Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Osebni podatki kandidatov za zaposlitev

Osebni podatki kandidatov za zaposlitev

Spoštovani,

zanima me, če ima delodajalec v fazi izbiranja kandidatov za razpisano delovno mesto od prijavljenih zahtevati EMŠO in davčno številko?
Hvaležna bom za odgovor in tudi razne izkušnje iskalcev zaposlitve.

Lep dan vam želim.

Alenka

Eno razlago sem našla: https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/iskalnik-po-odlocbah-in-mnenjih/odlocbe-in-mnenja-varstvo-osebnih-podatkov/?tx_jzvopdecisions_pi1%5BshowUid%5D=2184&cHash=f68c08663a725da48315594a2e728223.

Težko rečem, če lahko delodajalec zahteva oba podatka. Rekel bi, da več kot zadostuje samo eden in da lahko delodajalec zbira tiste podatke, ki so nujni v povezavi z delovnim mestom. Pravzaprav delodajalec pri kandidatih niti ne rabi ne ene ne druge številke. To rabi šele potem, če se kandidata zaposli, za potrebe plačevanja prispevkov in prijave v obvezna zdravstvena zavarovanja.

Ampak, treba je biti praktičen. Prvič, s tema dvema številkama si delodajalec nima kaj pomagati, tako da ni bojazni, če jih dobi. In drugič, če jih ne bi dala, verjetno ne bi prišla v ožji krog kandidatov.

Lahko pa delodajalca naknadno na zadevo opozoriš, ali pa ga prijaviš na inšpekcijo.

Hvala :-). Vseeno razmišljam, da teh podatkov ne bi dala. Če me bodo samo zato izločili iz izbire za ožji krog, najbrž tudi ne bo hudega, konec koncev nisem brez službe in si lažje privoščim tveganje. So tudi druga vprašanja zelo neprijetna, tako da se človek hitro kar sam izloči. Načeloma bi šlo tudi pri teh podatkih lahko tudi za testiranje.
Veliko je najbrž odvisno tudi od delovnega mesta za katerega kandidiraš. Če recimo delaš z zaupnimi podatki oz. imaš do njih dostop, moraš biti tudi s svojimi bolj previden in tako dokazati, da se zavedaš pomembnosti varovanja podatkov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close