osliči in začimbe
Najrajši uporabljam mešanico začimb za ribe – Kotany.
S tem jih natrem. Okusa se nikoli ne naveličam in ko sem jo prvič poskusila, je kakšna vrečka vedno v rezervi. Se da narediti kaj drugega, a jaz se več ne trudim. V tej mešanici je neka začimba, koprc ali ne vem točno kaj, ki da tisti značilni pravi okus. Sicer pa uporabljam tudi druge mešanice za druge jedi, tudi Maestro, kajti doma ni toliko začimb na razpolago, pa tudi jih ne bi znala tako skombinirati. Je vsekakor bolj pestro kot sol, poper, peteršilj, česen…
Bom pa tudi jaz vesela kakšnega drugega predloga.
Lp
Jaz ribi v foliji najraje dodam na tanke rezine narezan paradiznik, malo bazilike in malo sladke smetane, sol. Ta okus mi je najbolj vsec.
Druga varianta je z malo cebule, paradiznika, olivnega olja, pa kaksno zlico belega vina zraven.
Vcasih naredim tudi ribo s timijanom ali pa kar mesanico provansalskih zelisc + olje + sol.
LP!
Ne, zapece se ne; razen, ce potem odvijes zgornjo plast in pustis se malo v pecici…pa ne garantiram.
Tako pecem celo ribo s kostmi vred ( lahko se tudi samo fileje), ko zelim imeti socno ribo v lastnem soku s prilogo – vse obenem. Samo polijem z olivnim oljem in pokapljam z limono, zacinim- seveda. To je zelo dietetni nacin priprave in nic mastno, omakca, ki se naredi, je slastna. Rezine krompirja vsrkajo vse te okuse.
Tako delam mole, oslice, skarpeno…
Se ena prednost: v kuhinji ni vonja, nic ne odpiras pecice; 20 minut…vse narejeno.
Nekateri ribo tudi kuhajo; v skrniclju je bolje, ker ostanejo vse snovi. Ceprav ni peceno, je meso kompaktno in socno.
Ce vpises riba v skrniclju ali riba v pecici, bos dobila se kaksno informacijo.
ker sem popolni zacetnik, rabim se malo vec informacij 🙂
Ok, ribice das na folijo in zavijes. Katere zacimbe pa daste zraven? A pol se sok kar sam naredi al moras ti kaj taksnega dodati se, da je tekoce :)?
In potem das v pecico? Kako dolgo peces? Nekje sem videla, da 20 min… In kaksno prilogo daste zraven? A lahko pecen krompir peces kar na istem pladnju in pac ribico dodas kasneje v pecico? Na kolk °C pecete?
Uf, sem tecna, pac, rabim recept 🙂 Me mika to narediti, ker full rada imava oslice, pa nama ni prevec do njih, ker jih ne znam narediti drugace, kot da jih cvrem v olju 🙁
Andrejka!
Torej: okusi so razlicni; nam je vsec, mogoce komu drugemu ni:)))
Naredim tako: Zacinjene ribe ( zacimbe so opisane – pac kar ima kdo rad)
polozim na folijo ali pekipir, zraven dam mlado cebulico z zelenimi listi vred – malo narezano, petersilj, na pol ali cetrtine narezane stroke cesna, recimo dva; ker imam rada tudi gomolje sladkega janeza, se tega kaksno rezino.
Krompir narezem po dolgem na tanke rezine ( da se lahko istocasno zdusi).
Po okusu lahko kaksno tebi ljubo zelenjavo ( kaksen list blitve, spinace, korencek je mogoce presladek)paradiznik ( sicer ga jaz k ribi nimam prevec rada). Skoraj bi pozabila: tudi kaksno olivo in kaper dodam.
Ko je vse zlozeno, potreseno se s kaksno zacimbo ali zeliscem, posolim in popopram, stisnem se nekaj kapljic limoninega soka, meni je vsec tudi kolobarcek ali dva limone. Vcasih dodam se zlico belega suhega vina, ni pa nujno. Sledi dobro olivno olje.
Zavijem ali pa kar spnem s sponkami in v pekac. Omaka se naredi sama, ker riba ob dusenju spusca sok. Je je dobolj, bos videla. Vcasih celo pustim, ko odvzamem ribe, da se se malo pokuha. Sicer jo s kruhom pomazemo, brez skrbi:) 20 do 25 minut se priblizno dela na 200 ali potem malo manj.
Kako postrezem? Ce so otroci, za njih odstranim kosti in zlozim filete, malo krompirja in omakco po krompirju. Ostalim pa cele ribe:)
Ko zlagas v skrnicelj, ce ni dovolj prostora, je lahko zelenjava ali rezina krompirja tudi na ribi.
Bo katera se napisala, kako ona dela. Kolkor kuharic, toliko nasvetov in nacinov. Tako je prav:)))
Lep pozdrav in dober tek Babi
Forum je zaprt za komentiranje.