osnovnošolska
V forumu starševski čvek, je anita postavila sledeče vprašanje:
Prosim za razlago tega stavka :
Moja mati se je sprehajala s svojim očetom.
Potrebno je bilo podčrtati samostalnike in jim določiti spol ,sklon,sklanjatev in število .
Otrok (4.razred)je podčrtal besedo mati in očetom.Točke so odštete zato,ker bi moral biti samostalnik : z očetom
Res da sem že 20 let iz šole,toda to se mi ne zdi prav .Ali ni z predlog ???
Ninčika, ki je očitno učiteljica, pa je odgovorila tako:
Ja, načeloma bi res moral podčrtati Z OČETOM, saj tako določi sklon.
Če napiče le očetom ni popolno, oz zgleda, kot da ne ve, da z paše še zraven!
Več si lahko preberete tukaj:
Vaš komentar?
Em, pardon. Meni se močno zdi, da mešate skladnjo in oblikoslovje. Ker pri skladnji se podčrtuje, in to stavčni členi, samostalnik pa ni stavčni člen (razen v obeh sintaktičnih formah), temveč besedna vrsta. Besedne vrste so deljene na devet kategorij znotraj dveh skupin, v nobeno od njih pa ne sodijo besedne zveze.
Da poenostavim – mešate hruške in jabolka, oboje pa ste pobrali v nasadu pomaranč.
Ergo, če nekdo zahteva, da se podčrta samostalnik, je prav, če je otrok podčrtal samo ti dve pomenski besedi (tj. mati, očetom), če pa nekdo zahteva, da se počrtata osebek in predmet oziroma eden izmed njiju, potem pa je treba že znati, kaj točno spada h kateri sintaktični kategoriji.
Em, samostalnikov se ne podčrtuje, ali pač? In če bi naj beseda imela pri besednovrstni analizi zraven še predlog (kar se mi zdi popolnoma butasto), to meji že bolj na skladnjo.
Besednovrstna analiza zgleda precej drugače kot skladnja, čeprav tričetrt ljudi v drugem letniku slovenistike pri kolokviju iz oblikoslovja začne podčrtovati SČ, čeprav to ni zahtevano. No, saj so večinoma itak samo ženske. 😉
V četrtem razredu mora učenec prepoznati samostalnik – torej ga mora znati prepoznati znotraj nekega besedila, to pa lahko pokaže na dva načina:
– ga izpiše
– ga podčrta v besedilu (kar pa ne pomeni, da ga mora podčrtati kot stavčni člen, ampak pač podčrtati/obkrožiti/pobarvati, s čimer jasno pokaže, da ga je prepoznal!!!!)
In ja, rešitev očetom je v tem primeru povsem pravilna. In ja, kot osnovnošolska učiteljica slovenščine, bi tako rešitev štela za pravilno tudi v 9. razredu, ker samostalnik je pač samostalnik (ne glede na sklonsko obliko), predlog je pa predlog.
Mislim, da se tu nekateri čisto po nepotrebnem delate pametne. V 4. razredu so otroci danes še daleč od besedne in stavčne analize.
Če je navodilo PODČRTAJ pri matematiki ali naravoslovju, ne bo nihče pomislil niti na skladnjo, niti na oblikoslovje, ampak bo podčrtal, kar zahteva navodilo. Če bo znal. Ali pa bo podčrtal narobe.
In tako so nekateri preveč pametni tudi za ta forum, ker ne vem, kaj so hoteli povedati, čeprav ne sodim med najbolj butaste na svetu. Vsaj na zastavljeno vprašanje niso odgovorili, čeprav so nam precej pamet solili.
Brez zamere, danes sem malo na antle.
mimaŠ, bravo!!!
*Bisa* – slovnice mi ni treba ponoviti, predvsem zato, ker sem funkcionalno pismena in vem, da če v navodilu piše, naj se nekaj podčrta, to podčrtam. Če pa mi piše, naj podčrtam stavčne člene, jih bom pa tudi.
AMPAK NAVODILO UČITELJICE NI BILO, NAJ OTROK PODČRTA STAVČNI ČLEN, AMPAK SAMOSTALNIK!!!!!!!
A je to preprosto navodilo tako težko razumeti???????????????