Otrok je na rojstnem dnevu nezaželjen
meni ni jasno, kaj se dogaja, 04.08.2025 ob 16:40
Jaz jih bom naslednje leto 70. V moji generaciji je bila samo ena deklica, ki je bila alergicna na jajca in jagode, pa se to je zginilo do sole in je potem lahko jedla vse. In nasel se je kaksen seneni nahod. Hrano smo dobili vsi enako, malico, kosilo, nobenih prilagajanj za to in ono alergijo, in vsi smo jedli brez problemov. Kaj se dogaja danes, da ima ze skoraj vsak drugi otrok tako ali drugacno alergijo? Ali si jih sproti izmisljujete ali pa je nekaj zelo narobe, da je vse tako bolno.
In ne, jaz za takega otroka ne bi prevzela odgovornosti.
Gospa “v moji generaciji,”
Alergij si ne izmišljujemo. Na žalost so vse bolj pogoste zaradi predelane hrane. Tudi naša hčerka je bila uradno alergična na jagode in to hude alergije. Potem smo pa začela doma jagode sami saditi in bum nobene alergije. 🙂 Sepravi, je alergija posledica pesticidov. Alergična je na razne smokije, čipse, kakšne predelane čudne salame, jedilne barve in podobno. Če bi vi malo uporabili vašo glavo, bi kaj hitro “pogruntali,” da so številne alergije danes posledica tega, da je vse umetno, vse spremenjeno itd. “Za takega otroka ne bi prevzela odgovornosti!” A moj zapis te prebrali? Sem gospo prosila, da jo prevzame? Nisem, njena hči je mojo povabila na rd. Če pa bi vas motilo skrbeti za takšnega otroka kot je moj, vam svetujem, da ne prevzamete odgovornosti za nobenega otroka, ker res ne vem, kako boste sprejeli, če se bo za malenkost razlikoval od ideala otroka, kakršen ste bili vi pred 70 leti.
V dvomih598, 04.08.2025 ob 17:00
Gospa “v moji generaciji,”
Alergij si ne izmišljujemo. Na žalost so vse bolj pogoste zaradi predelane hrane. Tudi naša hčerka je bila uradno alergična na jagode in to hude alergije. Potem smo pa začela doma jagode sami saditi in bum nobene alergije. 🙂 Sepravi, je alergija posledica pesticidov. Alergična je na razne smokije, čipse, kakšne predelane čudne salame, jedilne barve in podobno. Če bi vi malo uporabili vašo glavo, bi kaj hitro “pogruntali,” da so številne alergije danes posledica tega, da je vse umetno, vse spremenjeno itd. “Za takega otroka ne bi prevzela odgovornosti!” A moj zapis te prebrali? Sem gospo prosila, da jo prevzame? Nisem, njena hči je mojo povabila na rd. Če pa bi vas motilo skrbeti za takšnega otroka kot je moj, vam svetujem, da ne prevzamete odgovornosti za nobenega otroka, ker res ne vem, kako boste sprejeli, če se bo za malenkost razlikoval od ideala otroka, kakršen ste bili vi pred 70 leti.
Torej tvoja hci ni alergicna na jagode, ampak ima kemicno obcutljivost (senzitivnost) na dolocene substance, ki se uporabljajo pri industrijski vzgoji jagod. To sta dve popolnoma razlicni stvari. Vprasaj kaksnega zdravnika, da ti razlozi, v cem je razlika. Je hci sploh bila kdaj testirana ali si ji ti diagnozo postavila kar sama? Za jagode je znano, da sodijo med tiste vrste sadja, ki imajo najvec pesticidov.
