Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Osnovna sredstva in am. stopnje

Osnovna sredstva in am. stopnje

Pozdravljeni!

Smo popoldanski s.p. in smo v lanskem letu nabavili računalnik v vrednosti 700€ ter program za poslovanje v vrednosti 2000€… Zanima me katere am. stopnje naj uporabim, sam mi pri programu nekateri svetujejo 50°% nekateri pa 10%… kaj naj upoštevam?

Hvala in lepo pozdravljeni!

Katera je davčno priznana amortizacijska stopnja za kupljen računalniški program za posamezne module za posamezna področja računovodstva? Ali lahko uporabimo amortizacijsko stopnjo 50 odstotkov?

Če so programi kupljeni istočasno, skupaj z računalnikom, lahko zavedemo v register opredmetenih osnovnih sredstev računalnik skupaj s programom in obračunamo 50-odstotno stopnjo amortizacije. Če program kupimo pozneje, nikakor ne smemo obračunavati amortizacije po stopnji 50 odstotkov. Gre za osnovne različice programov, kot so: Word, Excel, PowerPoint in podobni.

Knjiženje je odvisno od vrste programa. Kadar računalniški programi niso sestavni deli računalniške strojne opreme, se obravnavajo kot neopredmetena sredstva (konto 003).

V okviru premoženjskih pravic izkazujemo le pridobitev tistih računalniških programov, ki jih bomo uporabljali daljše obdobje in se dopolnjujejo zaradi sprememb predpisov, organizacije podjetja in podobno. Amortizacija se določa glede na dobo koristnosti, ki je opredeljena v SRS 2.

Programe, ki jih vsako leto spreminjamo, ker namestimo nove različice, se računovodsko lahko evidentirajo med stroški (konto 416).

Če se program uporablja za daljše obdobje, se zavede kot neopredmeteno sredstvo, ki se amortizira s stopnjo 10 odstotkov in je davčno priznan odhodek.

Najvišje letne amort. stopnje določo ZDDPO-2 v 33. členu. Pod točko 5 v 5. odstavku je navedeno: račun., strojna in programska oprema – 50%. Jaz iz tega ne razberem, da velja samo za programsko opremo, ki je že “na računalniku”. Seveda se pri tem uporabljajo tudi SRS – toda glede davčno priznane višine amortizacije jaz tako razumem.

5) Najvišja letna amortizacijska stopnja po določbah prvega odstavka tega člena znaša za:
1. gradbene objekte, vključno z naložbenimi nepremičninami, 3%;
2. dele gradbenih objektov, vključno z deli naložbenih nepremičnin, 6%;
3. opremo, vozila in mehanizacijo 20%;
4. dele opreme in opremo za raziskovalne dejavnosti 33,3%;
5. računalniško, strojno in programsko, opremo 50%;
6. večletne nasade 10%;
7. osnovno čredo 20%;
8. druga vlaganja 10%.

Momt… ravno po tem zakonu sklepam, da je pravilna am. stopnja 50%…

To je maximalna – seveda pa morate upoštevati dejansko dobo koriščenja, ekonomsko dobo, ….SRS

stari zakon je resda bil bolj ohlapen, zato so si razlagali tako, kot piše Dominika.
Novi zakon točno določa, kot je napisala momt, RAČUNALNIŠKA, STROJNA IN PROGRAMSKA. In tu ni dvomov. Oboje je 50%.

Hvala za vaše odgovore!
Mogoče samo še tole:

kakšen datum knjiženja naj vpišem v temeljnico, lahko že leto 2009 (npr. 04.03.2009) ali more biti leto 2008 (31.12.2008)…

Hvala!

Če delate amortizacijo za leto 2008 potem 31.12.2008.

Nikjer ne najdem amortizacijskih stopenj za leto 2009? Ali so iste kot za leta nazaj?

Konkretno me zanima za štedilnik in vapo. Dam lahko na 20%. Hvala.

http://maya1.moj-album.com/

Ostale so enake..poglejte zgoraj

Kdo lahko določi najnižjo amortizacijsko stopnjo za masivni gradbeni objekt (zakon, mednarodni standardi…)
Hvala

Amortizacijo opredeljuje SRS 13.
Glejte še ZDDPO-2 33. člen

Jaz bi pa samo vprašal, če je pomembno do kdaj kupiš računalnik za 700€, da se ti 350€ upošteva še v amortizacijo za letošnje leto? Je decembra že prepozno?

LPF

Amortizacija osnovnega sredstva se začne prvi dan v naslednjem mesecu po usposobitvi sredstva.

Pri računalniku, ki ima 50% AM – 24 mesecev, pomeni, da je za vsak mesec znesek amortizacije 4,166% vrednosti računalnika (vrednost računalnika / 24 mesecev).

Če je računalnik nabavljen decembra, se začne amortizirati šele januarja, če pa je nabavljen npr. avgusta, je amortizacija priznana za obdobje september – december (4 x 4,166%).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close