Najdi forum

otok UNIJE

Zanima me, če je že kdo preživljal dopust na otoku Unije, ki se nahaja v lošinjskem arhipelagu. Če je, kako se da tja priti, kakšne so možnosti nastanitve, kakšne so plaže. Skratka, čim več.

Lp

Kristijan

Plaže? verjetno kamnite. Sam otok je kar precej gol. Tja se da priti z lastnim manjšim letalom (travnato vzletišče/letališče) sicer pa z ladjo, gre vsak dan dvakrat z Malega Lošinja (Lošinjska plovidba – imajo svojo spletno stran) Otok je poraščen predvsem s travo, sence je zato bolj malo. Morda je sosednji Susak celo boljša izbira, vendar ne en ne drug ne premoreta kaj dosti življenja, zato zna biti za marsikoga teden dni tam kar naporen.

Na otoku sem bila nekaj let nazaj…5 recimo.
Tja greš lahko: z avtom do Reke, potem pa na trajekt do Lošinja in od tam z ladjo na Unije.
Praktično ti gre cel dan.
Je pa še ena možnost, in sicer: avion. Obstaj nekaj avio prevoznikov, ki pristanejo na Unijah (cesna ali nekaj takega). Dobri 2-3 ure pa si tam.
Jaz sem šla z avionom in ko smo pristajali, sem iskala pisto, pa nisem videla nič drugega kot eno že dolgo nezorano njivo, na kateri so se pasle ovce in skakali zajci. Prav ta podlaga je bilo naše pristajališče. Avion se je ustavil tik preden bi štrbunknili v morje. Ne pretiravam, res je bilo tako…za ne ponovit 🙁

Otok sam pa izgleda takole: na njem prometa ni, kakšno kolo se morda najde od prevoznih sredstev – pa itak se ni kje vozit, ker je vse speljano v hrib. Mene so pričakali s “karjolo”, kamor so naložili prtljago….zelo domače!
Takrat sta bili 2 gostilni in ena kafeterija, pa ena trgovina (ki je bila odprta, če je bil lastnik zelo dobre volje) in ena pekarna (kruh si moral naročiti dan prej). Najbolj nujne stvari dobiš tam, ostalo je pa bolje da prineseš s seboj.
Kar nekaj Slovencev ima tam hiše.
Plaža …. je peščena, grobi pesek z ogromnimi nanosi morske trave. In skalnata. Pa ogromno ježev.
Glede nastanitve pa ti ne vem povedat nič.
Morda se še kdo oglasi.
Vem pa, da domačini, pa tudi naši, oddajajo.
Če želiš in če imaš namen it tja, se lahko pozanimam.

Lepo bodi,
b.

Aja, še en dostop je.
S trajektom iz Pule, v glavni sezoni pa celo iz Kopra.

Meni so Unije ostale v zelo lepem spominu.Bili smo lani z barko 3 dni poleti.Ful dobro mestece,kjer se vsi poznajo.Ko pristane barka, gre celo selo na pomol gledat ,kdo vse gre dol iz barke .Traktorji prihrumijo po prtljago itdJutri dobiš tel.št.turistične agencije na Unijaj .Mi smo spali en dan v Konobi Unijana,kjer so ful dobri lastniki in sobe so lepe in tudi plaža 50 metrov niže je debel pesek.Nahaja se iz pomola zaviješ na levo do konca zadnja stavba je ta konoba-čista petka.Naprej pa je divja plaža fkk itd
byby

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close