Otrok ne govori
madagaskar446, 19.12.2021 ob 08:19
Pozdravljeni, sem mamica 26 mesecnega otroka, ki ne govori. Govori krajše zloge: ba ba, da da … zna pokazati, ce kaj želi, tako, da te prime za roko in odpelje na mesto, s prstom pa ne zna pokazati, kot tudi ne povedati, kaj želi. Ima zelo rad pesmice, takrat takoj vzpostavi očesni kontakt in prisluhne ter se pozibava v ritmu. Ima moteče vedenje, ko v trenutku vznemirjenosti iztegne roko in jo približuje obrazu. Predmete opazuje tako, da z desnim mezincem sledi robovom telesa. Ko se igra z avtomobilckom se osredotoči le na kolesa in jih vrti, konkretno pa se ne zna igrati z njim. Zelo rad ima barvice oz. voscenke s katerimi riše.
Večino časa je neodziven na lastno ime oz. neka navodila. Pri dejavnostih, ki zanj niso zanimive, zelo slabo sodeluje. Sovrstniki ga prav tako ne zanimajo. Sicer je miren fant, lepo se prehranjuje, ne uživa nobenih zdravil. Motorično je zelo spreten. Imam občutek, da veliko stvari razume, vendar ne želi spregovoriti. Veliko časa je preživel pred televizijskim zaslonom. Se je kdo spopadal s podobnimi težavami?
Po forumu pisarite namesto da bi ga peljali k zdravniku… Tv pri teh letih? Pa vi res zabita v glavo.
Morda vam bo malo v tolažbo….v družini imamo zdaj 3.5 letnega fantka, ki je po vašem opisu imel skorajda identične težave v starosti 1,5 do 2 leti. Najbolj zaskrbljujoče je bilo, da se ni odzval na ime, plazil po vseh štirih, momljal in se ne zmenil za nič, razen za hrano, čeprav je shodil kmalu po 1 letu, hoditi ni želel. Do dopolnjenega 2 leta ni znal niti mama, ata, tata… Telesno je bil bp, vse preiskave ok, starši obupani, otrok s strani pediatra napoten na vse možne konce s sumom motenj avtističnega spektra.
Po dopolnjenem 2 letu se je pričelo premikati na bolje, govor je stekel iz prvega mama in baba v par tednih na povezovanje besed, poimenovanje stvari, kar naenkrat. Igračke s katerimi je prej butal po tleh in jih metal okoli, so mu postale zanimive, prejšnje cviljenje in zibanje levo desno ob vznemirjenju je ponehalo. Prej ni kazal čustev do nikogar, zdaj je pa cartek, Edino česar še vedno ne mara so visoki in glasni zvoki. Ko je npr v gneči in je vsevprek glasno, si pokriva ušesa in zajoka.
Pediatrinja nima pojasnila, po njenem je moral otrok samo dozoreti.
Aha, morda le še to, ima laktozno intoleranco, nekje okoli 2 leta so izločili KM iz prehrane, ampak, da bi bilo to povezano z njegovimi težavami ni verjetno.
Nekoliko kasneje je pričel z govorom tudi otrokov oče, tako, da je verjetno malo v genih… Oče je končal visokošolsko izobrazbo…
Danes je fantek vrstnikom enak, ali jih prekaša na posameznih področjih. O zaostanku ni več ne duha, ne sluha.
Iz srca vam želim, da ima vaš otrok čim manj težav in upam, da bodo izzvenele. Vse dobro vam želim!
Ok pri 26 mesecih zelo malo otrok igra igro v parih. To pride po 3 letu. Kar se tiče govorenja. Mogoče mu ne takoj dati ko želi ampak probajte zahtevati od njega da pove. Enkrat, dvakrat… Mogoče petič bo. Drugače govor tudi nekateri pri treh letih in na enkrat cele stavke in ogromno besed. Pri teh letih tudi nebo sedel in vas poslušal mirno in vse z zanimanjem. Sej vas še najstnik nebi. Mene bi bolj skrbelo če dohaja stvari kot jih vrstniki. To bi mogla vzgojiteljice vprašat bi ti znale povedat
Preberi otro je star 26 mesecev. Po moje si avtistična ti, ker otroka opisuješ, kot predmet. Jaz na svoje otroke nikoli nisem gledala, kot, nekaj ne vem kaj dela z levim mezincem? Opisuješ, ga kot predmet. Jaz sem gledala, da ozrokom pošiljam ljubezen in to je vse. Vsak dan sem jima prebrala pravljico. S takimi bedarijami se nisem ukvarjala. Hčeri sta shodili medprvimi govorili med zadnjimi. Ker sem vsak dan, brala pravljice, sta kasneje dobili Cankarjevo priznanje. Otrok ni predmet in se ga ne ocenjuke, kot bi kupoval avto. M8gnil je z mezincemm??? What? Če normalno živoš in si čustven za to nimaš cajta.
Lahko gre za kakšno motnjo, lahko pa je vse v redu in rabi samo več časa. Kot so ti povedali že strokovnjaki, je prezgodaj, da bi delali zaključke.
Obstajajo sicer razni nasveti za mamice, kako že zgodaj prepoznati avtističnega otroka, ampak med temi znaki je polno takih stvari, ki jih počnejo tudi povsem zdravi otroci. Mislim, da bi se samo in morda po nepotrebnem, sekirala.
Sicer dvomim, da je tv kriv za to, da otrok ne bi govoril. Zagotovo pa je v vsakem primeru dobrodošlo, da se z njim čim več pogovarjaš.
Srečno!
