Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Opica kot ljubljencek

Opica kot ljubljencek

Za “pasja prehrana”

4. člen
(opice)

(1) Promet in trgovanje z opicami (simiae in prosimiae) sta dovoljena le z živalmi, ki jih odpošilja ali prejema ustanova, inštitut ali center, odobren v skladu s tem pravilnikom, ob pogoju, da živali spremlja veterinarsko spričevalo, ki ustreza vzorcu iz Priloge E Direktive 92/65/EGS in ga izda uradni veterinar.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek direktor pristojnega območnega urada Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljnjem besedilu: OU Uprave) z odločbo v upravnem postopku na podlagi vloge odobrene ustanove, inštituta ali središča dovoli pridobitev opic, ki so last fizične ali pravne osebe, če so bile te opice pridobljene v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo prosto živečih živalskih vrst v Republiki Sloveniji.

Prvi odstavek pove, da so pri nas lahko opice le v ustanovi, inštitutu ali centru, odobreni(nem) v skladu s tem pravilnikom.
Definicija iz pravilnika: »ustanova, inštitut ali center je vsak stalen, geografsko zaokrožen subjekt, v katerem se goji ali vzreja ena ali več vrst živali za komercialne ali nekomercialne namene in izključno za enega ali več naslednjih namenov:
– razkazovanje živali in izobraževanje javnosti,
– ohranitev vrste,
– bazične ali aplikativne znanstvene raziskave ali rejo živali za namen takih raziskav;«

To pomeni, da jih fizične osebe ne smejo več imeti.

Drugi odstavek pa pove, da lahko te ustanove itd. pridobijo opice, ki so last fizičnih oseb v skladu z omenjenimi postopki. Tu so mišljene fizične osebe, ki so imele te živali pred uveljavitvijo tega pravilnika.

Seznam odobrenih ustanov itd. najdeš tukaj:
http://www.uvhvvr.gov.si/si/registri_obrazci_in_spletne_aplikacije/zdravje_zivali/seznam_obratov_na_podrocju_zdravja_zivali/
http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhvvr.gov.si/pageuploads/REGISTRI_IN_OBRAZCI/Zdravje_zivali/2014/2014_junij/seznamustanove__instituti_in_sredisca_9_7_2014.pdf

Govora je o tem: http://www.opice.si/licence/

Govora je o tem, seveda. Pa tudi, da poleg te licence potrebuje še veterinarsko odobritev,
Te pa žal nima.
Po veterinarski zakonodaji pač fizična oseba ne sme imeti doma opice kot hišnega ljubljenčka.

Prvič, to ni edini pravilnik in drugič, o tem, kdaj je omenjeni rejec posedoval prve opice, ne vemo. Povsem možno je, da jih je posedoval pred uveljavitvijo pravilnikom (ker ravno to omenjaš, ti repliciram).

Sem ti pa napisala, in ja, to velja: kot hišne ljubljenčke lahko ima opice. Obrazložitve ti pa ne bom ponavljala, ker sem ti dosti napisala.
Sicer pa: zakaj še nisi prijavil gospoda? Še vedno čakam na odgovor veterinarske inšpekcije na tvojo prijavo, da ima rejec nezakonito gojišče opic po veterinarskih predpisih; in možne zaplombe živali. No, kaj še čakaš, daj prijavi ga.

V bistvu bi bilo zanimivo vedet, kako je potem s prodajo mladičev…

Po veterinarski zakonodaji opice kot hišni ljubljenčki niso dovoljeni.
Več krat sem povedal, da je treba izpolniti obe zakonodaji, veterinarsko in okoljsko.
Če en del ni izpolnjen, kar s strani veterine ni, to pomeni, da kljub dovoljenju okolja NE sme imeti doma take živali. Govori se o času, od katerega dalje velja omenjeni pravilnik.

Ja, prav ta pravilnik prevlada nad ostalimi, ker prepoveduje uvoz, promet… z opicami. To pa pomeni vse, tudi promet v Sloveniji, kamor lahko štejemo tudi prodajo.
Omenjeni gospod bi torej živali lahko prodal samo odobreni ustanovi, ne pa fiziči osebi.

Prijave in ukrepanje inšpekcije pa ni stvar tega foruma.

Aha, zdaj pa je forum kriv in odgovoren za druge. Kaj si ti moderator foruma? Pa saj tudi če bi bil. Če si seznanjen z zakonodajo in misliš, da gospod, ki je sam sebe izpostavil javno, krši zakonodajo; potem ga lepo prijavi kot fizična oseba kar tudi si. A me boš zdaj želel prepričati, da si robot brez osebnosti in možnosti podati prijavo? No, temu pa jaz rečem izgovor. Torej TI osebno podaj prijavo, če si prepričan, da gospod krši zakonodajo. S tem forum res nima nič. To je tako kot da bi jaz rekla, da ni stvar foruma, če vidim ali izvem, da je nekdo kazensko odgovoren, in ga ne bom prijavila, ker smo na forumu. Pa še podatke in dokaze imaš.