10 solskih let sem delala z otroci. V tujini. Na celi soli z okoli 250 otroki en sam potrjen alergik, in sicer na arasidovo maslo, zato je imel pri sebi ves cas EpiPen. Pri meni je bil eno solsko leto in v tistem casu z njim ni bilo nobenih tezav in njegova mama ni bila tako histericna kot ste nekatere v tej temi.
gopspa v moji generaciji, 04.08.2025 ob 17:45
Torej tvoja hci ni alergicna na jagode, ampak ima kemicno obcutljivost (senzitivnost) na dolocene substance, ki se uporabljajo pri industrijski vzgoji jagod. To sta dve popolnoma razlicni stvari. Vprasaj kaksnega zdravnika, da ti razlozi, v cem je razlika. Je hci sploh bila kdaj testirana ali si ji ti diagnozo postavila kar sama? Za jagode je znano, da sodijo med tiste vrste sadja, ki imajo najvec pesticidov.
10 solskih let sem delala z otroci. V tujini. Na celi soli z okoli 250 otroki en sam potrjen alergik, in sicer na arasidovo maslo, zato je imel pri sebi ves cas EpiPen. Pri meni je bil eno solsko leto in v tistem casu z njim ni bilo nobenih tezav in njegova mama ni bila tako histericna kot ste nekatere v tej temi.
Ja ima potrjeno. Pa ta komentar, kot da otrok še ni bil pri zdravniku. Je bila že par krat na testiranju v Lj na kliniki. Jagode vsakič potrjene, ampak domače ji pač ne delajo težav. Tudi druga hrana, največ predelana hrana.
občutek, 04.08.2025 ob 18:00
Jaz imam pa občutek, da so tole mamo, ki prireja praznovanje, opozorile druge mame, da kompliciraš sto na uro in seveda se je prestrašila. Verjetno je čisto napsihirana, saj ve, da ne bo naredila prav, pa kakorkoli se obrne.
malo te vara občutek tebe. Pred rd-ji nikdar mamic ne “obveščam” o alergijah. Hči ima to pod kontrolo in ve točno, kaj ji dela težave. Če je tam samo hrana, ki je ne sme jesti in jo kdo vpraša zakaj ne je, pa pač pove, da ima alergije in to je to. Sploh ne vem, kako je ta mama vedela, da ima alergije. Verjetno ji je njena povedala, da kdaj v šoli dobi drugačno malico, pojma nimam.
Ne delajte se norca iz alergij, to je daleč od hecnega! Zgoraj piše gospa, da je stara 70 let in v časih njenega otroštva alergij niso poznali, vsi so jedli vse. Se strinjam. Jaz jih imam 60 in moj spomin na otroška leta je enak. Za rojstni dan smo v šolo prinesli domače pecivo, lizike, bonbone. Razdelili smo vse skupaj med sošolce in nihče ni umrl. Že, ko sem imela svoje otroke, pa so v šoli veljala strožja pravila. Za rojstni dan ni smel nihče prinesti torte od doma, ker so se že pojavljale alergije v razredu, na gluten, barvila, E-je takšne in drugačne.
Sama nikoli nisem imela težav – do lani poleti, ko sem zaradi pika ose na domačem travniku skoraj umrla. Omeniti moram, da sem v svojem ne tako kratkem življenju uspešno preživela kar precej pikov os, čebel, obadov, da komarjem sploh ne omenjam. Tokrat pa… Skoraj RIP. Mož je klical rešilca in zdravnik na urgenci mi je povedal, da osebe s tako močno reakcijo umrejo, v kolikor niso oskrbljene v 20-ih minutah. Nihče pa mi seveda ni znal pojasniti, zakaj sem naenkrat alergična na strup ose… So krivi pesticidi, predelana hrana, hormoni, ki jih uporabljajo v živilski industriji?
Rekli boste, a ha, kaj pa v Gazi in Ukrajini, tam nihče ne izbira, si srečen, če hrano sploh vidiš na krožniku. Odgovora ne vem. Mamici alergične deklice pač praktično svetujem, naj vzame s seboj na praznovanje svoj obrok. Gostiteljica seveda ne more prevzeti odgovornosti za tako občutljivega otroka. Lepo praznovanje želim!
