Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti osebni stečaj

osebni stečaj

Pozdravljeni

Prosim če mi lahko pomagate pri naslednjem vprašanju. Pred nekaj leti sem imela s.p., nakar sem s.p. zaprla in nato je sledil osebni stečaj. V prihajaočih mesecih se stečaj izteče pa me zanima ali sem lahko lastnica d.o.o., po končanem osebnem stečaju?

Spoštovani,

po končanem osebnem stečaju lahko postanete lastnik d.o.o.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

kolikor ste predlog za odpust obveznosti vložili v skladu z zahtevami ZFPPIPP, ga bo sodišče obravnavalo.
V vsakem primeru pa lahko predlog za odpust obveznosti vložite kadarkoli do do izdaje sklepa o končanju postopka osebnega stečaja.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Lahko podaš ugovor proti odpisu dolgov v primeru osebnega stečaja, ki ga predlaga oseba, ki je storila kaznivo dejanje in si s tem pridobila premoženjsko korist, vendar pa tega zneska ni vrnila in jo zato še vedno terjamo. Je pa to dejanje že verjetno izbrisano iz kazenske evidence.
Vemo, da se želi na ta način izogniti poplačilu dolgov.

Spoštovani,

Odpust obveznosti ni dovoljen le v primeru, če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano.

Ugovor je potrebno podati v roku 6 mesecev po objavi oklica o začetku postopka za odpust obveznosti.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

V neki zadevi sem dobil izvrsbo v vrednosti 27.000,00 eur plus obresti 20.000,00 eur…skupno 47.000,00 eura.
Ta mesec so mi trgali vse do 599 eur in od tega kar mi je ostalo sem moral poravnati se kredite na banki ( kredit na trajnik ). Tu so pa seveda se stroski ( najemnina, zavarovanja, hrana….).
Ker sem dobil rubez na vse…premicnine, nepremicnine, ves placilni promet…sem dejansko ostal brez vsega…
Ena stvar je…sem solastnik 1/2 parcele, ki pa ni opredeljeno kaj je moje in kaj od sestre. Pred tem upnikom sta v zemljiski knjigi ze vpisana dva upnika za vecjo vsoto denarja.
Je mogoce, ce si solastnik vseeno zaceti postopek OS stecaja? Kajti ne preostane mi kaj dugega!
Glede na to da mi na bancnem racunu ostane manj kot 600 eur, ali sem opravicen brezplacne pravne pomoci?
In ce lahko ta upnik poda kazensko uvadbo proti meni in grem zaradi tega sedet?

hvala za odgovor

Kaj pomeni sklep o začetku osebnega stečaja? sem v osebnem stečaju ali ne,namreč grozijo mi rubeži.

Lp

Spoštovani,

tudi, če ste solastnik nepremičnine, lahko vložite predlog za osebni stečaj. Ta solastniški delež bo predstavljal stečajno maso.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Zakonska določba o prekinitvi izvršilnega postopka s pričetkom postopka osebnega stečaja ne velja za izvršilne postopke, ki tečejo za uveljavitev upnikove nedenarne terjatve, ki ne more vplivati na obseg stečajne mase in ki je zato v postopku osebnega stečaja tudi ni treba prijaviti.

S spoštovanjem!

Spoštovani !

Pred 18-timi leti sem nudil osebno poroštvo za nek kredit, ki ga je najelo podjetje, ki je že zdavnaj (12let) izbrisano. Šele pred kratkim sem izvedel, ko je na vrata prišel rubežnik, da banka sedaj od mene iz tega naslova terja cca 32.000 Eur. Ker nimam nobenega premoženja, zaradi bolezni pa je tudi moj s.p., ki sem ga odprl pred dvemi leti in pol, dve leti praktično miroval mi je odvetnik predlagal osebni stečaj. To sem tudi naredil, sedaj pa stečajna upraviteljica predlaga da zaprem tudi s.p., ki z mojim osebnim dolgom izpred 18 let nima nič. Res da s.p. doslej praktično ni imel omembe vrednega dobička, vsaj za minimalne prispevke pa sem napraskal. Če zaprem s.p. izgubim še to. Na DURSU pa pravijo, da se s.p. z začetkom OS avtomatično zapre in da so vsi prispevki vplačani po začetku OS preplačilo in jih bo DURS vrnil v stečajno maso.
Na ZZZS pa tudi niso tega mnenja kot DURS in pravijo, da dokler je s.p. registriran, moram plačevati prispevke in šele ko predlagam izbris oz. po izbrisu s.p. iz registra se lahko prijavim na Zavod za zaposlovanje in tam skušam kot brezposelni uveljavljati nadomestilo in hkrati na ZZZS odjavim. Mislim, da sta tukaj dve vrsti OS, kar pa DURS ne upošteva. Sam mislim, da sem šel v OS kot fizična oseba – potrošnik in ne kot fizična oseba – podjetnik. Logika DURSA za te slednje verjetno res velja.
Kaj naj po vašem mnenju naredim, ali naj zaprem s.p. ?
Hvala za odgovor.

