Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev osnovna plača, ostalo na roko

osnovna plača, ostalo na roko

Pozdravljeni,

rabim en nasvet. Delodajalec s.p. mi je rekel, da me zaposli in da bom dobila nakazano samo osnovno plačo, ostalo pa mi bo dal kar na roko zato da bo mel on manj stroškov.

Vem da to se ne sme in jaz tega tudi ne bi hotela, ampak če ne bo šlo drugače, kaj pa čem …

Zanima me, kako sem jaz zdaj na slabšem.

Mela pa bom otroka v vrtcu, najemniško stanovanje, kredit bi rada ipd.

Za kaj je tako izplačevanje dobro in za kaj ni, in kako naj delodajalcu rečem, naj mi izlača več kot samo osnovno plačo na tr.

Hvala vsem za nasvete. Res ne vem, kaj naj mu odgovorim.

Lp, Ana

Se pravi, da račun boš dobivala minimalno plačo. To je po eni strani slabo, ker težko dobiš kredit, bolniška bo nizka, nadomestilo na zavodu, ko ostaneš brez službe, bo nisko, dobro pa je zato, ker pač je vrtec cenejši, pa po eni strani tut zato, ker je še najboljš, da nimamo kreditov.

Če drugače ne gre, pač plačevanje na roko, kaj pa češ. Država pa naj malo bolj pazi, kakšni so prihodki razno raznih s.p.jev in kakšno imajo premoženje. Čeprav danes veliko s.p.jev ne zasluži nič bolje kot, če bi delali za minimalno plačo, plus majo v tem, da so sami svoji gospodarji in da imajo delovni čas tako kot jim paše.

Dokler ne pridemo do večnih tarnarnj, kako nizke so zaenkrat še pokojnine, ker še obstajajo in se ne razume, da na podlagi vsaj odvedenega je ne more biti kaj več za zakonsko vzeto povprečje.

Sami svoji gospodarji pa ne morejo biti z državo v roki, če potem vse skupaj hodi narobe z roko v roki.

Če ne bo dohodka, ne bo kredita, ker ga nihče ne bo dal, če ne bo denarja, se bo potrebno zadovoljiti z drugo pomočjo. Začaran krog sistema, ki pač ni izhod. Je pa, le pazite, da se zaradi tega ne naserjete. Ker v stiski, žre človek tudi muhe. Vprašaj se, ali boš jedla svoje, njegove ali iz obojega naslova.

Vprašanje – ali boš ob takšnem ustnem dogovoru dobila tudi tako ustno prikazano plačo, na kar se boš lahko tudi pravno oprla, ko bo morda kaj zagustilo in ti nihče od niti zato pristojnih organov ne bo mogel pomagati samo zato, ker si nekaj podpisala, ustno si se pa kako drugače dogovorila? Jaz bi razmisla.
Će imaš ti napisano, da ti kdo vsaj povrne za malico, mu lahko še kaj rečeš, v nasprotnem ti bo pa on rekel, saj sem ti plačal marsikaj in nikdar nisi bila lačna, ti se pa tako obnašaš, da me boš celo še tožila. Ker ti je le ustno obljubil, da res ne boš lačna in dovolj plačana za svoje opravljeno delo. Kjer ne bo šparal niti, ko se bo vzljubil in boš morala biti na razpolago, kadar se bo njemu zazdelo. Preveri samo pogodbo ter premisli ob tem “kaj pa češ”, kaj boš takrat, ko boš morda na tem “kaj pa češ” in ne boš mogla nič. Ker si pisno podpisala, ustno pa dogovori ne veljajo, razen, če bi bili izrecno podpisani, kar potem že spet ni nič ustno.

Mogoče je potrebno gledati v drugo smer, da se pač ljudje ne bodo okoriščali na račun delavcev, kako bodo prišli ceneje skozi, poleg tega pa vam niti nihče ne garantira, da ne boste plačani le toliko, kot je bil celo samo ustni dogovor. In kako boste potem dokazovali to plačilo na roke? In če je že sedaj zagotovilo plačila najmanjše, kako boste tudi to dokazovali? Ker ga morda ne bo, čeprav bo tudi pisno napisano?
In je morda potrebno takšne stvari zaustaviti, ker pač izkoriščajo, dokler vedo, da vam lahko ponudijo le drobtine.

Če boš podpisala minimalno pogodbo, ki govori o minimalni plači, potem ne pričakuj, da boš lahko iz tega na roke lahko uveljavljala kje drugje, če te skrbi kredit, stanovanje, boš pa ceneje kje drugje, ampak tudi za manjši denar tudi v ostalem.

Če veš, da ni prav, ne it v nekaj, če ne veš, kako boš tržila v nadaljnje, ko boš ob zavedanju vedela, da ne moreš nič, ker si se z nečim stirnjala nekoč.

Ne vem, praviš, da bi rada imela kredit in imela boš otroka ter še najemnino. Kdo ti bo zagotovoil, da ti mora tisto na roke res izplačati in kdo, da ob tem ne boš izkoriščana= Na podlagi takšnega podpisa pogodbe ter ustnega dogovora, kjer že sedaj muti, verjetno ni nič dobrega.

Ti lahko kar povem, kako je v praksi, ker jih dosti poznam, ko tako delajo. Npr. mi imamo podjetje in ne delamo tako in se mi ne zdi prav, ker pač če si del nekega sistema, pač plačaj davke. Iz davkov imamo zdravstvo, šolstvo, saj res da so vse pokradli, ampak še vseeno je. Ko enkrat tega ne bo, nam bo žal.

V praksi je pa to tako – da npr. je moj nekaj let nazaj dobival del plače na roke, pa že osnova je bila recimo kar velika. Vse skupaj primerna plača za vodilno delovno mesto, to ej pač delal. Na koncu je lastnik podjetja pobral vse kar je lahko, drugi so še tako dobili manj, na koncu so pa prodadli. To se zgodi, če si požrešem.

Npr. veliko delodajalcev si pa ne more privoščit – kolegica je dobivala enako, pa je zdaj v porodniški, ko pride nazaj bo imela samo minimalca… So ji celo z odpovedjo gorzili.

Ti, če rečeš, naj ti bolj po pravilih izplačuje, boš dobila ven verjetno manj neto. Po mojem si je on izračunal, koliko lahko plača in te več ne bo. Ne vem koliko pomemben kader si. Če veš, da si lahko privošči in samo izkorišča, bi ga pa na tvojem mestu prijavila, sam če veš, da dobiš drugje službo… Kar dvomim… Pa redko kateri s.p. si lahko privošči, po mojem revež diha na škrge. V tem primeru, pač sprejmi in išči rešitev drugje.

Npr. mi smo jo našli samo v svojem podjetju. Pa ima moj zdaj manj plače kot prej, ampak se nam vsem zdi prav tako, da delamo zdravo podjetje ne kr neki…

joj, hvala vam vsem za vaša mnenja.

še vedno razmišljam, kaj naj šefu odgovorim na njegov predlog. jaz že vem kaj bi rada, ne vem pa, če je možno da to tudi dobim … mogoče v kakem drugem času, na žalost.

lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close