Opažanja, ki jih opisujete čimprej predstavite pediatrinji. Zgodnja obravnava otroka s kakršnikoli odstopanji, je namreč zelo pomembna, sploh pa v najzgodnejšem obdobju. Nikar se ne tolažite z zgolj “fazami”. Ja lahko je faza, lahko ni in takrat si boste hvaležni, da ste pravočasno reagirali. Tudi takole na “uč” reči ah to je avtizem ne gre. Za takšno je potrebno pa strokovni tim v ozadju, z določenimi postopki in ne neko laično popoldansko razpravljanje.
Vsekakor stopite naprej, ne bojte se in zaupajte v prvi vrsti sebi. In seveda takoj izklopite televizijo, mobilnike, otrok toliko star nima kaj sedeti poleg takšnih zadev.
madagaskar446, 19.12.2021 ob 09:39
V razvojni ambulanti sumijo na zaostanek v govornem razvoju in pervazivne motnje. Zanima me, kakšna je lahko prognoza? Ima kdo izkušnje? A je možno, da gre zgolj za razvojno fazo in je otrok pozni govorec, tudi moz je bolj pozno začel govoriti
Tvoj otrok zelo vrjetno ni pozni govorec. Moj je- zdaj je star 35 mesecev- do 29 meseca je slišal svoje ime, oponašal živali in vozila, zelo korektno zapel melodijo pesmi- to je pa to. Igral se je brez težav. Motorično je bil slabši. Potem je sledil zelo intenzivni razvoj in v pol leta hodi kot odrasli in govori zelo primerljivo z vrstniki, določene črke izgovarja bolje kot večina. Nam so večkrat preverili sluh, šele tri mesece nazaj smo dobili potrjeno, da sliši normalno. Tvoj otrok ima še veliko drugih težav, ki ne spadajo pod normalni razvoj. Čimprej obišči pediatra. In ugasni tv! Naš je najbolj napredoval, ko je bil veliko doma in smo se začeli zelo intenzivno ukvarjati z njim, vsak trenutek smo izkoristili za učenje.
Velikokrat fantje spregovorijo kasneje, poznam primere po 4 letu in danes govorijo normalno. Lahko ni nič, lahko je marsikaj. Če otrok napreduje, potem je smiselno mu dati čas, res pa je, da se mora nekdo z njim ukvarjati (veliko). Danes je na spletu moč najti ogromno napotkov in materialov. Če je otrok v vrtcu, obravnavan v razvojni ambulanti, potem prosite za odločbo in naj ima v vrtcu logopeda ali spec. pedagoga. Vsekakor je smiselno čimprej ukrepati, ker so to leta intenzivnega razvoja in je ob vstopu v šolo marsikaj zamujeno.
Vse dobro. Lep pozdrav.
Pozdravljeni, če ste že obravnavani v razvojni ambulanti, potem jim zaupajte in upoštevajte njihove nasvete (dth, logoped, psih, soc.,…).
Če do kontrolnega pregleda ne bo napredka, bo razvojni pediater eno za drugim izključeval posamezne diagnoze (orl ste že, potem ambulanta za avtizem, morebiti ocena vidne funkcije, nevrolog, genetika, motnje pozornosti,…). Brez skrbi obvladajo svoje delo. In na prvo žogo bi rekla, da so kr dobro prepoznali posamezne posebnosti v razvoju. Strokovnim delavcem zastavite enak vprašanja, vprašanja glede navodil, vaj, spodbujanju razvoja in igre doma. Predlagam tudi pridobitev dodatne strokovne pomoči v sklopu vrtca oz vključitev otroka v vrtec.
Če bi želeli več konkretnih informacij pa lahko pustite kontakt in se lahko še dodatno posvetujeva kaj posamezne stvari pomenijo in kakšne oblike pomoči so na voljo za otroka in družino.
Smo vodeni v razvojni ambulanti, vendar poteka vse tako počasi. Šele po januarju imamo maslednje obravnave. Otrok je v zadnejm mesec dni napreodval . Slih smo preverili in je bp . Zdah će spretno lista slikanice , ve, kateri gumb pritisniti, vtikanke že tudi obvlada. Kdar me posluša in vprtašam, kje je lučka, ura usmri pogled k cilju, samo reči noče nič. Ko rečem gremo papa, ali boš jedel flaško, pride v trenutku, Stvari, ki ga ne zanimajo ˝presliši˝. NIMA težav z očesnim stikom! Zlahka ga vzpostavi in vzdržuje dlje časa, se nasmehne, priteče v naročje po tolažbo. Tudi spušča glasove, sicer manj kot prvorojenka, ampak se oglaša. Govori zloge, mama, baba, dede dada, papa … ampak ponovit pa noče. Po navadi me kar po ustih udari, kadar zahtevam od njega, da kaj pove …
deputamadre2285@gmail.com je moj Email
“Terapija z živalmi – dotik, ki pomirja – ABC zdravja” https://www.abczdravja.si/psihologija/terapija-z-zivalmi-dotik-ki-pomirja/ “Terapija s konji za otroke – Lukasi coaching” https://lukasi.si/services/terapija-s-konji-za-otroke/ “Več o metodi – TTouch SLOVENIA” https://ttouch-slo.weebly.com/ve269-o-metodi.html “ČLOVEK – ŽIVAL: ZDRAVA NAVEZA | Založba Pivec” https://zalozba-pivec.com/knjigarna/clovek-zival-zdrava-naveza mogoce vam pride prav dejte malo povprasat malo raziskat poglejte si linke pa mogoce se kaj po googlate…
Forum je zaprt za komentiranje.