Najdi forum

orada

Živjo,

zanima me, na kakšen način naj danes pripravim orado, veliko sem že gledala po forumu in drugje po internetu, vendar so recepti povečini zelo komplicirani. Rada bi jo pripravila na zelo enostaven način, najbolje v pečici ali alu foliji, zanima pa me, kakšne začimbe naj uprabim, itd.

Hvala!

Nisem strokovnjak za ribe, se pa spomnim nasveta iz foruma, da je orada tako nežna riba, da kar čimmanj začimb. LP Tora

orado ocisti,operi in zbrisi s papirnatimi serveti. posoli ,pokapljaj z limono/znotraj/. zunaj jo lahko na tanko premazes z olivnim oljem. na zaru se pece cca 10 min na eni strai-odvisno od velikosti. pri nas na trznici imajo ponavadi le gojene orade /isto velja za brancine/. pravo je tesko dobiti!
ko je pecena jo lahko polivas z omako iz cesna petrsilja in olivnega olja. lp petra

Meni pa je všeč pripravljena na sledeči način…..

V pekač dam malo olivnega in malo navadnega olja. Orado malo pokapljam z limoninim sokom in posolim v trebuhu, kamor dam še strok česna in vejico petršilja. Položim jo na sredino pekača, okoli ribe pa dam naslednje:

– Bučke ali melancane na koščke narezane ( malo večje koščke)

– mali paradižniki (češnjevec), razrežem na polovico (lahko tudi navadni
paradižnik, razrezan na 4 dele)

– cca 10 oliv

Vse skupaj malo pomešam, začinim še z soljo, malo rožmarina, prilijem malo šeflico goveje juhe ( ni nujno), ter 1 dcl belega suhega vina.
Pečem v pečici do 40 minut ( odvisno od velikosti ribe).
Meni je zelo všeč in je malo drugače od klasičnega krompirja v pečici z ribo.

Pa dober tek
Karlita

Zahvaljujem se vsem za odgovor, sliši se zelo slastno.

Hej,jaz se ravnam po tem,da bela riba res ne rabi mocnih zelisc,zato notranjosr ribe natrem z mesanico sesekljanega pehtrana, zmletega semena sladkega janeza,malo belega popra,in malo limone.Na obeh straneh hrbta naredim majhno zarezico in dam malo tega tudi tja.
Pecem v pekacu,kamor sem dala olivno olje in malo vina v vroci pecici priblizno pol ure.Ko se na spodnjem delu napravi skorjica(priblizno po cetrt ure),jo obrnem in pecem se na drugi strani.malo jo tudi polivam s sokom,ki se je medtem nabral. Ce ti je ljubsi cesen in petersilj,daj pa to.

Vcasih pa naredim v posodi na plosci :narezem dva manjsa pora na kolobarcke in 1 ali 2 korencka in petersilja.Polovico tega dam na z oljem namazano dno,posolim in popopram z belim poprom, potem polozim ribo(pripravljeno kot v prvem r.) in po njej se ostalo,spet malo posolim in popopram.Polijem z olivnim oljem in malo suhega belega vina.Pecem pocasi na zmerni toploti.Iz pora nastane dobra omakca.

1 in 1/2 kg tezka riba zadostuje za 4 osebe.
Lep pozdrav Babi

hvala, babi.

mislim, da bom nekako združila vse recepte, ki ste mi jih predlagle in mislim, da bo super. aja, česna in peteršilja pa raje ne bom uporabila, ker bi s tem prekrila nežen okus orade.

Smo danes sprobali orado na tvoj način je super. Jaz sem dodala tako bučke kot malancane in je za prste polizat.
Zanima pa me nekaj: ali bučke in malancane kaj prej nasoliš? Se mi zdi, da so kar nekaj svoje vode spustili in je bilo potem za vzorec preveč tekočine. Pa kakšne olive uporabiš?

Lp Tadeja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close