Osvežilce zraka takšni in drugačni
No, saj vsi poznamo osvežilce v sprejih – sprobala sem dva, pa noben od njiju ni bil to, kar človek rabi, potem, ko npr kuha zadevo s polno česna ;-)). Ne vem kako vam uspe spraviti vonj iz stanovanja, sama nimam nape, pač pa imam štedilnik pod oknom, koliko pomaga odpiranje pa same veste – ne kaj dosti. Torej. Zadnjič sem v reviji M.S. Living našla nasvet, kako osvežiti stanovanje, če je v njem ostal neprijeten vonj, recept pa je (približno, malo je popravljen) takšen:
manjšo posodo napolnimo delno z vodo, vanjo stisnemo sok ene limone, narežemo lupino, ki je od te limone ostala, dodamo še na kolobarje narezano pomarančo, cimetovo paličico, en zvezdasti janež ali dva, nekaj nageljnovih žbic. Zadevo zavremo, pustimo še nekaj časa na manjšem ognju (no, vsaj toliko, da se omamn vonj ravzvije).
Preverjeno deluje in res čudovito diši (saj vemo, da so v lupini citrusov eterična olja).
Če imate možnost pustite tale “osvežilec” kar v posodi in ga čisto mirno uporabite še 2 do 3 krat, samo malo vode prilijte, da se bo para imela od kje proizvajati ;-)).
No, seveda lahko zadevo uporabite tudi “kar tako”, ne da bi imeli zato poseben razlog (v obliki bolj kot ne neprijetno dišečega stanovanja).
Oppa…to bomo preizkusili takoj, ko se dokopljem do cimetove palčke in janeža…
Dobra napa je zagotovo zelo pomembna, kljub vsemu pa nikoli ne potegne vsega vonja. To me že sedaj malo muči, ko planirava preureditev stanovanja, kjer sta kuhinja in dnevna soba povezani, sicer je med njima delna stena, vendar jo želiva popolnoma vreči dol…
Kako to rešujete pri vas? Zračenje, osvežilci zraka, svečke, pot pourriji…bolj malo pomagajo….
Prej sem že imela enkrat tako situacijo (pri ex…) in še tri dni potem so obiski vedeli, da sva imela čevapčiče ne krožniku…zoprno.
Jaz bi rekla dobra napa, dodatno seveda tudi okno. Zdi se mi, da nič ne more nadomestiti dotoka svežega zraka.
Drugače sem bila tudi jaz ful za to, da se stena med kuhinjo in dnevno sobo podre, tako je sploh nismo zgradili. Vendar sedaj čez leta ugotavljam, da se potrebe spreminjajo. V nedeljo zjutraj bi rada zmiksala biskvit, pa otroci gledajo Živ žav, včasih bi zvečer kaj spekla, pripravila za drugi dan ali mi je ostalo pospravljanje kuhinje, pa ni ravno fer do drugih članov družine, ki bi radi samo v miru pogledali svoj film. Dejstvo je, da jaz sploh ne slišim, kako se predal treskoma zapre, saj sem v gibanju in pričakujem zvok, za nekoga, ki mirno sedi za vogalom, je to bum z jasnega. Tako da tudi stena ni čisto odveč…
Kako to rešujete drugje? Vonj in hrup iz kuhinje?
LP Mimi
ja, ta zadeva z dišavnicami funkcionira. to jaz uporabljam ob novoletnih praznikih, ker sem ugotovila, da vsa kupljena olja smrdijo. v posodico od dišavne lučke dam vodo, not pa mlete klinčke in cimet in to je to.
sicer pa: zračit, zračit, zračit!! svež zrak ima najboljši vonj. in če odstraniš iz kuhinje vse smrdljive ostanke hrane (recimo ribe: znebiš se olja in ostankov rib, temeljito prezračiš in uspeh ne more izostat.
osebno najbolj sovražim, če pridem v kakšno kuhinjo in se jim na pultu valja skleda z ostanki solate, po možnosti s česnom. že postan kis smrdi do neba, kaj šele, če je zraven česen!!! nikoli mi ni šlo v račun, kako ljudje lahko prenašajo kaj takega.
raznih kupljenih dišav za v stanovanje ne prenašam, ker me spominjajo na stranišča.
Seveda zračenje. Vendar pozimi pač ne moreš imeti okna odprtega pet ur skupaj. Ker imam podstrešno stanovanje je bila montaža nape nemogoča. Pult je porinjen čisto pod okno fičare. Tako imam vedno odprto okno ko kuham (na preklop). Tudi napa tega problema ne reši 100 odstotno. Vonj po hrani včasih ostane – lahko da delam tudi kje napako v načinu priprave hrane – nič ne rečem da ne. Spreji odpadejo, kot pravi maja, tudi meni niso všeč – vonji so povsem umetni. Pozimi kakšno eterično olje – ampak samo dobro (poceni olja res niso dobra). Tale citrus varianta je res super – odstrani vonj pa še leeeepo diši.
