osebni stečaj
Spoštovani!
Osebni stečaj lahko prijavi prezadolžena fizična oseba, da iz svojega premoženja v okviru svojih zmožnosti poplača vse svoje upnike, s tem da lahko v stečajnem postopku predlaga sodišču, da ga oprosti obveznosti plačila dolgov, ki niso bili poplačani iz obstoječega premoženja v stečaju. Brez ostalih informacij o dejanskem stanju vam svetujemo, da ta oseba prične s postopkom osebnega stečaja.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Sem v veliki finančni stiski. Pred 3 leti sem najela 2 kredita za ureditev in opremo podstrešnega stanovanja. Takrat sem imela kar spodobno plačo. Lani pa se nam je plača krepko znižala. Sedaj mi od plače ostane okrog 230 eur, potni stroški in malica pa znašajo okrog 200 Eur. Zaposlena sem za nedoločen čas. Živim v hiši skupaj s starši. Imam šoloobveznega otroka za katerega prejemam preživnino. Imela sem še kartico Diners, ki so mi jo tudi blokirali, za njo odplačujem 200 Eur mesečno, se pravi mi ne ostane nič denarja za hrano, za stroške. Kljub temu da živim v hiši od staršev imam svoje gospodinjstvo, svoje stroške. Enostavno nimam od kje jemat. Zato sem razmišljala o osebnem stečaju. Nimam svojega premoženja, imam le 13 let star avto. Zanima me če dam vlogo za osebni stečaj, če lahko kaj odnesejo iz hiše še mojim staršem. Pa koliko mi pol v bistvu ostane denarja. Vem da bi mi naj ostala minimalna plača, vse ostalo gre za poplačilo upnikov. Če dobro razumem gre vse od plače, kar je nad min. plačo v maso za poplačilo upnikov. Tudi preživnina, potni stroški, malica, regres a ne? Prebrala sem da je potrebno postopek plačati od 1500 Eur navzgor. Sama v takšni situaciji kot sem nimam od kod vzeti, zanima me če bi mogoče bila upravičena do prezplačne pravne pomoči? Res sem v stistki in enostavno ne vem kako dalje… Hvala za odgovor…
Spoštovani!
Predlog za začetek postopka osebnega stečaja se vloži pri pristojnem okrožnem sodišču. Vloži ga lahko oseba, ki je prezadolžena (vrednost premoženja osebe je manjša od njenih obveznosti) ali nelikvidna (če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njene plače, nadomestil ali drugih prejemkov, ki jih prejema redno v obdobjih, ki niso daljša od dveh mesecev ali če je nezaposlena in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR). Skupaj s predlogom je potrebno predložiti poročilo o stanju svojega premoženja na katerem mora biti podpis overjen. Vsebovati mora popis vsega vašega premoženja (premičnega in nepremičnega), podatke o vseh transakcijskih računih in o plači ter izjavo, da je to vse premoženje za katerega veste. Za začetek postopka morate plačati predujem za kritje stroškov postopka ter sodno takso. Glede na to, da ste navedli, da nimate sredstev, je smiselno še pred vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka zaprositi za brezplačno pravno pomoč. Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka. Šteje se, da bi bilo socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega višine minimalne plače. Prošnja za brezplačno pravno pomoč se ravno tako vloži pri pristojnem okrožnem sodišču, v njej pa je smiselno navesti, da jo potrebujete za postopek osebnega stečaja ter ji tudi priložiti poročilo o stanju premoženja in tako utemeljiti zakaj je postopek osebnega stečaja smiseln.
V stečajno maso spada: premoženje stečajnega dolžnika ob začetku tega postopka, vse premoženje, doseženo z: unovčenjem stečajne mase, upravljanjem stečajne mase in izpodbijanjem pravnih dejanj stečajnega dolžnika, plača in drugi prejemki, ki jih oseba pridobi med trajanjem postopka ter premoženje, ki ga oseba med postopkom pridobi na podlagi dedovanja ali na kateri drugi podlagi.
Prejemki na podlagi plače spadajo v stečajno maso v višini, ki presega višino minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, in če stečajni dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, tudi višino prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči. Iz stečajne mase so izvzeti tudi prejemki iz naslova zakonite preživnine ter otroški dodatek. Predmet stečajne mase tudi ni obleka, obutev, perilo in drugi predmeti za osebno rabo ter posteljnina, posoda, pohištvo, štedilnik, hladilnik, pralni stroj in druge za gospodinjstvo potrebne stvari, kolikor je vse to nujno potrebno dolžniku in članom njegovega gospodinjstva.
