Orada
Riba v soli:
Ribo položiš na pekaš in dodaš začimbe (recimo timijan, al pa kej druzga, kar se poda k ribam) in čez vse skupaj potreseš sol. Soli mora bit tolk, da čist prekrije ribo (1-2 Kg, odvisno od veličine rib). To daš v pečico in pečeš (sem pozabla kolk časa). Sol na vročini otrdi in se moraš kar potruditi, da razbiješ plast soli, ko je pečeno. To je to. Je pa res, da ribina koža kar precej slana, medtem ko meso ni slano.
Res zelo dobra je riba s koromačem:
Ribo očistiš, odstraniš luske in drobovje in ji v trebuh nabasaš koromač (lahko tudi peteršilj ali kako mešanico zelišč).
Grobo morsko(!) sol v skledi zmešaš kar z rokami z dvemi razžvrkljanimi beljaki in položiš del te soli na dno pekača, na sol koromač, nato ribo, na ribo spet zelišča in vse skupaj spet pokriješ s soljo. Ker so zelišča okrog ribe, koža ne pride tako zelo slana, ampak še posebej okusna. S soljo mora biti pokrita z vseh strani in približno 2-3 cm na debelo. Ker je v soli beljak, se zelo lepo drži skupaj in ne razpada.
Če pečeš dve ribi, daš seveda vsako v svojo sol. Daš lahko kar v neogreto pečico in nastaviš na približno 175-180 stopinj. Temperature ne moreš točno določiti, odvisno kakšno ribo pečeš, koliko je težka…. Pečeš pa vsaj 2 uri. Ko se ohladi jo postrežeš kar v pekaču in pred gosti razbiješ sol s kakšnim malim kladivcem- zagotovljeno občudovanje!
V soli je še skoraj boljši brancin od orade, ker je le ta precej nežna.
Kot prilogo ponudi na pari kuhane divje šparglje ali mariniran koromač.
(gomolje koromača narežeš na četrtine, skuhaš al dente in mariniraš čez noč v olivnem olju, kisu, par vejic peteršilja, malo posoliš in popraš, ko postrežeš z ribo pa marinado odcediš).
Dober tek!
Meri,pozdravljena! To je super recept in verjetno riba super dobra.Mene so v Genovi naucili,da bela riba ne rabi cesna in petersilja (kot radi postrezejo v nasih gostilnah,ker je prenezna.Tam v trebuh nameljejo semena koromaca,so okrogla in velika kot poper.Nabavim jih v Italiji,ker jih pri nas ne dobim.Tudi pehtran nasekljajo in ga dajo v trebuh.V Franciji in Italiji uporabljajo pehtran bolj za ribje in mesne jedi in pehtranov kis.Cudili so se mi,da ga pri nas v glavnem za sladice.Tale priloga s kuhanim koromacem(saj mislis finochio),,je imenitna.Ribe jemo pogosto,toda se nikoli nisem spekla v soli,ker me je bilo strah.V soboto bom poskusila svezo skarpeno.Imamo jo zelo radi.Mislis,da lahko?
Kaj pa Pepo,kako je on spekel svojo orado?
Havala za odgovor in lep dan babi
Koromac dobite v vsaki boljsi zelenjavni trgovini ali marketu.
Izgled:svetlo zelen gomolj sestavljen iz mesnatih listov in na vrhu ima stebelce okosmateno s tankimi gostimi laski.Dober je tudi surov na tanko narezan(kot cebula) v solati s fizolom ali krompirjem.Debelejse zunanje liste skuham,notranje narezem za solato.Imeniten je tudi divji,sedaj ga je povsod dovolj,podoben nasemu koromacku.Sedaj je se majhen,kasneje naredi lepe rumene cvetove v kobulih,se kasneje semena.Vse nabiram.Posuseni cvetovi so imenitni na prezganki in v golazu.To me je naucila moja nonica.Jaz ga dodam vedno,ko kuham fizol.Pravilo nasih babic proti napenjanju. Lep pozdrav vsem babi s Primorske.
