Open office
Izkušnje s čim – Linux, ali Open office..
Open office je seveda v določenem delu primerljiv z MS Office, vendar se ga moraš
seveda navaditi in si ga prilagoditi po svojih željah.
Če imaš osvnovne in ne preveč komplicirane tabele je čisto ok, ko boš pa
pričel uporabljati bolj kompleksne zadeve – boš pa najbrž tudi naletel na težave (kot povsod)..
Najbrž boste pa imeli kakšna šolanja/izobraževanja, saj ne morejo kar prinesti na mizo
novo “gajbo” in začni delat produktivno..
…. ma kakšno šolanje, tega prav gotovo ne bo, sem prepričan.
Linuxi me sploh ne motijo, so čisto OK.
Samo Openoffice se mi pa zdi, da je na ravni tam nekje še manj kot Word2000.
Najbolj me moti, ker se ni možno z miško urejat tabel in slik (npr. obrezovanje slik).
Pa tudi, če odprem Wordov file s obrezanimi slikami, so te v Openofficu neobrezane in je tako ena mala zmešnjava.
Obstja pa še možnost, da jaz tega ne znam, oz. ne najdem ukaza …
lp.
janko
OpenOffice.org v primerjavi z Microsoft Office je pogosta tema. Največkrat je problem, da se pričakuje, da sta izdelka enaka. Pa nista, ker če bi bila, potem ne bi bilo potrebe o dveh.
Ko zanemarimo “nabavno ceno” ostane maneverski prostor za realne primerjave. Vsekakor je po dosedanjih primerjavah, ki jih najdemo na spletu, OOo enostavnejši za uporabo, predvsem v delu, kjer imamo opravka s čarovniki.
Prednost MSO je njegova razširjenost in posledično boljše poznavanja. Tudi avtomatizacija opravil je v MSO načeloma lažja pri enostavnejših opravilih. Z MSO 2007 je tudi orodna vrstica postala precej bolj uporabniku prijazna z vidika vsakdanjih opravil.
Na področju urejanja besedil je zadeva takšna, da sta si izdelka dokaj izenačena. Prednost OOo je verjetno to, da se bolje odreže pri “velikih” datotekah, kjer se izkaže za bolj stabilnega od tekmeca.
Na področju preglednic je OOo malce v prednosti. Podpira marsikako uporabno reč, ki jo MSO niti v v različici 2007 ni uspel udejaniti. Predvsem je uporaba OOo Calc-a veliko bolj enostavna in po pričevanjih tudi bolj intitivna.
Na področju podatkovnih zbirk sta MS Access in OOo Base dokaj neprimerljiva, saj gre v konceptu za različni izhodiščni zamisli. Medtem ko je MS Access izredno močno orodje za delo s podatki, pričakuje tudi dobro poznavanje VBA (Visual Basic for Application). OOo Base na drugi strani že v izhodišču služi kot podaljšek, ki pisarniški zbirki omogoča povezavo s katerokoli zbirko podatkov na ravni “zajem – obdelava -prikaz”. Zato je tudi bolj enostaven za uporabo in bolj intuitiven, se pa zna zaplesti pri kompleksnejših rešitveh, če se jih lotimo na neustrezen način.
OOo prinaša s seboj še Draw za urejanje slik in Math za urejanje formul. Predvsem Draw se spogleduje z namiznim založništvom in je tudi odgovor na zgoraj izpostavljeni problem. Math pa je primerljiv z MS-ovim urejevalnikom formul.
Prednost OOo-ja je tudi uporaba ISO standardiziranega načina zapisa (Open Document Format), ki omogoča prenosljivost med programi in platformami, kakor tudi prenosljivost samega orodja. MSO žal ne spoštuje ISO in tako smo glede naših podatkov prepuščeni na milost in nemilost MS-a. Slednje se predvsem iskaže v primeru (delne) poškodbe dokumenta.
Prednost MSO je boljša podpora, ki pa je dokaj relativen pojem. Odgovorimo si namreč na vprašanje, kolikokrat smo se dejansko na MS obrnili po pomoč oz. podporo. Ne gre zanemariti tudi integracije z MS Share Poin portalom, ki omogoča dobro podlago za dokumentni sistem podjetja.
Če povzamem, je pri izbiri med MSO in OOo potrebno upoštevati predvsem sledeče:
[list]
[*] ali pri delu uporabljamo veliko dokumentov, ki vsebujejo t.i. “macro”-je
[*] ali pri delu s pisarniško zbirko veliko uporabljamo podatkovno podpte predloge za samodejno kreiranje dokumentov[/list]
Če je odgovor na zgornji vprašanji pritrdilen, potem je treba pred migracijo v eno ali drugo smer temeljito pretehtati posledice. Če jo odgovor nikalen, je povsem vseeno, s katero pisarniško zbirko se bomo lotili obeh procesov.
Za tiste, ki se zgornjih procesov (avtomatizacije pisarniškega poslovanja) ne nameravajo lotevati pa sploh priporočam OOo, saj je cenovno ugodnejši in omogoča večjo fleksibilnost pri sami izmenjavi dokumentov.
