OTOK ŠOLTA
Šolta, otok ki ga prekolesariš “do malice”. Mirno okolje in prijetni domačini. Za moj okus sprejemljivo mesto Maslinica in pogojno še morda Stomorska, Nečujam – pa niti v sanjah (predimenzionirane kapacitete APP, tako da infrastruktura zadeve več ne podpira, ko smo bili mi v Nečujmu tudi zelo, poudarjam zelo umazana voda, onesnažena z milnico (v bližini pralnica), trajekt vozi cca 2x dnevno iz Splita.
Bila sem lani na Šolti,prav v mestecvu Nečujam ,vendar na nasprotni strani tistih opevanih apartmajev. Bila sem na kocu vasi,5 m stran od morja, voda čista, ljudje prijazni, trgovina res dobro založena , tudi ribe so včasih prodajali kar na “plaži”,če pa si hotela kaj več pa si šla v sosednjo vas kjer je bila tržnica res dobro založena.Kakšnih 20 minut stran je tudi gojišče pidočev,kjer jih lahko kupiš. Ker imamo že velike otroke smo ,se hodili kopat da divjo plažo ki je bila samo 10 minut peš.Če imaš pa majhne je pa prav tam ,kjer je to apartmajsko naselje lepa plaža za otroke.Jaz sem bila zadnji teden v avgustu in ni bila nobena gužva.
Kam mislite it pa vi ,v katero mestece?
LP Irencca
Mi gre gremo v Rogač, videla sem slike, apartma je cca. 60 m od morja – zaliva, sem dobila občutek, da je bolj miren kraj. Si bila tudi tam, ti je poznan ta kraj? Prosim te za več informacij, če lahko. Kam lahko greš zvečer ven? Ali je kakšen športni teren za naše pubertetnike, tamala ima pa 7 let. So kakšni kafiči, restavracije, stojnice…nasplošno, no….
Hvala ti za odgovor.
Mestece Rogač je, kamor prispe trajekt.Kolikor se spomnim je tam samo majhen bife ,edina bencinska črpalka na otoku,kaj druzga pa nisem vidla.
Vse se dogaja v sredini otoka Grohota, tam je velika tržnica,kjer lahko kupiš ribe, zelenjavo ,sadje in dve kar velike trgovine. Vsekakor ta otok ni za mlade kateri so željni zabave ker tam je ni.Zvečer lahko greš samo na sprehod v sosednjo Stomorsko,Maslinico kjer je več restavracij ampak nikjer kakšne žive glasbe razen v Nečujamu kjer je apartmajsko naselje .Samo tam ni za naše pubertetnike.Potem še obtaja Gornje in Doljne selo na sredi otoka kjer si lahko ogledate samo tipično dalmatinsko vasico.Ko smo se lani mi odločali nam je reku naš “GAZDA”tukaj nimate kaj delat z velikimi otroci, jim bo preveč dolgčas.Samo mi iščemo takšne otoke ker moj 20 letni sin se rad potaplja in se ukvarja z podvodnim ribolovom.
Zabavo imate takšno kot si jo naredite sami
Če vas še kaj zanima kar vprašajte
LP Irencca
Lani ni bilo nobenega disca in glasba je bila samo tako da so vrteli cd ampak nikjer nobenega prostora za ples.
V Nečujamu ,Maslinica in Stomorsko je sigurno zelo čista voda.Mi smo se hodili kopat bolj na divjo plažo in je bila res kristalno čista s tem ,da smo imeli malo težav z meduzami.V Rogaču pa ne vem ,ker tam sem bila v bistvu samo enkrat ,ko smo šli tankat in ko smo čakali trajekt za domov,tako da ne vem kje se tam kopate.Tam sem videla samo bencinsko,majhen bife in par hiš.
Mi smo lani vzeli s sabo prenosnika ,ker zvečer sin ni imel kaj za delat in je gledal svoje filme,z možem oz. našo kompanijo pa smo “raziskovali” otok in šli vsak večer kam drugam na pijačo.