Yo, to glede mladičev bi pa mene tudi zanimalo. Čeprav je več živali kot samo opice, ki se gojijo in prodajajo kot hišne živali, pa zakon ne predvideva, od kdaj naprej se jih lahko ločuje od matere.

To je ena stvar. Druga je, da naj bi torej tudi kupci pridobili dovoljenje in izpolnjevali določene pogoje. Kaj je potem s tem?

Aha, zdaj pa je forum kriv in odgovoren za druge. Kaj si ti moderator foruma? Pa saj tudi če bi bil. Če si seznanjen z zakonodajo in misliš, da gospod, ki je sam sebe izpostavil javno, krši zakonodajo; potem ga lepo prijavi kot fizična oseba kar tudi si. A me boš zdaj želel prepričati, da si robot brez osebnosti in možnosti podati prijavo? No, temu pa jaz rečem izgovor. Torej TI osebno podaj prijavo, če si prepričan, da gospod krši zakonodajo. S tem forum res nima nič. To je tako kot da bi jaz rekla, da ni stvar foruma, če vidim ali izvem, da je nekdo kazensko odgovoren, in ga ne bom prijavila, ker smo na forumu. Pa še podatke in dokaze imaš.

Yo, to glede mladičev bi pa mene tudi zanimalo. Čeprav je več živali kot samo opice, ki se gojijo in prodajajo kot hišne živali, pa zakon ne predvideva, od kdaj naprej se jih lahko ločuje od matere.
[/quote]

kaj od pasje prehrane pa ješ, da si tako tečna?

Po veterinarski zakonodaji opice kot hišni ljubljenčki niso dovoljeni.
Več krat sem povedal, da je treba izpolniti obe zakonodaji, veterinarsko in okoljsko.
Če en del ni izpolnjen, kar s strani veterine ni, to pomeni, da kljub dovoljenju okolja NE sme imeti doma take živali. Govori se o času, od katerega dalje velja omenjeni pravilnik.

Ja, prav ta pravilnik prevlada nad ostalimi, ker prepoveduje uvoz, promet… z opicami. To pa pomeni vse, tudi promet v Sloveniji, kamor lahko štejemo tudi prodajo.
Omenjeni gospod bi torej živali lahko prodal samo odobreni ustanovi, ne pa fiziči osebi.

Prijave in ukrepanje inšpekcije pa ni stvar tega foruma.
[/

Da povem kako je zares eni pišete gluposti in gluposti imamo sami doma opice, in za vse tiste
1 opice se lahko posedujejo kot hišni ljubljenčki
Kajti tu vse je nacedeno za institute (pozor nabava in prevoz pa kaznijo)
Veterina nima nikakarše vloge če da dovoljenja ali ne veterina je samo za zdravje zivali in za prevoz odgovorna ter za kemtijse zivali za tujerodne vrste pa je odgovoresn arso, nikjer ne piše da posedovat ne smete vse kar piše nabava in prevoz je kaznjivi za posedovanje kot hišne ljubljenčke pa ni prepovedi ki imamo tudi črno na belo da so vprašali slovenske pristojne organe( evroska komisija )
Veterina ima samo prevoz in zdravje prek za eksoticne zivali drugo nič!!!
Lahko posedujete samo vzrejat ne morete ker arso ne bo dal prejoje tveganja za naravo.

Kramberger jo je imel. In tudi en znanec. Drugače pa mal si poglejte po Facebooku in Instagramu, mnogo jih ima in so prav prikupne in udomačene ena je bila razglašena za naj ljubljenčka v ZDA tako da ne govoriti na pamet in to so predvsem Kapucinke .

Ljudje morajo dojeti, da divjih živali nemoreš nikoli udomačiti in nobena divja žival ni primerna za hišnega ljubljenčka.

Opic s3 ne kupuje ker so zahtevne in drage. So pa pametne zivali marmozetke na nivoju cca 4letnika.

Tako kot se ukvarjas z opico tako bos imel. Tako kot bi imel enga trmastrga psa.

Kar pisejo tukaj gor da se jih ne da vzgojiti ni res. Je pa res da jih vecina ni za opico niti za trmastega psa!

P.s. za psa mors met cas in se z njim ukvarjat za opico enako le da je razlika v tem da je pri opici to konstanta pri psu pa ko enkrat odraste zna toliko kot je od vas pridobu!

Ne filozofirat prevec o nekih ugrizih brez veze itd. Itak pa ce bos grdo delal z zivaljo te bo vsaka napadla! Lol smehi ko berem tele komente..

Drugace pa imas kar nekaj liciranih rejcev v sloveniji z marmazetkami, poudarjam te niso ogrozene vrste! Imamo veliko vrst marmozetk ene med njimi so ogrozene a te navadne in pritlikave niso med njimi. Te se tudi pri nas vzreja.

Ne rabis posebnosti le mors dokazat da znas skrbet za opico in da ima res prostor za bivat.

Pretirano je pisanje in limanje nekih standardov o dovolenju.

Dovolenje mora imeti vzreditelj!

Lp. Pa res predno nakupujete kakrsno koli zival, vsaka zival rabi cas nego in prostor! Vsaka ne samo opica!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close