Moja izkušnja ni na tako profesionalnem nivoju, temelji le na dokaj neukih tajnicah ( odpreti zip datoteko je bil že poseben podvig) in njim podobnih šefih, kateri recimo niso nikoli spoznali možnosti, da se en dokument lahko shrani tudi v starejši različici recimo worda.
Tako sta bile dve punci – ena je imela bolj lokalne opravke, druga je dobivala dokumente od šefov. Ti šefi so pisali v novih različicah MSO in če jih je odprla z OO, je bilo marsikaj ali nedelujoče ali razmetano.
Druga punca je sama ustvarjala svoje dokumente, jih shranjevala, tiskala…
Rezultat: prva punca je zahtevala MSO, saj ji je OO povzročal preveč preglavic ravno zaradi kompatibilnosti z MSO.
Druga punca je imela neprimerno raje OO – ko se ga je enkrat malo prvivadila, se ji je zdel neprimerno boljši.
Podpora – za OO je že precej časa na uporabo možnost http://ooz.agenda.si/modules.php?op=modload&name=phpBB2&file=index – žal je bila ta možnost iz strani uporabnikov tako slabo izkoriščena, da stvar ni uporabna. Škoda.
Se popolnoma strinjam s predhodnikom, da če neuk uporabnik uporablja neko orodje, je precej nesmiselno migrirati na drugo orodje – sploh če je za prvo že plačana licenčnina.
Po drugi strani pa je večen problem – predvsem pri oblikovanju besedil – da uporabniki besedilo oblikujejo “na peš”. Možnosti za oblikovanje (slogi, odseki, prelomi, ipd.) so uporabnikom španska vas – prepogosto.
Tukaj žal po krivici pripisujemo krivdo orodju. Dejstvo je, da se zna zalomiti že če so nastavitve tiskanja na dveh računalnikih bistveno drugačne – pa je orodje popolnoma lahko enako.
Sam uporabljam izključno OOo že od l. 2006, pred tem pa sem kombiniral oba. Zaenkrat sem v celem obdobju samo enkrat naletel na težavo pri izmenjavi dokumentov z državno upravo. Problem smo hitro rešili – brez potrebe po MSO.
Hvala vam za odgovore.
Da se ne napačno razumemo,….
osebno nimam nič proti OpenOfficu, prav nasprotno, želim si ga uporabljati.
Pri preizkušanju sem pa naletel na nekaj težav omejitev, ki me odvračajo od OO.
Zelo bi bil vesel, če bi mi pomagali poiskati rešitev v kolikor obstaja.
Veliko delam s tabelami in slikami, moti pa me sledeče:
-ne najdem možnosti urejanja tabel z miško (radirka in svinčnik za risanje tabele),
-ne najdem možnosti nastavitve širine posamezne celice v vrstici – možno je samo spreminjati širino posameznega stolpca,
-ne najdem možnosti poševnega razdeljevanja celic v Writer-ju,
-ni možnosti obrezovanja slik z miško,
-ne obstaja možnost shranjevanja pod geslom, tako da se odpre samo za branje
Če pa odprem *.xls file zaščiten samo za branje v OO-Calc, ga pa lahko shranim (prepišem) brez gesla.
Za bolj jasno sliko si lahko ogledate video posnetka:
http://file.si/file/292Word_obrezovanje slike.wmv
http://file.si/file/34Writer.wmv
Drugače pa menin, da sem kar računalniško pismen,… moje znanje sega še malo dlje kot do Worda in surfanja po netu (AutoCAD, SolidWorks,….)
Pozdravljeni.
Omenjenih rešitev v OOo Writer-ju ne boste našli. Izjema je zadnji del, ki ponuja celo več, kot pričakujete.
Označite želeni del besedila in v meniju Vstavi izberete Odsek. V pogovornem oknu nato izbrerete Zaščita pred pisanjem z geslom.
No tudi tisto s širino celice je mogoče doseči. Postavite se na celico in z desnim klikom prikličete priročni meni, kjer izberete možnost Celica -> Razdeli. Nato lahko npr. združite eno celico in pol, velikost preostale polovičke pa lahko prosto prilagajate, podobno kot v Wordu.
Podpira pa Writer tudi gnezdenje tabel (kar mislim da v Wordu zaenkrat še ne gre), torej da lahko v posamezno celico vstavimo novo tabelo. S kombiniranjem obojega lahko dobimo kar zanimivo stopnjo funkcionalnosti, ki jo pričakujete. Odvisno je seveda od namena.
Kot sem poudaril, ne gre za ENAKA izdelka.
Lep pozdrav,
P.J.
Menim, da je vaša odločitev na mestu. Če smo močno odvisni od funkcionalnosti nekega orodja, ki nam kolikor toliko ustreza nasploh, je vsekakor nesmiselno iti migracijo zgolj zaradi kapric. Tudi sam sem se pogosto nagibal v smeri “tool-for-the-job” odločanja.
Prijetne adventne praznike tudi vam,
P.J.
Forum je zaprt za komentiranje.