Kdaj pa greste?
lp
Evo njihovo spletno stran http://www.villaruic.com, hiša njihova je tam na tretji sliki – malo oddaljeno od zaliva. Kaj mislite?
Glej, tudi jaz ponavadi vzamem app največ 30 m od morja oz. če se le da, tik na morju, vendar letos so nas nategnili neki tipi v Makarski rivieri, dobro, da nisem plačala akontacije…Zato sem panično iskala drugje, sem pa rabla app za 7 ljudi in pogoj, da je plaža lepa in da imajo kamin. To je blo ful težko dobit, ker je dopust že tik pred zdajci. Gremo pa 4.8. 2007 do 19.8.2007. Upam, da bo v redu, zato tudi tolk sprašujem tle gor, ker na Šolti še nisem bla, poznam pa kar dobro Makarsko riviero. Kam pa ti in kdaj?
Mi gremo 17 ljudi na Dugi otok-Veli rat, gremo konec julija.Tam sem že bila ,in ker nas je tolko dosti je res težko dobit app. za tolk ljudi v bližini,kajti mi vedno skupaj kuhamo….,tako da na žalost smo bili tudi mi kasni ,ker sem jaz želela na Korčulo in ker žal vsi ne dobijo dopusta za 14 dni ampak samo za sedem je Korčula res predaleč je vse to odpadlo in potem smo se pač odločili za ta otok.V Makarski sem bila in takrat sem se odločila da nikoli ne grem več na celino, ampak samo na otoke ,ker je dosti manjša gužva in bolj prijazni ljudje.če ste dobra klapa se boste imeli na Šolti ful dobro.Nam vsem je ostala v res lepem spominu in verjetno se bom še kdaj vrnila tja.
Če boste nabirali rake jih je tam ob obali polno.Mi smo jih naredili na buzaro in še danes se mi cedijo sline.
Bom vesela če se boš kaj oglasila ko boš končala dopust.
lp Irencca
Na Korčili nisem še bla ,zato si res želim predvsem zaradi njegove zgodovine.Pri nas je namreč tako, mož ,sin in včasih hči ,če gre z nami se kopajo ,sončijo ,ribarijo, jaz pa grem po otoku ,ker imam rada stare predele naselj ,jutranji utrip tržnic in rada posnamem kakšno dobro fotko.Tudi zaradi moje bolezni se moram izogibat soncu, zato pač to delam.
Zelo lepo mi je bilo na Dugem otoku,Sakarun -plaža kot na Maldivih samo je malo umazano ,kar pač na Hrvaškem vzameš v zakup…
Ko smo naDugem iskali app.,smo vprašali domačina in ko nam je razložu je reku”dobrodošli na našem otoku”,res zelo prijazni ljudje.Ko sem bila v neki majhni trgovini so prišle tri domačinke in sem začela hitet ,ker vem kako nekateri ne marajo turistov, ker delamo gužvo,mi reče ena šjora”gospodža polako na godišnjem ste”.drugače pa sem bila še na Ižu,kjer mi ni bilo všeč, a ostala leta pa smo jadrali po Dalmaciji tako da bolj poznam določene zalive kamor težko prideš peš ampak samo z barko,
LP Irencca
Mesto Korčula je bilo zame res enkratno, zelo lepo in sem uživla v tem starem utripu, res je lepo in ti da en poseben navdih. Maš mogoče kakšne slike od Dugega otoka, če nisem prezahtevna? POšlji na
sasakavcic167@gmail.com.
Hvala in lep dan ti želim
Za slikce bo mal potrajalo ,ker slike imam doma ,najlepše slike so narejene z navadnim aparatom, tako, da te bi morala skenirat ,da ti jih pošljem, bom pogledala kaj imam od digitalca ,če je kaj uporabno zate.
