orehove, rožičeve ali amkove potičke
Pozdravček!!
Po dolgem premoru se spet oglašam in sicer kar z vprašanjem. Ali ima mogoče katera recept za potičke kakršne lahko kupiš v trgovini. Ene so orehove ali makove ali rožičeve. So pa pakirane po eno in sicer malo večje ali pa manjše pa po več komadov skupaj. Jaz jih kupujem od dolenjski pekarn ali pa savinjske pekarne. naša Lana jih ima zelo rada, zato bi rada to stvar sprobala tudi doma. Na nekaterih primerkih v trgovinah piše tudi mešani štrukeljci!!
Hvala za pomoč in lepo noč!!!
Hej,Nani!
Mislis take strukeljce?
Jaz jih delam po tem receptu;nadevi so lahko razlicni.
3/4 kg presejane psenicne moke(lahko tudi inegralna),3 dl mleka, 2 rumenjaka, 2 jajcki, dag sladkorja, limonina lupinica, 6 dag surovega masla, sol 3 dag kvasa in mascoba za pekac(ali peki papir)
Nadev: 15 dag surovega masla, 20 dag sladkorja, cimet, 1/4 l kisle smetane
Raztepeno jajce za mazanje(ali ga odvzames od testa)
Moko presejemo v skledo in jo postavimo na toplo.
V kotlicku stepamo mleko z jajcki,rumenjakoma,soljo,sladkorjem in limonino lupinico na toplem tako dolgo,da je tekocina mlacna.Zdrobimo kvas,pridenemo za nozevo konico sladkorja,nekaj zlic mlacnega mleka in toliko moke,da je zmes precej gosta.
Iz pripravljene mlacne tekocine, vzhajanega kvasa,raztoplenega masla in moke zamesimo gladko testo(naj dela mehurcke in se loci od sklede-lahko v multipraktiku in se malo z obdelas z rokami). Naj bo voljno.
Testo vzhajamo in ga razvaljamo in namazemo z nadevom.Zavitega z lesenim nozem prerezemo na enakomerne strukeljcke in v pekac z njimi.
Da se ne sprimejo med seboj, jih ob straneh premazemo s stoplenim maslom.
Ko so ponovno vzhajani,jih premazemo z raztepenim jajckom in jih pecemo pri srednji temperaturi- kot potico. Pecene lahko potresemo s sladkorjem.
Nadev: Maslo s sladkorjem penasto umesamo in mu pridenemo se kislo smetano. S tem namazemo in po vrhu se rozicevo moko,ali zmleti mak ali orehe.
Lahko to umesas ze v zmes masla,smetane in sladkorja.
Mak bi malo pokuhala na mleku.
Smetana je kar potrebna,ker so zlasti rozici zelo suhi.
Sicer mislim,da je vsako boljse testo dobro za te strukeljce .Ti sicer govoris o potickah;ne poznam artikla.
To je ena od moznosti, verjetno bos se kaj dobila. Lp
Jaz delam štrukeljce popolnoma enakokot potice.
Ko pride pa na vrsto oblikovanje:
če želim manjše, zvaljam testo bolj na dolgo in 3-4 xzavijem, da ni predebelo, nato
“klobaso” razrežem z zgornjim, topim delom noža. Se šrukeljc nekako bolj “zapre”, ampak še zmeraj ne do konca.
Pečem jih kakih 20-25 minut, zadnjih 5 minut vzamem iz pekača in premažem z maslom!
mmmmmmmnajm
Pozdravček!!
babi ja štrukeljce, štrukeljce. Jaz sem zadevo mal poenostavila. Jutri jih bom naredila po tvojem receptu in upam, da bodo ratali. Ali jih ti delaš še s kakšnim drugim nadevom razen s tem kot bsi napisala . Jaz bi naredila rožičeve in lešnikove. Bom naredila nadev kot za potico. Upam da mi rata. končni rezultat napišem. Hvala obema.
LP;Nani
Hej,Nani!
Vnuk ima zelo rad cimet;zanj naredim z zgornjim nadevom (nic rozicev ali
oresckov) in zamesam veliko cimeta. Dobro je tudi z rozinami,kandiranim sadjem,tudi koscki cokolade. Tako lahko delam tudi s pehtranom. Pomembno je, da nadev ni presuh.
V soli so bili otroci vsi srecni, ko smo za malico iz pekarne dobili te sveze,se mlacne roziceve strukeljcke.Bili so kar veliki, da marsikateri prvosolcek ni uspel pojesti celega.Brez skrbi, smo odrezali in so ta dodatek drugi veselo pojedli:))
Kot je povedala Q , je vsako testo za potico primerno za te strukeljcke.
Jaz imam pac tudi ta recept in delam po njem.Ker je v nadevu tudi kisla smetana, so pod naslovom Smetanovi strukeljcki.
Mislim,da bi bilo v redu tudi z jajckom v nadevu.Ker so jajcka ze v testu,delam pac po originalnem receptu.
Zelim ti uspesno peko Babi
Forum je zaprt za komentiranje.