Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Osebno dopolnilno delo

Osebno dopolnilno delo

Zanima me kako prijavim osebno dopolnilno delo kajti zdaj še imam odprt s.p. ampak nimam dela in sem doma 🙁
Berem pa, da pri osebnem dopolnilnem delu letni prihodki ne smejo presegati minimalne LETNE plače v RS iz preteklega leta.

Kaj to pomeni, da lahko potem zaslužim cca. 50€ mesečno al kako?

Ali ima že kdo prijavljeno to obliko zaposlitve n lahko malo več pove iz prve roke svoje izkušnje?

Hvala.

Špela

Prvo kar preveri je, če tvoja dejavnost sploh pade pod dejavnosti za katere lahko registriraš osebno dopolnilno delo. Ker jih ni ravno veliko in so zelo omejene. Jaz sem to hotela storiti, pa ni šlo.

Če gre za minimalno letno plačo, je to potem cca 500 € na mesec, malce več.

Gornje drži.
Spodnje pa seveda ne. Malce več kot 500€ na LETO in ne na mesec!

Posameznik lahko opravlja osebno dopolnilno delo, dokler so izpolnjeni naslednji pogoji:
– osebno dopolnilno delo je določeno v pravilniku;
– posameznik je pri pristojni upravni enoti vpisan v seznam zavezancev, ki opravljajo osebno dopolnilno delo;
letni prihodki iz naslova opravljanja tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta .Podatke o letnem prihodku že med letom spremlja davčni urad, pri katerem je posameznik vpisan v davčni register.

Gornje drži.
Spodnje pa seveda ne. Malce več kot 500€ na LETO in ne na mesec![/quote]

Ni res.

Tole je iz zakona:

Letni prihodki iz naslova opravljanja tega dela ne presegajo minimalne letne plače v Republiki Sloveniji iz preteklega leta .Podatke o letnem prihodku že med letom spremlja davčni urad, pri katerem je posameznik vpisan v davčni register.

Minimalna mesečna plača v RS je bila lani 748,10 (bruto) na mesec, ker gre za prihodke na letni ravni, se seveda to pomnoži z 12.

Se pravi, da lahko iz naslova dopolnilnega dela zaslužiš največ 8.977,2 bruto na leto ali 748,1 bruto na mesec.

Daj no, za 500 € na leto pa res ne bo šel noben si rihtat statusa, tok odpilena pa vseeno ni ta država.

Tole se vseeno sliši prelepo (vsaj meni). A so še kake druge omejitve, ki niso navedene na DURS? Npr kdo to lahko opravlja. Invalid, Upokojenec?

Za katera dela gre je lepo napisano.

Tudi mene to zanima. Konkretno, sem brezposelna, brez dohodkov in recimo, da bi sprehajala pse, nudila občasno pomoč v gospodinjstvu, inštrukcije… Kot sem prebrala, lahko navedeš dejavnosti, ki med seboj niso povezane. Kaj pa če ne zaslužim nič? In kakšni so dejanski stroški? Oz. po domače, se mi splača odpreti dopolnilno dejavnost ali ne?

Če ne zaslužiš nič potem nič (obrazec moreš vseeno dat na durs, da nisi nič kasirala). Če pa zaslužiš pa 25% trga država.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close