Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis otroci-sklanjanje

otroci-sklanjanje

Izrazov ne uporabljamo pred otroki.
Za kateri sklon gre? Po moje je mestnik, kaj pa vi pravite? Torej pravilno bi bilo pred otroci. Se motim?

Gre za orodnik, pred kom ali pred čim (orodnik – s kom ali s čim). Naj ti bo še nekaj v pomoč: pred otroCi, z otroKi (5 je PRED 6, C je pred K!!!) Tako so nas učili že v osnovni šoli in to pravilo JE SVETO!!!

Pa veliko sreče pri sklanjanju

dark queen

Za takšne in podobne potrebe lahko uporabiš tudi Amebisov pregibnik, ki deluje na:

http://besana.amebis.si/pregibanje/

Orodnik je, pred otroki.

Dark: menda vas ja niso tega učili v šoli, no, ker potem so vas narobe (na)učili.

Ja, saj ravno na amebisu sem pregledovala, kajti spell checker mi je vedno javil, če sem napačno uporabljaja besedo otroci, nato me pa zmoti, da mi ni javil, da je narobe “pred otroki”. Ampak očitno ne poznam dobro sklonov:) Mislila sem, da je pred kom/čem in ne pred kom ali čim. Torej je prav pred otroki. Pa naj še kdo trdi, da slovenščina ni težka:)

Saj črkovalnik (spell checker) ti pri takih stvareh prav nič ne pomaga, ker sta tako “otroci” kot “otroki” sami po sebi pravilni besede in sta napačni le zaradi sobesedila, črkovalniki pa le preverjajo, če poznajo besede.
Take napake ti odkrije kvečjemu preverjanje slovnice, to najdeš na , če napišeš “pred otroci” ti takoj popravi v “pred otroki”.

Ne razumem, zakaj si razmeroma malo ljudi, ki veliko pišejo – če uredništev niti ne omenjam – omisli Besano. Resda včasih tudi udari mimo, ampak vsaj velike večine zatipkanih te odreši, pa kakšnega napačnega sklona, porojenega iz hitenja …

V čem je pa problem? Mestnik ima vendar drugačno končnico – pri otrocih. Saj ne rečeš “pred otrocih”, da bi te to lahko zmotilo. Končnice glej.

Se strinjam s špelo*

dark queen

Joj, Špela, zdaj mi je pa res jasno! Hvala! Mestnik je seveda pri otrocih, ne pri otroci! Joj, joj kaj sem ga mimo usekala!!!

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

Ni za kaj. 🙂 Me veseli tvoja ugotovitev, da včasih stvari niso tako zapletene, kot so morda videti na prvi pogled. :-)))

OTROK
ednina
otrok
otroka
otroku
otroka
pri otroku
z otrokom

dvojina
otroka
otrok
otrokoma