Žal imam tudi jaz kuhinjo in dnevno sobo “v enem” – delno je vse ločeno s steno, že res, ampak ni enako kot če prostor zapreš. Mimine ugotovitve so pravilne. Tako kot vsaka stvar ima tudi ta pozitivne in negativne strani. No, pri meni itak ni šlo drugače, če bi hotela zapreti kuhinjo bi imela sama vrata kamor bi se obrnila (nefukcionalna razporeditev stanovanja).
Hrup pri meni sicer ne moti nikogar ker (večinoma) živim sama, verjetno je pa pri družini potrebna precejšja uvidevnost, bi rekla ja.
Bibita, tale zadeva s citrusi deluje tudi brez cimeta in janeža – danes sem dala samo klinčke in je prav tako ok – kar probaj.
No, zdelo se mi je fajn da izkušnjo delim z vami, če se le da se izognimo umetnim pripomočkom ;-)).
Zadnjič sem v eni reviji (angleški) našla napisano (ne vem točno o čem je članek govoril, zaponila pa sem si tole) da je bilo to “še v časih, ko je aromaterapijo predstavljala pravkar pečena pita postavljena med okno da se ohladi” …. simpatično. Verjetno smo začeli res preveč komplicirati in nas mora vsake toliko časa nekdo postaviti nazaj na realna tla, da se spomnimo na naravno in starodavno ;-))
Hej!
Vidis Sonce, kaj si sprozila:)))
Tvoj nacin je imeniten; sama ne prenesem nobenih kupljenih reklamiranih sprejev:(
Kuhinja ima napo in veliko okno; vesela ugotavljam, da v stanovanju ni vonjav po hrani ali po zatohlem ( ki jih marsikje drugje zaznam)…veliko zracim in zracim.
Na lonceni peci imam vodo, v katero dodam kapljice etericnih olj.
Imam tudi ” pastirsko svetilko”. To je imenitna naravna pogruntavscina za nevtraliziranje kuhinjskih vonjav, dobila v Franciji.
Avena, pred leti sem tudi jaz zelela zdruziti kuhinjo z dnevnim prostorom
( se zdaj si to zelim); imam dve predsobi – ena povezuje dnevni del, druga
spalnicni, sanitarje… Tudi tu sem zelela podreti vmesno steno.
Pa je “Pametni” bil proti z enakimi argumenti, kot jih ti omenjas:)
Je tudi kar pametno, da otrok ali bolnik mirno spi, ko se v dnevnem delu kaj dogaja in prepihi ne loputajo okenskih sip…
So pa vrata med kuhinjo in dnevnim prostorom v glavnem odprta, ko ni ropotanja in posebnega kuhanja.
Ker smo na morju, bi bilo zelo lepo, ce bi nekaj sten podrli…
Ampak midva tega ne bova pocela. Zanamci? Verjetno:)))
Lep pozdrav Babi
Zdravo!
Tudi sama imam v enem ogromnem prostoru kuhinjo, jedilnico in dnevno. Zadeva se mi zdi super, saj sem drugače “odrezana od sveta”. Tako pa vmes malo poškilim dnevnik, komentiram film. Pa tudi otroka sta bolj zadovoljna, sploh, ker je v sobi tudi krušna peč. Kadar pa miksam, pa že preživijo. Tudi jaz moram včasih poslušati grozno in grozno glasno muziko.
Z vonjavami pa se spopadam kot ve, vendar mi tudi ne uspeva prav. Ker imam v dnevni še “živalski vrt”, je vse še potencirano.
Lep “dišeč” pozdrav!
Sončen pozdravček!
Mi smo trenutno še v stanovanju,ki ima “ločene” vse prostore,pa ostale člane tudi grozno moti ropot mojega multipraktika in mikserja.Uh kakšni oh in sploh vzdihljaji so,ko začne delati.Ampak čez čas,ko jim zadiši pod nos pa pridejo gledat in spraševat kaj in kdaj bo…
Drugače pa sončece hvala za krasno idejo,rada imam vonj limone in pomaranč.Ravno včeraj sem delala citrusove muffine,njam kako so bili dobri,krasna aroma…
Hej Tinkarca,ste že imeli fešto,lahko že čestitamo?
Lep dan vsem,hali
Sonce,delala sem po tem receptu iz kulinarike-tega sem našla doma,čeprav imam med recepti takšno anarhijo,da si res moram vzet čas in malce posortirat vse skupaj (še prej pa kupit ene par map,da vse skupaj popredalčkam)- če ne prej,ko bom v penziji :-)…
To pa še danes sprobam…
sicer se podobne vonjave pri nas širijo, ko delam za Božič punč, imamo pa drugače vse prostore kuhinja+ jedilni+ dnevna v enem in me na sploh različne vonjave kuhinje ne motijo (tudi ostalih članov ne) – se mi zdi, da je kar prijetno, ko se počasi razvija tisti vonj in počasi cedi sline vonjajočim, hehehe… Ostanke hrane (solate, meso) sicer nikoli ne hranim na pultu – zato je hladilnik…
sem pa nora na različna eterična olja, potpouriji pa se preveč hitro razdišijo…
je pa tudi odličen vonj po stanovanju, če narežeš pomarančo na tanke rezine (lahko tudi z rezalnico) in nato kolute sušiš na radiatorju… te potem lahko porabiš za okraske…
lp
Nika
Hali hvala, tole bom enkrat sprobala.