Predmet stečajne mase je lahko le premoženje, katerega lastnica ste vi sami.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Z vašim nasvetom ste mi zelo pomagali. Vložila sem prošnjo za BPP in v dobila odobreno. Včeraj sem podala zahtevek za začetek postopka osebnega stečaja in odpust obveznosti. Imela sem veliko vprašanj, a eno sem pozabila, zato vas ponovno prosim za pomoč.
Moja neto plača znaša okrog 700 Eur. Od tega se mi odtegne obrok za kredit, tako da dobim izplačilo na račun 220 Eur + 210 Eur potnih stroškov in malice. Se pravi vse skupaj okrog 430 Eur.
Zdaj pa, ker imam vlogo za začetek postopka osebnega stečaja že vloženo, in ta mesec nisem mogla poravnati dogovorjenega obroka za kreditno kartico bom verjetno prejela izvršbo. Ali mi lahko vzamejo še teh 220 Eur plače? Kako je z odtegljaji obroka za kredit iz plače? Se mora naslednji mesec obrok kljub vloženenem zahtevku za osebni stečaj odtegniti? Ali se vse skupaj ustavi šele ko prejmem odločbo. Sem lastnica starejšega osebnega avtomobila, včeraj ga je odvetnik ocenil na 300 Eur. Mi bodo tega tudi vzeli?
Hvala za odgovor že vnaprej…
Lep pozdrav…
Spoštovani!
Osebni stečaj se začne z vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka. Po izpolnitvi formalnih pogojev bo sodišče izdalo Sklep o začetku stečajnega postopka. Z njim vam sodišče dodeli stečajnega upravitelja, ki bo vodil vaše posle in vas zastopal v stečajnem postopku, hkrati pa postanete omejeno poslovno sposobni. Stečajnemu dolžniku mora na računu ostati znesek v višini minimalne plače z odbitimi davki in obveznimi prispevki za socialno varnost) in povračila stroškov prevoza na delo in malice, kar odobri stečajni upravitelj. V primeru, da stečajni dolžnik poleg sebe preživlja tudi druge osebe mu mora ostati znesek v višini dohodka, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči. Stečajni upravitelj od delodajalca zahteva, da navedene prejemke nakazuje na fiduciarni račun stečajnega upravitelja, dolžniku pa le del plače oz. pokojnine, ki ne sodi v stečajno maso.
Izvršbe se z začetkom osebnega stečaja ustavijo. Če dolžnik prejme sklep o izvršbi za terjatev, ki je nastala pred začetkom osebnega stečaja, lahko zoper takšen sklep poda ugovor. Do prejema sklepa o začetku postopka se bo tudi normalno odplačeval kredit, kasneje pa bo to v rokah stečajnega upravitelja.
Tudi vaš avto spada v stečajno maso, kar pomeni, da ga bo stečajni upravitelj poskušal prodati.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Pred letom in pol sem dobila odobreni osebni stečaj,Ker pred stečajem zadnje leto nisem mogla plačevati
socialnih prispevkov,so mi na socialni rekli,da mi ne pripada nobena denarna pomoč.
Sedaj sem doma brez zaposlitve,saj pri iskanju zaposlitve vedno naletim na isti odgovor,da sem prestara,
imam jih skoraj 50 let.Živim torej brez denarja,če ne bi imela dobrih staršev,ki živita s skromno
pokojnino ne bi mogla preživeti.
Zanima me ,če v mojem položaju res nisem deležna noben pomoči.Naj povem da se imela podjetje skoraj 20 let,ter da sem vsa leta redno plačevala davke in prispevke,vendar nas je situacija krize pripeljala tako daleč,da smo morali zapreti.
obupana
Spoštovani,
CSD navedeno šteje za krivdni razlog zaradi česar nimate pravice do denarne socialne pomoči.Predlagamo vam, da vlogo vseeno vložite, v pritožbi zoper njo pa pojasnite vzroke – objektivne razloge, zaradi katerih prispevkov niste mogli plačevati.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Imam vprašanje glede odobrene odločbe za bpp v zvezi z osebnim stečajem in odpustom obveznosti. Namreč, lepo je pojasnjeno, da je bpp dodeljena v obsegu plačila predujma za začetne stroške stečajnega postopka nad srečajnim dolžnikom ter da bodo stroški stečajnega upravitelja ravno tako poravnani iz naslova bpp.