Če bi se dejansko bala za otrokovo zdravje, bi se že po prejemu vabila vljudno zahvalila in povedala, da deklica ne bo prišla na praznovanje. Brez neke drame. Moj otrok je to razumel. Starši smo za to, da se prilagodimo zdravstvenemu stanju svojega otroka in če zaznamo tveganje, mu pač povemo, da se bo z prijateljčki lahko družil ob kakšni drugi priložnosti.
Vatka, 04.08.2025 ob 22:47
Če bi se dejansko bala za otrokovo zdravje, bi se že po prejemu vabila vljudno zahvalila in povedala, da deklica ne bo prišla na praznovanje. Brez neke drame. Moj otrok je to razumel. Starši smo za to, da se prilagodimo zdravstvenemu stanju svojega otroka in če zaznamo tveganje, mu pač povemo, da se bo z prijateljčki lahko družil ob kakšni drugi priložnosti.
Jebem ti tvoje dete in njegove prijateljčke.
A zaradi alergij naj otroka osamim in se naj ne druži z vrstniki? Pa kaj je s tabo, govedo?
Ja pa jo nafutraj prej no. Saj druženje je zaradi ljudi, ne tvojih dvomov. Ma ste ene no. Sem aleegik, pa zati ne pomeni, da ne hodim v naravo. V morju pa le gledam, da me kera meduza ne oplazi. Ali da ne stopim na ježke. Ker nikjer ne pišejo o slednjih. Pač jo nafutraj prej. Saj praviš, družba, ne hrana. Če bi meni to kdo navrgel, bi malo razmislila tudi, zakaj moja mami več ve o počutju in odrekanju in več ve, kot sama. Saj ti je oa pravzaprav povedala – ni moja odgovirnost na aleegije tvoje hčere. Ker nisi odgovornost, če oa hčero le kaj premami. In bo potem namesto veselja, žalost. Perle ste take mame avtorica.
V dvomih598, 04.08.2025 ob 23:25
Jebem ti tvoje dete in njegove prijateljčke.
A zaradi alergij naj otroka osamim in se naj ne druži z vrstniki? Pa kaj je s tabo, govedo?
Ja. Ali pa se pojavi vsa nasršenjena na praznovanju s točno temi besedami in vsem zagotovi nepozabno izkušnjo. A smo starši zato, da situacijo pomirimo, ali da skačemo v luft zaradi takšnih malenkosti?
So mi mimo ta praznovanja, ko vabijo tudi te, ki niso prijatelji. Otroci si ne znajo več postaviti mej in razumeti, da vsak ne more biti prijatelj in da ni jič hudega, če koga ne povabiš.
Tej mami bi spoštljivo povedala kar ji gre. Da je tvoj otrok dovolj odgovoren, da izbira hrano sam, če je pa sila, ji pa daš zraven malico. Ni fajn, če gredo vsi, da ne bi šla, da se ne počuti izločeno. Mislim,alergije so lahko tudi usodne ene, ta mama je očitno neizobražena.
Ne mi, zdravniki se zmišljujejo. Tudi popuščanja srca v vaših letih ni bilo toliko, ker so prej pomrli, pa ne rečemo zdaj da si 70 letniki to zmišljujejo zdaj. Tudi v generaciji mojega otroka je samo on alergik, pa kolikor mi je znano, v 3 leta starejši generaciji eden. Mogoče so takšni hudi alergiki prej umrli ker ni bilo zdravil, mogoče je vaša generacija preveč zastrupljala hrano s pesticidi, pa so posledice vidne zdaj, ne vemo, vzroke se še išče.
Seveda obveščaš. Vsakič, ko tvoj otrok reče ne, so starši obveščeni. In ostali otroci, in učitelji, in sosedje, vsi v tvoji službi….