Lepo pozdravljeni!
Pod koromač sem res mislila finocchio. To se dobi v vsakem Mercatorju ali drugi trgovini v oddelku s svežo zelenjavo, zdaj ne vem ali piše koromač ali mogoče sladki janež. Ko sem prej omenjala koromač v marinadi (gomolji), sem pozabila napisati, da lahko namesto kisa uporabimo belo vino (če daš rdeče, dobi koromač malo barve).
Koromač-zelišče za obložit in napolnit ribo sem pa mislila divji-domači koromač. Tega v trgovini ne prodajajo, mogoče na tržnici, ne bi vedela, mi ga gojimo doma. Listki so zelo tanki in gosto posejani po steblih. Sedaj je ravno začel odganjati v bolj zavetnih legah. Včeraj sem ga prvič nabrala in naredila grahov golaž s koščki pršuta in listki koromača. To je res ena čudovita kombinacija!
Posušeni cvetovi res odlično pašajo k prežganki kot tudi v frtaljo.
Babi, škarpena v soli je baje odlična, sama pa je nisem še nikoli pripravila. Predlagam ti,da jo pustiš al naturale, se pravi, da ji ne dodajaš nobenih začimb ali zelišč. Tako riba ohrani svoj okus po morju in prav nič po ‘ribi’. Ker pa pišeš, da uporabljaš koromačeva semena, bi ti predlagala, da nadrobiš (ne zmelješ) kar precej (2 pesti) semen in jih zamešaš v sol preden ribo z njo obložiš. Tako bo riba samo rahlo dišala po koromaču, ne bo pa imela okusa po njemu.
Nikakor pa ribi dodajati česna, to so ti prav svetovali v Italiji.
Ko jo očistiš soli, poskusi kožo, ali je preveč slana. Če je, jo odstrani preden jo ponudiš. Obvezno pa moraš na očiščeno ribo na koncu pokapljati malo deviškega olivnega olja, domačega istrskega seveda.
Še en namig za vse tiste, ki boste delali ribo v soli: iz par plasti alufolije oblikujte
nekakšno gnezdo in sol in ribo dajte v to folijo in vse to v pekač. Folije naj ostaja kar precej čez rob.Ko je pečeno, vzemite ribo skupaj s folijo iz pekača in postrežite na lepšem pladnju ali krožniku. Seveda bo treba sol razbijati, ampak prav to bo najbolj zanimivo. Še enkrat: ne pozabite olivnega olja!
Vsem skupaj dober tek.
LP, Meri
Meri,hej,oprosti,da spet motim.Tudi meni poganja divji koromac v sadovnjaku in divja rukula,ki je zelo dobra.Imam pa prosnjo.Ursa sprasuje pod Ribje jedi navodila za brodet.Ker vidim,da si pravi mojster za ribje specialitete,te prosim,ce nam lahko ti napises pod tisto temo.Sama delam veckrat brodet,tudi s sipami,vedno sem malo v dilemi,ker je kar nekaj receptov.Dalmatinci ribe najprej mao pokuhajo in s tisto vodo zalivajo.Eni ribe popecejo in ….Tudi glede rib za brodet se najraje posvetujem s prodajalcem v ribarnici.On mi da ,kar misli da bo dobro.Vem,da je vmes tudi ena zelo grda riba.Vcasih kupim ugorja,skarpeno,pa kaksno sipo…
Ce sam zase kuhas,,je eno,ce pa dajes navodila,,je drugo.Nam bos napisala,lepo prosim.Z brodetom je vedno polenta in sicer zakuham vanjo tudi malo sredozemskih disavnic.V Angliji je pravi boom za polento.Kupila sem jo v prekrasni
embalazi ,20 dag: Temnosiva skatlica iz zametnega papirja z napisom z zlatimi crkami POLENTA ITALIANA. Kar obnemis,kaj vse naredijo za promocijo izdelka!
Upam,da bos tako zlata in nam svetovala.Lp babi
Forum je zaprt za komentiranje.