Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti oporoka in dedovanje

oporoka in dedovanje

Spoštovani,

pokojni oče je napisal oporoko, v kateri je celotno premoženje zapustil svoji ženi t.j. moji materi,
po njeni smrti pa svojim trem otrokom. Z oporoko se vsi dediči strinjamo.
Zanima me ali lahko mati napiše svojo oporoko ali pa naredi darilne pogodbe in razdeli premoženje nesorazmerno svojim trem hčerkam.
Ali se upošteva oporoka mojega pokojnega očeta?
Ali se po materini smrti razdeli premoženje na tretjine ali se deli premoženje po mamini oporoki?
Kaj se zgodi če eden od otrok zahteva nujni delež in kolikšen je ta delež.

Hvala za odgovore in lep pozdrav

Spoštovani!
Vaš oče v oporoki ne more določati komu bo pripadlo premoženje po smrti vaše mame. Takšna določba je nična in se ne more uporabiti. Lahko le zapiše, da v primeru, da ona umre pred njim, svoje premoženje zapušča svojim otrokom.
Mati lahko zapiše svojo oporoko. Lahko sestavi tudi darilne pogodbe, vendar menimo, da je bolj primerna oporoka. Tudi tam lahko namreč nesorazmerno razdeli premoženje.
Kolikor bo vaša mati sestavila oporoko, se bo premoženje delilo v skladu z oporoko.
Kot že rečeno, pa vaš oče v oporoki ne more določati, kdo bo dedoval po vaši mami.
V primeru, da nekdo od otrok zahteva nujni delež, ki je z oporočnimi razpolaganji prikrajšan, se oporočna razpolaganja zmanjšajo, kolikor je treba, da se dopolni nujni delež. Nujni delež potomca pa znaša polovico deleža, ki bi mu pripadal po zakonu.
S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close