Najdi forum

orade

Kako jih pripravit, da bodo čim bolj okusne?

Žar.

NA žaru so najboljše, vendar moraš zati delati z žarom. NAjprej jih očistiš na vsaki strani zarežež po dolžini nekaj centimetrov, in zmariniraš, žajbelj, sol olivno olje. Pustiš ene pol ure, potem pa močno zakuriš in nikar oglja, če imaš drva iz trte, je to najbolje, veliko žerjavice in mora biti močna, daš na žar in obrneš samo dvakrat najprej ena stran, potem še druga, speči se mora hitro in na vročini. Ko izstopijo oči, potem je dobra.

pa veliko tržaške omake in to je to. Ni je boljše kot iz žara na drva.

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

To tudi mene zanima. Zelo jih imam rada. Pravzaprav cela družina. Jaz jih naredim zaenkrat takole: kupimo na tržnici že očiščene, nato jih sperem pod tekočo vodo, dobro osušim s papirnato brisačo. Nato v pekač nasujem sol (najraje imam Piransko) kar na debelo in na to položim ribe. Malo jih naoljim, res malo, morda v notranjost še malo soli in kakšno začimbo in v pečico na 180°do 200°. Evo, to je edino kar premore moje znanje.

Čakam odgovore.

Dober tek.

P

Ja, primož, hvala, tole bomo probali takoj ko se vreme izboljša. :)))

še ena**, koliko časa jih pa pečeš v pečici?

Za pozimi ko ravno ne greš kurit žara (se strinjam da so tam najboljše) pa jih mi pečemo na pica ponvi. Orado očistiš, osušiš in nasoliš. Lahko jo pomokaš v beli ali koruzni moki, a meni so boljše brez. Potem daš mal olivca v pica ponev pa gor orado (če je velika lahko zarežeš) potem pa pečeš. Moj si da v en kozarček mal olivca in potem z rožmarinom maže olje po oradi.

Jaz res nisem nek ekspert. Gledam po občutku kaj se dogaja z ribicami. Če so velike kar tam nekje 40 min, če so pa bolj drobne pa dobrih 30. Odvisno tudi od pečice. Bi morala poiskati kak recept za orado ali brancina na soli.

kako jih pa pri vas pripravljate?

P

Mmmmmm….. to mora biti tudi okusno.

P

Ubistvu če nisi zihr a je pečena al ni, jo le mal prerežeš pod glavo da prideš do kosti…. zarežeš kakšen cm ali dva proti repu… tam se najkasneje speče in če je tak spečena pol je zihr cela pečena.

Dalmatinci ribo natrejo s soljo, olivnim oljem in svežim rožmarinom-ne preveč rožmarina, ker ima močan okus. Potem pa kot pravi Primož-ful vroč žar in to je to. Pa nikar okusa prikrivat s česnom. Dalmatinci ga k morskim ribam ne ponujajo, saj se potem okusi samo česen, riba pa ne. No, jaz jih tudi delam takole in so meeeega.

Če ni prilike za žar, potem jih jaz naredim v pečici takole:

Očiščene in osušene nasolim in naoljim ter jih položim na peki papir v pekaču. Potem zmešam petršilj, rožmarin, na rezine zrezano limono, ol. olje, česen in malo soli in to mešanico razdelim v notranjost rib.

Pečem cca 30 min na 230°C. Ko so pečene, nadev odsranim in po ribi stisnem “pečene” limone. Zraven pa sveže pečen domač kruh, kakšna solatka in dober vinček.

Nam je noro dobro.

jaz imam najraje kar tako, brez vsega (mogoče malo soli ali pa še to ne) in pečene v ponvi do hrustljave skorje…nič ne kompliciram in tako mi je najbolj okusna 🙂

Operem, osušim , solim, v notranjost orade dam 2 stroka česna, v pekač pek papir (zaradi čiščenja), malo olja in pokrijem z alu folijo, pečem 25min na 180 C, potem pa še 10 min brez folije s prižganim žarom.
Zadnjič sem poslušala na radiu, da je bistvo, da je riba suha, da koža ne odstopi in da se riba obrne samo enkrat na žaru.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close