Spoštovani.
V dvostanovanjski hiši sta zgornje stanovanje s pomočjo hipotekarnega kredita kupila sestra in njen partner (vsak 1/2), lastnica spodnjega stanovana pa sem jaz (z možem sva ga kupila z gotovino). Glede na to, da ob nakupu še ni bila opravljanjena etažna delitev, je banka zahtevala poroštvo z moje strani, ki sem ga tudi podpisala. Etažna delitev je bila opravljena v letu 2008, kar je tudi zavedeno v zemljiški knjigi. Sestra in partner sta se znašla v likvidnostnih težavah, imata precej blokad, sodnih prepovedi, izvržb in razmišljata o osebnem stečaju. Zanima me ali sta opravičena do osebnega stečaja in , kakšne posledice v tem primeru nosim jaz kot porok hipotekarnega kredita. Ali banka v tem primeru prenese plačilo mesečnih anuitet name, ker pa z možem zaradi nizkih penzij nisva sposobna obveznosti plačevati ali lahko proda celotno hišo. Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

Z začetkom osebnega stečaja nad podjetnikom ali zasebnikom stečajnemu dolžniku preneha status podjetnika ali zasebnika in s tem dnem ne glede na datum izbrisa iz registra prenehajo tudi vsa obvezna socialna zavarovanja, v katera je bil stečajni dolžnik vključen na podlagi statusa podjetnika ali zasebnika.
Sodišče mora agencijo obvestiti o pravnomočnosti sklepa o začetku postopka osebnega stečaja nad podjetnikom ali zasebnik v treh delovnih dneh po dnevu, ko sklep o začetku postopka osebnega stečaja postane pravnomočen.
Agencija na podlagi obvestila podjetnika ali zasebnika po uradni dolžnosti izbriše iz registra.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Zmanjšanje obveznosti glavnega dolžnika v stečajnem postopku ali v postopku prisilne poravnave ne pomeni tudi ustreznega zmanjšanja porokove obveznosti, zato odgovarja porok upniku za ves znesek svoje obveznosti.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni ,
zanima me če dobiš priložnostno delo in dobivaš nakazilo 75 – 100 eur ali se postopek osebnega stečaja ustavi?

Hvala za odgovor

Spoštovani,

navedeno ni razlog za ustavitev postopka osebnega stečaja.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni ,
zanima me ce si zaposlen za polovicni delovni čas in si dobil odločbo za osebni stečaj za preizkusno dobo 3 let na racun nakazilo osebni dohodek 310,00 eur in prevoz ter dodatke skupaj 130 eur ali ti kaj odrtgajo ali dobim vse jaz ?

Hvala za odgovor in lep dan še naprej

Spoštovani,

Prejemki na podlagi plače spadajo v stečajno maso razen zneska, ki je enak višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost.

S spoštovanjem!

Spostovani!

Sem solastnica nepremicnine 1/2 na kateri imam hipotekarni kredit. Oce je solastnik druge polovice. Kredit sem najela sama, oce je zastavil svojo polovico nepremicnine. Ali se pri mojem osebnem stecaju prodaja moja polovica nepremicnine ali se dolg prenese na oceta in se prodaja nepremicnina v celoti?

Hvala za odgovor

Spoštovani,

v postopku osebnega stečaja se bo prodajala le vaša polovica, kolikor ne bo vaš oče podal soglasja za prodajo celotne nepremičnine.

S spoštovanjem!

pozdravljeni

naj opišem mal svojo zadevo z mojim očetom smo šli v nakup hiše in smo dali aro uredili za kredit lastnica bajte je šla davek plačat i ko smo prišli do notarja takrat šok notar ni mogu overit postopka ker je gospa v stečaju kar seveda nama ni povedala za nas še večji šok in zdej se je zadeva zapletla dolžna je denar a noče se pogajat naprej kaj me v najslabšem primeru čaka a lahko izgubimo bajtu al se da kaj naredit zadeva zdej teče prek odvetnika kolk časa to lahko traja

Spoštovani,

glede na to, da že imate odvetnika, predlagamo, da vprašanja zastavite njemu. Glede na to, da ima vpogled v zadevo in vso dokumentacijo, vam bo namreč le on lahko podal konkretne odgovore.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Imam vprašanje v zvezi s solastnino na nepremičnini, ki je na javni dražbi zaradi osebnega stečaja!

