Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis otroci ali otroki

otroci ali otroki

Naj mi kdo razloži, kateri pametnjakovič se je spomnil, da se pravilno piše z otroki.
otrok – na igrišču je otrok, igram se z otrokom
otroci – na igrišču se igrajo otroci, igram se z otroci ( Z OTROKI)
potemtakem kmalu ne bo narobe, če bomo uporabljali otroško govorico – NA IGRIŠČU SE IGRAJO OTROKI.

Če bi poznala morfologija stare cerkvene slovanščine ali praslovanščine, bi ti bilo jasno, da gre za povsem pravilen fonetični razvoj in ne za nekega pametnjakoviča, ki se je tega nedavno spomnil.

“otrokli” je ženskega spola?

Ne vem :-D.

In ne vem, zakaj sem dobila ta občutek.

Hm, vsak lahko govori in piše, kot mu je všeč, v zapor ne pojde zato noben.

Kdor okleva ali pa se ne zna o času spomniti, kako je po pravopisu prav, naj si pač zapomni, da je z otroki križ.

Vsak rodoljuben Štajerc pa bo seveda rekel: z otrokami…

Ja, zadevo si je še zlasti težko zapomniti, če številne javne osebnosti, ki naj bi na jezik še prav posebno pazile (npr. politiki, novinarji ipd.), zadevo uporabljajo napačno.
Sicer pa, kot je rekla Nšoči, stara cerkvena slovanščina ima pojasnila za marsikatero slovensko “norost” in otroCi tukaj niso nobena izjema. 🙂
PS: Mogoče bi lahko dodali še, da se imenovalnik množine (otroci) in orodnik množine (otroki), ne razlikujeta le v C/K, ampak tudi v izgovoru O (odprti/zaprti).

Da si lažje zapomniš:

OtroCi so naše bogastvo (imenovalnik – Kdo ali kaj?)

Z otroKi je Križ (orodnik – S kom ali čim?)

Velikokrat v javnosti prihaja do t.i. hiperkorekture oz. ljudje hočejo izpast bolj fini kot so in iz tega izhaja nepravilna raba.

Jaz sem že slišala, da nekateri pravijo otrocmi. 😀

New Report

Close