Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti opomin za dolg skoraj leto po smrti?

opomin za dolg skoraj leto po smrti?

Spoštovani,
sem dedič polovice zapuščine po moji mami. V zapuščino spada ena pokojnina (589€) in terjatev iz police življenjskega zavar., za znesek še ne vem.
Včeraj sem na moj naslov (mati ni nikoli živela pri meni in ni bila nikoli prijavljena na mojem naslovu) dobila pošto, namenjeno njej, da je dolžna 141€ nekemu podjetju. Mati je umrla avgusta lani, sklep o dedovanju je pravnomočen. Zavedam se, da sem do višine dedovanega odgovorna za dolgove. Zanima pa me, ali lahko opomin zavrnem, saj se upnik ni niti priglasil na zapuščinsko. Ali upniki kljub temu, da se niso priglasili na zapuščinsko, lahko zahtevajo od mene poplačilo dolgov? ali bi bilo dobro, da upnika, ki je poslal opomin, obvestim, da to ni materin naslov in da je umrla pred več kot pol leta? Ali naj enostavno čakam, kaj bo?
Hvala za odgovore, lepo vas pozdravljam

Spoštovani!

S smrtjo dolžnika preneha obveznost samo, če je nastala glede na osebne ali glede na osebne sposobnosti dolžnika, kar pa v vašem primeru ne moremo trditi. Pri tem je vseeno ali je upnik terjatev v zapuščinskem postopku prijavil ali ne.
Vseeno predlagamo, da se pozanimate za kakšno terjatev gre (zaradi morebitnega zastaranja) in podjetju pojasnite, da je dolžnica umrla.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close