vsi tudi vemo, kaj si hotela povedati, vendar si povedala “neprav”. Nehote tudi jaz včasih pišem nepravilno in sem hvaležen, če me kdo popravi; če to počnem zavestno, pa se to jasno vidi in se ni treba sprenevedati (“aut”!!).
Forum ni moj, imenuje pa se (vemo kako). Na forumu Starši ne sodelujem. Če boš ti tukaj še naprej sodelovala, pa ni moj problem, jaz bom ali ne bom, po moji lastni presoji. Vedno pa bom trdil, da je bolj prav, če je prav, kot pa, če je narobe.
Kot je običajno na tem forumu – vse pride prav za začetek prepira. Po tem smo menda že prepoznavni v svetu. Kljub temu pa so nekatera vprašanja (to očitno ne!) bolj kot pasje bombice, saj se spraševalci po eksploziji lepo skrijejo.
Filip in Poletna 1, mislim, da imata dovolj razlogov za spravo: otroške doklade so res nagnusen izraz. Mene spominjajo na goveji hlev, kjer v jasli dokladamo seno. Otroški dodatek pa je res otroški, vsaj glede na svojo višino.
Sama vedno preberem, kar napišem, pa mi kljub temu uidejo tiskarske in celo slovnične napake, ki jih tisti hip spregledam ali pa nisem na tekočem, ko se pravila kar naprej spreminjajo, jaz pa že v letih …
mimaŠ, hvala za pomirjujoč nastop. Ampak res nisem iskala ne prepira, ne metala pasjih bombic, enostavno sem le spraševala, če še koga to tako moti, kot mene. Filipa očitno motijo druge reči. In zdi se mi, da ni potrebno tako pogosto iskati prepira, zadnje čase imam namreč občutek, da me ima Filip “na piki” in mi je neprijetno. Če pa sem ga s svojim pisanjem prizadela jaz, se opravičujem.
Poletna
Veš kaj Filip, pri tebi sta neumestna tvoj ego in cinizem. Prav spremljam tvoje pisanje in prav čakaš na napake drugih, kot da si sam takoj za Bogom. Lepo te prosim, no. Na drugih forumih bi se človek še uštel in ti pripisal prijetnejše lastnosti, kajne?!! No, sicer pa je pohvalno, da se tako zavzeto zavzemaš za naš lep jezik! Le tako naprej, samo z malo več vedrine in prijaznosti.
Okej, okej … ampak ta forum je pač namenjen pravilni slovenščini. Se bom pa poskušal poboljšati … prvi korak v tej smeri bo to, da me naslednje tri dni ne bo na forum. V ponedeljek boste pa spet videli hudiča, hehe (tako je neka mamica rekla sinku: čakaj se, bo prišel domov ati, pa boš videl hudiča!!).
Moj ego je pa tak, kot je, nisem se sam delal. In verjamem, da sem včasih ciničen, nikakor pa nisem zlonameren, to si upam trditi. Moja dobrota je že prevečkrat postala sirota. Osnovno načelo mi je pa, da je bolj prav, če je prav, kot če je narobe.
Pa hvala za zadnja dva stavka, torej le ni vse tako črno 🙂