Sedaj me zanima, ali obstajajo še kakšni drugi stroški ali lahko vložim predlog za osebni stečaj in odpust obveznosti. Ali se to vlaga hkrati? Nekje sem namreč zasledila, da je potrebno pred vlaganjem predloga poravnati sodne takse. Ali se lahko prosi za oprostitev plačila sodne takse v tem primeru in ce da, kako je to potrebno storiti.
apriori hvala!
lp
Spoštovani,
sodne takse se ne plača v primeru, da je predlog za uvedbo postopka osebnega stečaja vložil dolžnik, glede na navedeno sodne takse niste dolžni plačati.
Sedaj morate le vložiti predlog za uvedbo osebnega stečaja, kadarkoli po začetku postopka pa lahko vložite še predlog za odpust obveznosti (torej ne vlagati hkrati, ampak šele po tem, ko prejmete sklep o začetku postopka osebnega stečaja).
S spoštovanjem!
Hvala za Vaš odgovor.
Vem, da je vprašanje skorajda nesmiselno, vendar zakaj se to ne more vlagati hkrati? Je zakonsko določeno, da se ne sme hkrati? Namreč osebne lastnine iz katere bi bili lahko poplačani upniki nimam, dolgovi so se nabrali v preteklosti, pred 5 leti je nastal zadnji. Glede na finančni položaj pa seveda tega ne zmorem pokriti in sem ravno zaradi tega vložil prošnjo za bpp v zvezi z osebnim stečajem in odpustom obveznosti, ker jih ne zmorem poravnati niti nimam lastnine, ki bi jih lahko vsaj delno. Ali to pomeni, da se stečajni postopek lahko kljub vsemu začne in bo stečajna masa pač ničelna ali kako? Zaposlen sem le za 4 ure pa še to med zimo nisem. Tako da niti iz naslova plač ni mogoče vsaj trenutno karkoli dati v stečajno maso. Sem pa v preteklosti že odplačal nekaj dolga, a so do danes obresti takšne, da je vse skupaj sedaj višje kot je bilo takrat predno sem začel odplačevati.
LP
Spoštovani,
v skladu z zakonom se postopek odpusta obveznosti izvede znotraj postopka osebnega stečaja. Iz navedenega je torej mogoče razbrati, da teh dveh predlogov ni možno vlagati hkrati, saj se postopek osebnega stečaja začne šele s samim sklepom o začetku postopka osebnega stečaja, katerega pa sodišče izda šele po prejemu samega predloga za začetek postopka osebnega stečaja.
Stečajni postopek se bo kljub vsemu začel.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
menimo, da lahko po končanem postopku osebnega stečaja, na bankah poslujete nemoteno, torej enako kot ste poslovali pred začetkom postopka osebnega stečaja.
S spoštovanjem!
Pozdrav,
resnično hvaležna bi bila za kakršno koli pomoč, oz. nasvet.
Moja zadeva je takšna…decembra 2003, sem se z bratom in z mojo mamo zapletla v spor, ki je prerasel v pretep. Dva moška, stara okrog 40 let, sta nas pred enim od mariborskih lokalov napadla, najprej z besedami, nato pa še verbalno. Jaz sem branila sebe in pred napadom obvarovala še svojo mamo in tako fizično ranila enega od teh dveh moških. V napadu sem bila poškodovana tudi sama (presekana ustnica, ter nekaj modric po zgornjem delu noge), za kar pa žal nisem obiskala zdravnika. Moški, ki sem ga med samoobrambo poškodovala je k zdravniku seveda šel, ter na podlagi tega, proti meni in moji mami vložil tožbo. Tožbo je seveda dobil, ker sva z mamo imeli neverjetno nesposobnega brezplačnega odvetnika, ki pa ne samo, da naju na obravnavi ni zagovarjal, med obravnavo je bil popolnoma tiho. Sodba je leta 2009 postala pravnomočna in ta moški, je bil upravičen do 11.000€ odškodnine z moje strani. No, ker sem brezposelna in mati samohranilka, mu tega denarja seveda nikakor ne morem izplačat. Naj poudarim, dne ko se je vsa drama odvijala, sem bila stara 14 let.
Kako je mogoče, da 14-letnici naložijo tolikšno plačilo odškodnine?
Je pravno gledano sploh mogoče, da 14-letnica denarno odgovarja za dejanja, ki jih je naredila v samoobrambi?
Vrhunec vsega sem doživela danes, ko v trgovini nisem mogla plačati nakupljenega in niti dvigniti gotovine na bankomatu. S pet let starim sinom živiva od denarne socialne pomoči in že tako ne zmoreva plačevati vseh računov….grozaa, kaj vse se v tej državi dovoli.
