Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Opravljanje varstva pri delu?

Opravljanje varstva pri delu?

Pozdravljeni,

nevem če je tole čisto pravi del foruma, pa vseeno bom vprašal.

Na delovnem mestu sem utrpel hudo poškodbo očesa, sem na bolniški in bom zelo verjetno še lep čas.
Delodajalec pa želi da grem v najkrajšem možnem času opravljati izpit iz varstva pri delu, kolikor vem tega nisem dolžan storiti saj sem na bolniški. Poleg tega se bojim raznih umazanih igric, ker kolikor mi je znano moje varstvo pri delu v času moje poškodbe ni bilo veljavno, poleg tega nisem imel na izbiro za uporabo nobenih zaščitnih sredstev.

Nevem zakaj bi sedaj jaz moral opravljati ta izpit, sicer mi ni problem, se pa bojim raznih teh umazanih iger…

Prosim za nasvet. Hvala.

Spoštovani!

V skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja morata osebni zdravnik ali imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija zavarovancu dati navodila o ravnanju v času zadržanosti od dela (režim življenja, strogo ležanje, počitek, sprehodi…). V času zadržanosti od dela zaradi bolezni, poškodbe ali nege mora zavarovanec, ki se zdravi doma v času takšne zadržanosti biti na svojem domu. Odsotnost z doma je možna ob odhodu na zdravniški pregled, terapijo oziroma v primerih, ko odsotnost ne vpliva negativno na potek zdravljenja oziroma, če zdravnik ali imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija to odredita ali dovolita. Za odhod izven kraja bivanja je vedno potrebna odobritev osebnega zdravnika. V primerih kršenja navodil mora imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija pozvati zavarovano osebo na sejo senata in ugotoviti ali so še podani razlogi za začasno nezmožnost za delo.
V skladu z navedenim, menimo, da izpita niste dolžni opravljati. Kolikor bi želeli izpit iz varstva pri delu opravljati, morate pridobiti dovoljenje vsaj osebnega zdravnika, saj lahko kontrole v času bolniškega staleža opravlja tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje in ne le delodajalec. Predlagamo, da naj vam osebni zdravnik napiše nekakšno potrdilo v katerem naj zapiše, da izpita niste sposobni opraviti. Za podrobnejši in natančnejši odgovor pa kontaktirajte inšpektorat za delo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close