Ostrina posnetih fotk na rač. monitorju
Predno bi dal v izdelavo nekaj fotk (cca 150) me nekaj skrbi – fotke, ki sem jih posnel s Canon A510 gledam na monitorju in me moti to, da niso “ostre, da bi si prste porezal…”.
Mislil sem že, da sem vedno malo stresel aparat ob slikanju. Potem sem pa naredil nekaj posnetkov s stativom in na “auto” način nastavitev, pa resolucijo sem povečal (1200×1600), pa slika na monitorju spet ni bila taprava…
Kakšna ideja, kje sem naredil napako? Sem namreč še bolj začetnik…
Če pritisneš sprožilec najprej do polovice, da aparat sfokusira in šele potem do konca, potem mislim, da ne delaš nič narobe. Kakšen monirtor imaš? Slika na monitorju je le približek, ker noben monitor nima take ločljivosti kot slika (npr 3 miljone točk kot tvoj aparat) pri LCD monitorju lahko z večanjem ločljivosti zadevo še poslabšaš, ker te sorte monitorji dobro delajo le na deklarirani “naravni” ločljivosti.
Moraš tudi vedeti, da je slika na papirju velika 10×15 (oz. 10×14) na monitorju pa bistveno več. Jasno je, da ostrina pri taki velikosti ne mpre biti enaka.
Pa še to, kakšen je zapis slike? JPEG oz. JPG je zapis z izgubami in je pomembno, v kakšni kvaliteti slike shranjuješ na aparato. Če kvalitete zapisa nimaš na superfine jo povečaj in bo ostrina boljša, boš pa posledično porabil več prostora na kartici.
Monitor imam CRT Samsung Sync Master 755 in sicer ga uporabljam na 1024×768, fotke sem pa slikal na 1600×1200.
Zapis slike je JPEG in od sedaj naprej bom shranjeval na superfine (prej na “fine”).
Nekaj fotk sem testno posnel na nove nastavitve shranjevanja, pa bi težko rekel, da je kaj dosti boljša slika le-teh posnetkov na monitorju.
Še kakšna ideja ali pa bom moral testno naročiti izdelavo nekaj fotografij?
Hvala in lep pozdrav!
Pri boljših fotoaparatik (ne kompaktnih) npr. pridejo slike avtomatično malce manj ostre, ker manj kopresirajo in obdeluje že sam fotoaparat. ne vem, če tvoj fotkič spada v isto kategorijo, vendar zna bit, da je tako. na E-fotorgafiji si malce poglej, imajo o tem članek. Zudi barve so rahlo ubite, ker jih moraš seveda nastavljati. s kompaktnimi kamerami imaš hitreje rezultat, ki je zadovoljiv, z SLR kamerami pa imaš več možnosti manipuliranja, ker je gor shranjenjih tudi več podatkov. njveč pa je odvisno od fotoaprata, kakšne obdelave ima že vgrajene.