Dugi otok ima krasne zalive, katere moraš poiskat. Tam je tudi jezero ,sladko ,pravijo da je zdravilno.Tam sem bila samo enkrat,da sem si ogledala ,a drugače je tam ful gužvaa – to so vrata kornatom.Bila sem vedno konec avgusta ,kopali smo se večinoma na divjih plažah-zaradi ribolovain ponavadi smo bili vedno sami.
Slikce katere te zanimajo je motiv plaž ali še kaj drugega?
Po priimku si morda primorka, pri nas je polno Kavčičev?
lp
Ojla, sem vidla kaj je blo na Šolti, vendar sem bla neprestano na vezi h gazdarico in je rekla, da je gorelo na drugem koncu otoka , da pri njih ni bilo nobene panika. Vseeno, ni prijetno to z ognjem. Zdaj ne gori nič več in je vse O.K. Ko se vrnem ( gremo 4.8., pridemo 20.8.07) se ti javim in ti sporočim, kako je blo.
Imej se tudi ti lepo.
Čao
Ja ko vidim, da je govora o Šolti, se pa moram oglasit. Včeraj sem se vrnila od tam, iz Stomorske. Požar sem doživela na lastne oči, zato me Šolta (pa tudi kakšen drug otok)ne vidi, dokler mi to ne gre vsaj malo iz spomina. Ko te tri dni zapored zbujajo kanaderi (avioni, ki gasijo), te cel dan preletavajo na plaži in veš, da gori blizu tebe, ko je cesta zaprta in ne moreš nikamor zbežati, ni prijeten občutek.Je pa ponovno gorelo še včeraj, prav med Rogačem in Grohotami, a so k sreči hitro pogasili.
Sigurno se pa bomo še vrnili, kajti pravijo : Ko je na Šolti spavao jedno ljeto, sanjat če jo cijeli život.Nam je Stomorska zakon.
Saša 167, upam da tvoj mož ne bo razočaran nad izbiro rib. Na Šolti, kjer naj bi bili znani po ribolovu, se jih bolj težko kupi, razen sardele so vedno na voljo. Odvisno, koliko zahtevni jedci ste.
Če si smem privoščiti malo črnega humorja, pa smo se jih mi en dan čez mero najedli, kajti tri dni ni bilo elektrike, zmrzovalne omare so se odtajale in je bilo treba lastnikove zaloge porabit..
Če ste dobra družba, ti bo na Šolti lepo, kajti voda je krasna, domačini prijazni, podnebje ugodno. V Rogaču je bila v soboto tradicionalna Šoltanska noč, dobra ribarska fešta, kjer smo se najedli poceni dalmatinskih dobrot in pili dobro šoltansko vino. Pa še naplesali smo se. Ne vem, kaj se sicer v Rogaču dogaja, v Stomorski je vsak večer živa glasba, kjer tudi plešejo na ulici, ampak to naših pubertetnikov ravno ne gane. Mislim, da bo ribarska fešta še v Maslinici, morda prav, ko boš ti tam.
Iz Rogača se da organizirano peljati zvečer v Trogir, na ladji je večerja in povratek po dogovoru.
Glede na to, da si mogoče tudi malo umetniška dušca, pojdi si v Grohotah pogledat en razstavni atelje, kjer nek domačin ustvarja na temo maslin-malo drugače.
Želim ti miren dopust in poročaj, kako je bilo.
Miriam, lepa hvala za tvoje sveže izčrpne informacije. Sama tudi vem, da ni prijetno, ko okoli tebe vse gori in imaš zelo zoprn občutek od tega, vendar se ne da nič spremenit, bomo vidli kako bo. Upam, da ne smrdi še zdaj po zakurjenem. Glede rib pa: ja, v glavnem jemo orado, brancin, mogoče hobotnico itd, tako, da bomo vidli, kaj od tega se bo dalo dobit…
Upam, da bo vse O.K. in da ne bo spet gorelo in da ne bo kakih drugih incidentov.
Še enkrat hvala, ker si se oglasila, sem dobila koristne informacije.
Se oglasim po 20.8.2007,
Čao
Forum je zaprt za komentiranje.