Veš da bi bilo zanimivo odpreti novo temo “kako hranite recepte” ;-)). Jaz imam katastrofičen nered. V eno škatlo od puzzel mečem vse sprintane recepte iz med.over.net – ti čakajo na boljše čase, ko bodo sprobani. Sproti ko kakšnega sprobam in sem z njim zadovoljna ga prepišem v en poseben zveščič ki ima na prvi strani privezano kuhalnico – tako da se takoj vidi zakaj gre ;-)). No, tole “sproti” je zelo relativen pojem. Zdaj se mi je nabralo že malo morje receptov ki čakajo na prepis ;-)). Potem imam že kakšna dva fascikla receptov iztganih iz raznih revij. Ne vem čemu jih hranim sploh. Potem imam še dva facikla sprintanih receptov, ki jih je zbrala naša Mimi N. – to je pa zbirka za vikati. Skratka sedaj se ubadam še z mislijo, kako bom recepte enkrat uredila na način “scrapbooking” – ja, to pa bo verjetno res prišlo na vrsto ko bom v penziji 😉
No, kam sem zašla ;-))
No, verjetno tudi nisva edine sploh ;-)).
Knjige – kuharskih imam skoraj 40 !!! Upam da jih kdo od mojih še ni štel ker bi ga kap verjetno ;-)). Nekatere so seveda čisto majhne in tanke, ampak cifra da te kap vseeno. Slučajno sem jih štela iz firbca zadnjič (no bila je pač debata na temo knjig)….. Ker so ravrščene po različnih policah sploh nisem imela občutka da jih toliko.
Ah, kaj češ – vsako tele ima svoje vesele ;-))
Nekoč je gospa Alenka Bole Vrabec v eni oddaji tudi rekla da ima menda blizu 200 kuharskih knjig (imam še malo “fore”) ;-))
Hali, zdravo!
Priprave na fešto so že v teku. To izgleda tako, da dam na pult moko in kvas in se grem potepat. Pri Marjanci se fino najem klobas in še toplega kruha in ugotovim, da se mi ne da nič več. Ampak v soboto okrog 40 gostov (+ kusur ), v sredo pa še 25 termitov (beri moji sodelavci), ki bodo imeli najprej peš turo do nas.
No jutri, ko bom dopolnila magično mejo, bom zares začela. Naši pravijo, da bomo imeli fešto – pogrej in pojej, saj bom kar največ jedi skuhala doma in jih potem transportirala v hribe. In ta sneg mi zelo “pomaga”. No, Marjanca mi bo spekla kruh, tako da odpade vsaj to delo. Okviren jedilnik že imam – bom pa sigurno še kaj “težila” vam.
LP
Hej!
Sonce, sem nihala ali naj to povem ali ne. Me je premagalo:)
Alenko Bole zelo cenim, strasno pametna punca in to, da je prevedla
roman Sto let samote in se kaj drugega…vsaka ji cast!!!Se ena iz moje generacije.
Moza sem spoznala na svojem brucovanju ( on absolvent cisto druge branze). Kako je zasel k nam , je ze druga zgodba.
No, cel vecer je plesal z Alenko, zadnji ples pa z mano.:)))
Tinkarca!
Ko imam najvec dela, grem tudi jaz k sosedi in odlasam na jutri:))
Ti kar porocaj; budno bomo spremljale in pomagale od dalec:)
Lep pozdrav v zasnezeno zasavje Babi
Tu sta zdaj že dve zanimivi temi ( ali celo tri).
1. Tudi pri meni so kuhinja, jedilnica in dnevna v enem prostoru, pa še iz dnevne odprto stopnišče proti spalnicam. Problem vonjav sem rešila tako, da sploh ne kuham več v hiši, ampak v letni kuhinji. Se spomnim v začetku, ko sem še kuhala notri. Eno nedeljo je mož vstal in že izpred sobe kričal, da so za kosilo zrezki. Vse vonjave so ušle v sobe. Pač teh “dišečih” stvari ne kuham več notri ( pa še koliko manj pucanja je). Pa tako mi je všeč velika kuhinja povezana z ostalimi prostori, a vsega ni moč imet. Glede miksanj in podobnih zvokov pa kar gre.
2. Tudi jaz imam ogromno receptov, sprintanih, iztrganih, napisanih… Lani sem to zmešnjavo končno malo uredila. Vzela sem dva fascikla: eden za sladkarije, drugi za ostalo. Notri sem dala kartone z ” izrastki”, kjer pišejo jedi po temah (npr: čokolada,skuta,palačinke… ali mineštre, prikuhe, ribe…)Zdaj recepte skoraj sproti odlagam notri. Imam pa označene tiste preizkušene. Zadnjič sem pri kolegici opazila isti sistem ( je priznala, da ga je kopirala od mene). Stvar se je zelo obnesla, saj zdaj kar hitro najdem željen recept.
Forum je zaprt za komentiranje.