In sigurno si ti tista, ki dela dramo, v končni fazi si tudi odprla temo. Gospa si enostavno ni želela nakopati odgovornosti, tudi jaz bi naredila isto. Na koncu bi bila sigurno ona kriva, ti bi pa odprla novo temo, kako ena mamica ni bila uvidevna do tvojega otoka in je postregla z napačno hrano. Nikakor pa ne bi zaupala otroku in trdila, da je odgovoren. Je samo otrok.
seveda543, 05.08.2025 ob 09:56
Seveda obveščaš. Vsakič, ko tvoj otrok reče ne, so starši obveščeni. In ostali otroci, in učitelji, in sosedje, vsi v tvoji službi….
In sigurno si ti tista, ki dela dramo, v končni fazi si tudi odprla temo. Gospa si enostavno ni želela nakopati odgovornosti, tudi jaz bi naredila isto. Na koncu bi bila sigurno ona kriva, ti bi pa odprla novo temo, kako ena mamica ni bila uvidevna do tvojega otoka in je postregla z napačno hrano. Nikakor pa ne bi zaupala otroku in trdila, da je odgovoren. Je samo otrok.
za seveda543,
Moj otrok dela dramo, ker reče NE? Problem je, da zavrne hrano, ki ji povzroča alergije. Kaj pa naj? Jo poje iz vljudnosti in pade v šok? V šoli vejo, da ima alergije verjetno, ker včasih dobi kaj drugega za malico kot sošolci. Z mamami sošolk pa imam izredno malo stika in iskreno z njimi ne raspravljam o mojih, moževih ali hčerkinih zdravstvenih težavah. O hčerkinih alergijah sem povedala v vrtcu, ko so šli na letovanje, zdaj je pa dovolj velika, da sama pazi. Klic te matere je pa bil nepričakovan in tudi nesramen.
Zdaj pa že nehaj, mama dramaqueen!
Ti veš,kaj TVOJ , ne vajin, a ne, otrok sme jesti in česa ne.
Dobila je vabilo za party, prebrala si ga ti, kajne?
In, si se gospe zahvalila za povabilo, kot se spodobi?
In, ali si ji ,ko si se ji zahvalila (kar se najbrž nisi) , povedala, kaj TVOJ , ne vajina (torej tudi moževa) hči sme in ne sme dibiti na krožnik?
Najbrž nisi.
Ker taka, kot si, povzročaš alergijo vsem okrog sebe.
In, verjemi, mala ima “alergije in preobčutljivosti” samo ,samo,samo zaradi tebe.
Ti ji povzročaš psihične težave,ki se pri njej manifestirajo skozi alergije ipd.
Verjemi, če bi mala lahko zaživela v zdravem okolju, (ki ga SAMO zaradi tebe nima), bi vse “alergije ipd” izginile v enem tednu.
Mama, ti ji povzročaš te, kvazi alergije, ti jo delaš bolno.
Ampak, saj vem, da ne verjameš, ti misliš, kako super mama si.
Ne, nisi. Si navadna psihička, ki uničuje svojega , samo svojega, a ne, otroka.
Matr, res si odurna.
In potem se še počasi odkrivaš tule gor, vsak tvoj nov dopis slači prevleke s tebe. Napiši še kaj, se boš odkrila v popolnosti.
Let;s go!
Nekatere matere so tako”pametne”,da glava boli .Če njihov otrok npr.nima alergij to pomeni,da ostali jih tudi ne bi smeli imet ali kako ? Razumljivo,da te je prizadel tak način komunikacije ,zal nekateri posamezniki pač ne znajo komunicirat na način brez,da koga ne užalijo ali prizadenejo ,ker je to za njih popolnoma normalno…Lahko bi te npr.samo vprašala kaj hčera sme jest ? Tako bi recimo ravnala jaz brez,da bi starša napadla ali ga celo kritizirala. Razumem,da te je potrlo do te mete,da bi raje videla ,da hčerka sploh ne bi šla tja na roj.dan.Pogovori se z deklico in jo vprašaj ali si res želi na praznovanje ? . Če želi naj gre ,saj bodo tam tudi ostali otroci .Če ji ne bo všeč jo greš pač iskat .Čudimo se kakšni so npr.otroci,jah kako bodo oni dobri,če so starši tako neintelegentni …
Stara forumašica (res ta prava), 04.08.2025 ob 11:31
Ta mama ni rekla, da je hčerka tam nezaželjena, le to, da ne bi pripravila zanjo posebne hrane.