Podedovala sem 1/3 stanovanja, v domačem kraju,…kamor že leta ne zahajam!
V stanovanju že ves čas živi brat! Dogovor je bil, da bo plačeval stroške in
medtem poskušal rešiti svoj stanovanjski problem, ter stanovanje prodati!

Očitno mu ni uspelo ne eno ne drugo, pa še kaj?!!

Prejela sem obvestilo, da naj se prijavim na javno dražbo, zaradi predkupne pravice…ker je brat v
postopku osebnega stečaja!

Od komunalnega podjetja pa sem skoraj hkrati prejela tudi izpis terjatev za 2011-2014 za stroške obratovanja za mojo tretjino?!

Jaz za odkup bratovega deleža nimam interesa iz več razlogov, denar je eden od njih!

Stanovanje smo sicer že poskusili prodati, brez uspeha!
Tudi brat s tretjino kupnine od prodaje ne bi rešil svojega eksistenčnega problema!
Verjetno tudi z dražbo ne bo ….

Zanima me, kaj se lahko zgodi z mojim deležem?
Mislim, da za bratove dolgove nisem odgovorna?

Kaj pa plačilo obratovalnih stroškov stanovanja, ker sem solastnica-čeprav sama ne koristim ničesar, sem vendarle dolžna plačevati?
Doslej nisem dobivala nobenih računov ali opominov! Sedaj pa ..ker niso mogli izterjati od brata, mene terjajo za nazaj? Zamudne obresti mi bojo menda zaračunali do datuma plačil?!
Sem to dolžna poravnati za nazaj? (Zastaranje, ker me niso sproti terjali?)

Zanima me kaj se zgodi v primeru:

Če Javna dražba ne uspe?
Kaj se bo zgodilo z bratom?
In kaj s stanovanjem – tudi z mojim in maminim deležem?
Ali lahko sodišče proda tudi najina deleža “pod realno ceno” samo, da poplačajo bratove dolgove?
(Fizično delitev stanovanja na več enot ni možna-nefunkcionalno!)!
Javna dražba je oklicana že drugič, cena je občutno nižja!!!

Hvala za odgovor!

Zanima me,ali je vračilo dohodnine,predmet stečajne mase?
Prav tako me zanima,ce preden je podjetje prejelo sklep sodisca o stecaju, je normalno odtegnilo izvrsbe,ki so kasneje bile vrnjene na racun stecajnega dolznika,ali ni stecajni dolznik upravicen do izplacila celotnega zneska?Ali je stecajni upravitelj upravicen do tega zneska-torej predmet stecajne mase?
Logicno je namrec,ce firma denarja nebi odtegnila,bi dolznik prejel ta denar pri placi,katero lahko normalno dvigne,saj prezivlja sebe in svoje vzdrzevane clane.

Hvala na odgovoru

Pozdravljeni, odvetniška družba Koprivšek,

zelo bom hvaležna, če mi lahko pomagate pri naslednji zadevi:

Zapuščinski postopek, ki je potekal na sodišču in v katerem sta bila dediča moj 21-letni sin (2. dedni red) ter njegov stric (1. dedni red), ki je v osebnem stečaju, je pravnomočen. Zapuščina obsega kmetijsko zemljišče, njivo, ki meji na ohišnico, na kateri stoji hiša, v kateri živim s sinom.
Navedena nepremičnina spada v stričevo stečajno maso. In kar je tukaj najpomembnejše: nepremičnina se v okviru stečajnega postopka proda, zaradi poplačila stečajnih upnikov, ali je to 100%? Ker je moj sin prvi sosed te nepremičnine, ima verjetno odkupno pravico, ali to drži? In ali je možno, da lahko oseba, v tem primeru stric, ki je v osebnem stečaju, odkupi to nepremičnino nazaj oziroma kakorkoli drugače ostane lastnik te njive, ki spada v stečajno maso.
In, kako ali kaj je treba narediti oziroma kam se je treba oglasiti v tej stečajni zadevi, da se priglasi odkupna pravica oziroma kupi ta del nepremičnine, ki je v stečajni masi – če je to mogoče in kako se določajo cene nepremičnin, ki so del stečajne mase?

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem ter vam želim še naprej veliko uspeha na pravnem področju.

Lep pozdrav

Dida365

Spoštovani,

vi kot solastnica ste dolžni plačati obratovalne stroške za nepremičnino.

Predvidevamo, da bodo vašemu batu odpuščene vse obveznosti, kar pomeni, da bo po zaključku stečajnega postopka prost vseh dolgov.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close