Ker z mamo nimava pravnega znanja in sploh ne veva kako se zagovarjat, me zanimajo vsi načini, na katere bi se lahko rešila tega finančnega brezna??
Je možno na kakršen koli način izpodbijat to sodbo, se rešit plačila tega denarja?
Iskreno prosim za pomoč!
Hvala!
Spoštovani!
Leta 2012 sem šla v osebni stečaj.Ko se se prijavila na zavodu za zaposlovanje ,so mi odgovorili,da mi
ne pripada nobena denarna pomoč,ne socialna pomoč,ker pred stečajem nisem plačevala zadnjih devet mesecev socialnih prispevkov kot nosilec s.p.
Službe ne dobim ker sem že starejša(50 let),denarne podpore nimam vse do danes,zato se zelo težko preživljam,ne morem plačevati tudi dodatnega zavarovanja,ne rednega zavarovanja,zato nisem zavarovana.
Prosim če mi poveste ali mi res ne pripada nič,saj sem pred stečajem redno plačevala davke in prispevke 30 let.
Vprašala bi ,če imam mogoče kakšno možnost da dam vlogo za upokojitev,.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
Denarno nadomestilo lahko pridobite, če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti.
Pravica do predčasne pokojnine je odvisna od dopolnitve določene starosti in pokojninske dobe. Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do te pokojnine morata biti hkrati izpolnjena oba pogoja, ki se v prehodnem obdobju razlikujeta glede na spol zavarovanca.
Ženska izpolni pogoje, če je dopolnila:
starost 58 let in 4 mesece ter 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe. Upoštevati je možno še določenja znižanja starosti npr. zaradi skrboi za otroke, vstop v zavarovalno dobo pred 18. letom.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!!
Sem samostojni podjetnik. Pred leti sem bil porok ženi za posojilo.Ker je šla žena v osebni stečaj sem
sedaj dolg od nje dobil jaz,kar nisem predvidel.Zablokirali so mi vsa sredstva.Ker je znesek prevelik,ne morem plačati vsega dolga ,v banki pa mi zaradi tega ker sem blokiran ne dajo kredita,da bi poplačal,pa tudi z blokiranim računom ne morem poslovati dalje.
Zanima me,če lahko poleg s.p. odprem še d.o.o.in poslujem dalje preko d.o.o.,po določenem času poslovanja bi tudi verjetno dobil kredit,poplačal dolg ter s.p. zaprl.
hvala za odgovor
Teo
Spoštovani,
poleg s.p. lahko odprete tudi d.o.o. Omejitev odpiranja d.o.o. velja le za osebe, ki so udeležene v kapitalskih družbah z več kot 25% pri čemer kapitalske družbe nimajo poravnanih svojih obveznosti.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Sodišče mora izdati sklep, s katerim odloči o začetku stečajnega postopka, v treh delovnih dneh. Seveda ob predpostavki, da je plačan predujem oziroma, da je odobrena brezplačana pravna pomoč v obliki oprostitve plačila predujma.
S spoštovanjem!
Dober dan.
Zanima me ali se mi izplača oddati vlogo za osebni stečaj, ker sem brezposelna in nimam nobengea premoženja. Vlogo za bpp sem oddala in dobila negativni odgovor, vendar si bom predujem za osebni stečaj sposodila pri hčeri in me zanima koliko znaša osebni stečaj. Pred dvema letoma sem dobila dediščino po očetu, vendar sem se ji odpovedala v korist hčeri, zanima me ali to vseeno spada v stečajno maso.
Hvala za odgovor.
LP
Spoštovani,
obstaja možnost, da bodo upniki navedeno izpodbijali. Izpodbijajo lahko vsa dejanja, katerih posledica
je bilo zmanjšanje vašega premoženja, ob predpostavki, da je oseba v korist katere ste dejanje opravili vedela za vašo insolventnost.
Izpodbijajo lahko vsa teka dejanja, ki so bila opravljena v roku zadnjih 36 mesecev pred uvedbo stečajnega postopka.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Prejel sem sklep o začetku osebnega stečaja.
V predlogu za začetek osebnega stečaja sem navedel tudi, da predlagam/prosim za odpust obveznosti in pa da predlagam preizkusno dobo 3 let.
Ali bi moral to vložiti kasneje, sedaj ko sem že prejel sklep o začetku osebnega stečaja? Ali bodo upoštevali, da sem to navedel že v predlogu za začetek?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.