Ostal mi je kruh
Namoči v mleko in zmešaj v mleto meso (+začimbe + jajce) Dobiš maso za stefani pečenko ali za mesne kroglice. Če imam veliko količino mase, jo zamrznem. Najprej oblikujem kroglice (velikost pinkponk žogice) jih zamrznem na pladnju in zdevam v vrečke po porcijah. Ko jih rabim naredim paradižnikovo omako in jih zamrznjene skuham notri. (vre cca pol ure) Omako s kroglicami porabiš zraven testenin, riža, polente, krompirja,…
Aja: 1 kg kruha za 1,5 kg mesa (+2do3 jajca)
Lp, Ela S
Pregledala sem svoje zapiske in tako na hitro je na voljo še:
– šnite (zakaj ne bi mogle biti iz črnega kruha?)
– kruhov narastek
– kruhova pizza
– kruhova štruca (narejena in pečena podobno kot štefani pečenka, lahko z dodatkom nakockane šunke, slanine ali zelenjave)
– kruhov štrukelj (kot so že rekli zgoraj, tj. kruhovi cmoki v enem kosu, kuhano v prtiču)
– kruhovi njoki (podobno cmokom, samo da verjetno narediš manjše)
– kruhove kocke (popečene na malo masla, za na juho ali kar tako za grizljanje, je super)
– narezano na rezine ali kocke lahko zamrzneš in uporabiš ob priliki za katero koli od zgornjih reči
Posebej za črni kruh sem našla recept za “jablačo”. Ne vem, katera/kateri ga je enkrat napisal na forum, bom še enkrat prekopirala sem, da recept živi naprej.
“Jablača”, če ostane črn kruh
Črn, polnozrnat kruh namočiš v mleku. Jabolka olupiš in narežeš na tanke rezine. V namočen kruh zmešaš 15 dag skute, lahko tudi več, malo posladkaš, dodaš cimet. Vmešaš jabolka. Daš v namaščen pekač in pečeš, dokler se na vrhu ne naredi rjava skorjica.
Zraven je bil recept še za grmado, če ostane bel kruh. Moram pa reči, da mi nikoli ni bilo čisto jasno, zakaj grmada ne bi mogla biti s črnim kruhom…
LP Mimi
Punce, hvala vam. Ga bom dala kar v skrinjo, vaše recepte pa shranila za enkrat pozneje.
Grmada: sem že enkrat poskusila s črnim kruhom, pa ni bilo tako kot z belim. Bom pa še enkrat kasneje poskusila s črnim kruhom, vendar bom dala namesto naribanih jabolk, višnje ali vložene robidnice, ki jih imam ohoho kozarcev.
Punce imejte se, sončen pozdrav iz obrobja lj. kotline:-)))
Forum je zaprt za komentiranje.