osebno dopolnilno delo – pomoč
Malo sem že brala pravilnike o takšnem delu. To, da zaslužek ne sme presegati minimalne plače, mi je že jasno. Ne vem pa, kaj točno bi lahko spadalo pod dela, ki so odobrena.
Predvsem me zanima, če bi pod pomoč v gospodinjstvu in njim podobna dela, lahko spadalo tudi pečenje slaščic, konkretno kremnih rezin in občasno kakšne torte na lastnem domu.
In pa to, kako je v tem primeru z izstavljanjem računa in davkom, saj nisem našla nič posebnega. Dobro, to, da dohodke spremlja davčni urad, vem. Jih vsak mesec javljaš.. ne vem, kako, to gre, zato izkušene prosim za pomoč. Pa še to: v primeru, da to delo odobrijo, mi je morda dovoljeno nalepiti reklamne letake po panojih okoliških blokov? Ali je za odobritev, pričetek dela, potrebno kaj plačati?
Vem, da bi morala vzeti telefon v roke, a najprej vprašam še tu. Ker me poleg tega zanima še, koliko bi bili pripravljeni plačati za domače kremne rezine, narejene po originalnem receptu, brez konzervansov, seveda. Koliko %ceneje bi morale biti, kot so v slaščičarnah in trgovinah. Lahko pa napišete kar konkretno ceno (v mislih imam pladenj kremnih rezin, po 12 skupaj, kar velikih, lahko pa tudi drugačno število. Za zagon se mi zdi pladenj po 12 skupaj najbolj sprejemljiv, da ne bodo ostajale). Da vidim, če bo cena presegla nakup surovin za toliko, da bo še kaj ostalo 🙂
Prosim, ne me linčat, če je v zgornjem sestavku kaj narobe. Raje me pohvalite, ker nočem biti breme naši državi, kljub temu, da sem izgubila službo 🙂
Kaj točno spada pod tole, ne vem. Bo res najbolje, da vprašaš in se DOBRO pozanimaš. Poznam eno, ki ima registrirano čiščenje (kot pomoč na domu), ob tem da je občasno komu tudi kaj pošila. Dobil jo je inšpektor in je dobila kazen (zaradi šivanja). Ona je reklamirala tudi preko internetnih strani. Tako, da bodi previdna in tisto kar misliš delati tudi res registriraj, da se izogneš težavam. Menda so inšpektorji redno na terenu.
LP
Vsekakor nameravam registrirati. Če se bo le dalo.
Aja, še to me zanima: kaj spada pod normirane stroške in kako je z nakupom surovin? Recimo, spravim račune nakupa surovin – se to potem odbije od dohodka ali morda moram tudi to prikazati kot zaslužek? Ker predvidevam, da bodo surovine presegale 10%, če to sploh so normirani stroški. Pojma nimam.
Tole pa po mojem najbolje, da vprašaš na http://med.over.net/forum5/list.php?154
LP
Vida1, pa plačaš davek le od dobička? Kako je s stroški, ki jih imaš – jih lahko odšteješ? Recimo, če bi ti sama kupovala plenice, hrano za otroke, lahko to odšteješ od dobička? Moraš morda kar od vsega skupaj, tudi stroškov, ki so se recimo povrnili z zaslužkom, plačati davek? Kako se stroški upoštevajo pri omejitvi zaslužka? So kot dokazilo dovolj računi iz trgovin, ki jih predložiš?
Začetnica sem, morda se ta vprašanja zdijo trapasta, a res ne vem.
tu imaš povezavo na strani durs-a.
http://www.durs.gov.si/si/osebno_dopolnilno_delo/osebno_dopolnilno_delo_pojasnila/
Kot prvo, osebno DOPOLNILNO delo, ni za osebe, ki nimajo zaposlitve. To je možno samo za tiste, ki so redno zaposleni, največ dve uri na teden, in to samo za dela ki so posebej navedena.
Tisto, kar bi ti delala, je varianta s.p., ampak potem nisi več nazaposlena, ampak si SAMOZAPOSLENA. In moraš plačevati prispevke (cca 200€ na mesec) in davek od dobička.
V tem primeru se ti pa splača na zavod in dobiti nepovratna sredstva, pomoč pri samozaposlitvi. Tko da najbolje da se najprej orenk pozanimaš, kaj in kako bi delala.
peie, osebno dopolnilno delo lahko opravlja vsak, ne glede na zaposlitveni status! In tudi ni časovno omejeno na 2 uri na teden.
Omejitev obstaja le pri dohodku, ki ga pridobiš v okviru te dejavnosti, opravlja pa se lahko le dejavnosti, ki so v pravilniku izrecno našteta.
Peka kremšnit in tort se ne more opravljati kot osebno dopolnilno delo!
Forum je zaprt za komentiranje.