Očitno niti ne ve, kaj hčerka sme in kaj ne.
Sodelavkina hčerka prav tako hodi na rojstne dneve, ima diabetes tipa 1, celiakijo in nekaj alergij.
Sodelavka prinese s sabo nekaj hrane, ki jo njena hčerka sme uživati in jo tam da staršem otroka, ki praznuje. In pove, da pač naj pazijo, da hrana ne pride v stik z drugo hrano.
Problem rešen.
Bravo. Tako se dela.
Ne pa, da se pričakuje, da bodo pripravili posebno hrano za tvojega otroka.
Tudi mi imamo otroka s SBT1.
Vedno smo mu dali s sabo stehtano hrano in še tehtnico, da si je sam stehtal hrano, ki jo je ocenil ok. Če ni vedel za vsebnostn OH, je klical.
Po nekaj letih mora nujno upoštevati še dieto brez glutena.
Od takrat ima hrano s sabo, kje drugje je edino sadje, saj je hrana v običajnih kuhinjah v večini z glutenom onesnažena.
Imam znanko, ki pravi, da je njen otrok alergičen na gluten, laktozo in še nekaj stvari. Nima celiakije.
Dela tak cirkus, da je za znoret.Na podlagi obiska pri bioenergetiku, sedaj drži otroka na dieti.
Verjamem, lahko se ob nekaterih živilih pojavi srbečica, težave s kožo. Ne pride pa do dihalne stiske. Vem, ker njen otrok je vse po vrsti, ko je kje izven nadzora mame. In mu nič ni.
Druga mama ni rekla da je hčerka nezaželjena, le da se ne bo posebej ukvarjala z njo. Kar je logično: njena hčerka je slavljenka in se bo ukvarjala z njo in površno z ostalimi. Ni to šola kjer bi morala biti gostiteljica izučena kaj storiti v primeru tvoje hčere. To je tvoja naloga, da vzgojiš hčerko kaj in kako in da ima vedno pri sebi prava zdravila za prvo pomoč, na katere pa obvestiš gostitelje kaj in kako se uporablja. Da bodo pa zdaj vsi skakali okoli tvoje hčere pa sigurno ne.
Rojstni dnevi se več ne praznujejo v takem številu. Redkokdo ima prostorsko in finančno zmožnost krotiti 25 smrkelj.
Daleč smo prišli … zdaj malomeščanska mentaliteta ne obsoja le drugačnih, da so tako prekleto drugačni, tako čudni, da jih zabita čreda ne zmore sprejeti medse, ne, zdaj obsojate celo drugačne otroke, da so tako razvajeni, da ne jedó ‘normalne hrane’ (ki je polna strupov), ampak jih je treba streči s posebno, drugačno hrano.
Pa kdaj se sploh začne vaše razumevanje sočloveka? Ker – konča se, očitno, res hitro.
– ogorčena
Avtorica, pogumno naprej! Pa vseeno je tvoja hčerka v totalni prednosti, saj bo zaužila zdaleč manj toksinov, kot njeni vrsniki. Hrana, ki si jo naštela, predelan ‘drek’, bi moral biti prepovedan za vse otroke, kot alkohol!!! Da ne govorim o napitkih z umetnimi sladili. In še mnogo čem.
Forum je zaprt za komentiranje.